Terlupa Makan Pil Perancang: Apa yang Perlu Dilakukan Mengenainya?

3 min bacaan

Kontraseptif oral adalah antara kaedah perancangan keluarga yang paling popular. Namun, ia tidak sesuai bagi yang selalu terlupa makan pil perancang mengikut jadual yang ditetapkan.

Kenapa?

Sebilangan besar pil perancang di pasaran harus diambil setiap hari pada waktu yang tetap.

Ini mengatakan, kebarangkalian seseorang itu terlupa makan pil perancang atau terlepas untuk mengambilnya memandangkan aktiviti dan rezeki harian yang tidak dapat ditolak.

Sikap tak apa boleh menjadi bahaya

Mungkin ada yang berpendapat bahawa pil yang tidak diambil itu tidak menjadi masalah kerana ia hanyalah sebiji pil yang dilupai dan boleh diganti pada hari seterusnya.

Malang ini tidak menjadi satu pengecualian dan ianya bukan sesuatu perkara yang remeh-temeh.

Ketidakambilan dos yang dijadualkan bermaksud seseorang wanita itu boleh hamil setelah melakukan hubungan seksual tanpa bantuan kaedah perancang keluarga tambahan.

Pil perancang yang terlupa atau terlepas boleh menimbulkan risiko besar, terutamanya kehamilan yang tidak diingini.

Sekiranya anda tengah mengambil pil perancang kehamilan dan terlepas atau terlupa untuk mengambilnya, berikut adalah garis panduan dan tindakan untuk membetulkan kesilapan tersebut.

Apabila anda terlupa 1 pil

  • Situasi pertama:

Sekiranya terlupa ambil kurang daripada 3 jam, makan terus dos yang terlepas itu sebaik sahaja anda mengingati kesilapan yang dilakukan mengikut jadual waktu yang ditetapkan.

  • Situasi kedua:

Sekiranya hubungan seks dilakukan tanpa perlindungan setelah terlepas pengambilan pil itu, kunjungi farmasi berdekatan untuk mendapat pil perancang kecemasan (Pil morning after).

  • Situasi ketiga:

Sekiranya anda terlepas lingkungan jangka masa 3 jam pengambilan pil POP (progesteron-only pill) atau pil mini, gunakan kaedah kontrasepsi tambahan untuk dua hari berikutnya.

In adalah kerana pengambilan Pil POP (Noriday) yang terlepas memerlukan penggunaan kaedah kontrasepsi tambahan sehingga kitaran haid seterusnya bermula.

Baca selanjutnya mengenai cara pengambilan pil POP yang betul demi keberkesanan maksimum sekiranya ia adalah pil perancang pilihan anda.

Apabila 2 pil terlepas berturut-turut

Terlupa makan pil perancang

  • Sekiranya anda terlepas mengambil 2 pil berturut-turut dalam 2 minggu pertama, ambil 2 pil pada hari kesilapan disedari. Ambil lagi 2 pil pada hari berikutnya. Kemudian ambil satu pil sehari seperti biasa untuk hari-hari berikutnya sehingga pek itu dihabiskan.
  • Hubungi pakar sakit puan atau kunjungi farmasi berdekatan untuk mendapat bantuan kontrasepsi kecemasan jika hubungan seks dilakukan tanpa kaedah kontrasepsi tambahan apabila anda terlepas pengambilan pil pada waktu biasa.
  • Apabila anda terlepas mengambil pil pada minggu ketiga kitaran, ambil terus pil setiap hari hingga hari Ahad untuk pek pil dengan permulaan hari Ahad. Buang pek pil yang belum dihabiskan itu dengan selamat pada hari Ahad dan mulakan pek pil baru.
  • Untuk pek pil permulaan selain hari Ahad, buang pek pil yang belum dihabiskan pada hari kes ketidakambilan itu disedari dan mulakan pek pil baru.
  • Gunakan kaedah kontrasepsi tambahan seperti kondom, spermisida, atau gel sperma ketika hubungan seks dilakukan selama 7 hari berikutnya sekiranya anda terlupa mengambil pil pada waktu yang ditetapkan.
  • Perhatikan bahawa haid mungkin tidak datang untuk kitaran semasa anda. Walau bagaimanapun, jika haid tidak datang sebanyak 2 kali selepas kitaran di mana anda terlepas pengambilan pil yang dijadualkan, kunjungi doktor untuk kemungkinan kehamilan.

Apabila 3 atau lebih pil terlepas berturut-turut

  • Ikuti langkah-langkah yang disebutkan di atas dan segera berjumpa dengan doktor sekiranya hubungan seks tanpa perlindungan dilakukan apabila jadual waktu pengambilan pil yang ditetapkan tidak diikuti.

Beberapa peringatan

Sekiranya anda sering terlupa mengambil pil, habiskan pek itu mengikuti langkah-langkah di atas dan berjumpa dengan doktor sebelum kitaran seterusnya bermula untuk mendapat nasihat perancang keluarga yang baru.

Kontraseptif suntikan mungkin lebih sesuai kerana ianya hanya perlu disuntik setiap tiga bulan.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin terus menggunakan pil, pertimbangkan pek pil 28 hari dan bukannya pek 21 hari biasa.

Yang pertama mempunyai 7 pil tidak aktif atau bukan hormon untuk hari sementara di antara kitaran. Oleh kerana pengambilan pil yang terlepas berlaku dalam tujuh hari rehat itu, sebungkus pil 28 hari dapat memupuk kebiasaan kita.