6 Petunjuk Dan Tanda Lelaki Tidak Subur

2 min bacaan

Berikut adalah tanda lelaki tidak subur yang boleh dilihat jika anda ingin mengetahui bahawa andalah yang tidak subur dan bukannya isteri anda. Umumnya, para pakar bersepakat mengatakan bahawa konsepsi akan berlaku dalam tempoh minimum 1 tahun jika hubungan seksual dilakukan tanpa perlindungan.

Namun, jika ia tidak berlaku, maka salah seorang daripada pasangan tersebut mungkin tidak subur.

tanda lelaki tidak subur

Baca selanjutnya: Tanda wanita tidak subur.

Perhatikan gejalanya dan jika berlarutan, anda mesti berjumpa dengan doktor.

Tanda-tanda lelaki tidak subur atau kemandulan lelaki:

Petunjuk # 1 Perubahan Tubuh dalam Ujian

Sekiranya anda melihat perubahan mendadak dalam struktur korporeal testis anda, maka anda bermungkinan mandul. Anda mungkin mengalami epididimitis iaitu tiub yang menghubungkan vas deferens ke testis menjadi membesar.

Ini kerana, dalam masalah epididimitis, sel sperma mengalami kesukaran untuk bergerak keluar dari tempat simpanan mereka dan mencapai rahim wanita untuk menyuburkan ovum.

Selain itu, cryptorchidism pula adalah gangguan lain di mana testis tidak bergerak ke bawah atau turun. Ini juga boleh mengakibatkan kemandulan.

Petunjuk # 2 Masalah yang dihadapi selepas Vasektomi atau Pembalikan

Masalah yang dihadapi selepas Vasektomi atau Pembalikan

Kadang-kadang, vasektomi boleh menyebabkan masalah kemandulan. Oleh itu, sekiranya anda pernah menjalani vasektomi atau pembalikan sebelum ini dan anda masih merasa tidak selesa, segeralah berjumpa dengan doktor.

Petunjuk # 3 Gondok yang menyebabkan kemandulan

Penyakit gondok merupakan pembesaran kelenjar tiroid secara abnormal. Sekiranya anda pernah mengalami gondok ketika kecil, ia mungkin menjadi penyebab kenapa anda dan isteri menghadapi kesukaran menjadi ibu bapa. Gondok bukanlah penyakit kelamin atau STD tetapi ia boleh memberi kesan kepada buah zakar sehingga menyebabkan kemandulan.

Yang Berkaitan:  Tanda wanita tidak subur

Petunjuk # 4 Kesan STD

Penyakit kelamin juga menyebabkan masalah kesuburan pada lelaki. Contohnya, klamidia sering menjangkiti wanita sahaja tetapi jangkitan itu mempengaruhi lelaki melalui penularan seksual. Jangkitan ini jarang menyebabkan masalah. Namun, masalah yang biasa berlaku disebabkannya adalah kemandulan.

Petunjuk # 5 Kesan UTI

Jangkitan Saluran Urin secara amnya dianggap tidak signifikan dan tunggal. Walau bagaimanapun, UTI boleh menyebabkan masalah dan kesulitan yang lebih serius seterusnya mengakibatkan kemandulan.

Petunjuk # 6 Tabiat dan Ketagihan Buruk

Tabiat dan Ketagihan Buruk tanda lelaki tidak subur

Sekiranya anda ketagihan dadah, perokok tegar atau peminum alkohol secara berkala, ia mungkin menjadi penjelasan kepada masalah ketidaksuburan anda.

Anda disarankan untuk berbincang dengan doktor sekiranya isteri tidak dapat hamil. Kadang-kadang, indikasi ini tidak selalunya betul dan agak mustahil untuk mengetahui sama ada anda benar-benar tidak subur atau tidak. Oleh itu, berjumpalah dengan doktor dan jalanilah pemeriksaan dan rawatan yang betul, jika perlu. Sementara itu, mulai meningkatkan kesuburan anda di rumah.