Proses Sumbangan Telur Ovum Terbongkar

4 min bacaan

Proses sumbangan telur ovum tidak begitu terkenal di Malaysia. Hal ini tidak mendapat perhatian orang ramai melainkan pasangan tertentu tidak dapat mengandung setelah setahun mencuba.

Kelahiran merupakan pengalaman paling indah bagi wanita. Kelahiran anak adalah satu-satunya pengalaman yang amat dinantikan dalam kehidupan walaupun ia dipenuhi cabaran, masalah kesihatan dan pelbagai masalah serius. Idea untuk mewujudkan kehidupan baru dalam tubuh sangat bermakna bagi wanita.

sumbangan telur ovum

Ia seperti meninggalkan sebahagian daripada diri kita di dunia apabila sudah meninggal dunia kelak. Ia seolah-olah membuatkan kita menjalani kehidupan baru walaupun hidup kita telah berakhir dengan adanya zuriat sebagai penyambung keturunan.

Namun, sayangnya bukan semua wanita dikurniakan dengan rezeki ini dan mempunyai peluang untuk melahirkan anak tanpa bantuan pendermaan telur. Perenggan seterusnya akan membincangkan proses pendermaan telur secara terperinci.

Apa itu Sumbangan Telur?

Sebelum kita melihat proses pendermaan telur, mari kita fahami implikasi penuh berkaitan pendermaan telur. Ada kalanya, wanita menderma ovumnya untuk beberapa tujuan iaitu membantu wanita yang mengalami masalah kemandulan atau pembiakan dan juga bagi tujuan penyelidikan bioperubatan.

Selalunya, sumbangan telur digunakan dalam pembiakan terbantu. Dengan itu, telur akan menjalani proses persenyawaan in-vitro di dalam makmal. Golongan penderma biasanya tidak dikenali (tidak berkaitan dengan penerima atau tidak diketahui identiti), yang dirancang (dikenali oleh penerima iaitu rakan atau saudara) dan peserta program oosit bersama.

Penerima ovum daripada pihak ketiga biasanya adalah wanita yang keadaan pembiakannya tidak membenarkannya untuk melahirkan keturunan secara semula jadi, telah melintasi masa subur (lanjut usia), dan mengalami kecacatan pada sistem pembiakan atau ketiadaan organ pembiakan tertentu.

Kerosakan dan gangguan pada organ pembiakan seperti kista ovari dan barah akan berakhir dengan pembedahan. Seterusnya, masalah ginekologi lain yang terjadi turut menyebabkan kemandulan pada wanita. Jadi, hal ini akan mendorong wanita yang mengalami masalah ini untuk mencari sumbangan telur kerana mereka mungkin akan beroleh manfaat daripada sumbangan telur pihak ketiga.

Prosedur Sumbangan Telur

Terdapat beberapa langkah yang perlu dilakukan untuk menjalani prosedur pendermaan telur.

Langkah #1

Penderma harus menjalani pemeriksaan perubatan untuk memastikan tahap kesihatan mereka berada dalam keadaan baik. Pemeriksaan perubatan merangkumi pemeriksaan pelvis, ujian tahap hormon serta pemeriksaan jangkitan dan penyakit yang mungkin akan mempengaruhi kesihatan mereka. Pemeriksaan ultrasound juga dilakukan untuk memeriksa organ pembiakan penderma bagi mengetahui tahap kesihatan organ-organ pembiakan.

Langkah #2

Seterusnya, penilaian psikologi turut dilakukan untuk memastikan mereka telah bersiap sedia secara mental dan berkemampuan untuk menderma telur. Kemudian, penderma akan menandatangani kontrak undang-undang dengan pihak makmal. Apabila kontrak undang-undang ditandatangani, ia bermakna penderma telah melepaskan hak milik anak-anak hasil daripada kehamilan makmal atas telur yang didermanya.

Langkah #3

Selepas itu, terapi rangsangan IVF dimulakan. Penderma akan diberi pil perancang untuk menyegerakan kitaran haidnya seiring dengan penerima dan diikuti dengan preskripsi ubat pengawalan hormon yang bertujuan untuk menghalang fungsi normal ovari. Seterusnya, hormon perangsang folikel akan diberikan kepada penderma untuk merangsang pengeluaran dan mempercepat kadar pematangan telur.

Seluruh proses ini diberi perhatian serius oleh pakar perubatan untuk mengawasi pertumbuhan dan perkembangan yang dilakukan oleh ovum penderma seterusnya memantau bagaimana tubuh penderma bertindak balas terhadap hormon yang diberikan dalam proses pendermaan telur.

Langkah #4

Seterusnya adalah proses pengambilan telur. Setelah folikel sudah cukup matang, doktor akan memutuskan tarikh dan waktu untuk mendapatkannya. Kira-kira 36 jam sebelum pengambilan telur, penderma akan menerima satu suntikan hormone hCG terakhir bagi menyiapkan proses penuaian.

Proses pengambilan memerlukan prosedur invasif pembedahan minimum dan memerlukan masa selama 30 minit. Selepas pengekstrakan, penderma akan dibebaskan setelah beberapa jam berehat dan berada di bawah pemerhatian. Seterusnya, dia boleh meneruskan aktiviti biasa pada hari berikutnya.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk menderma telur?

Selepas penderma diperoleh dan menjalani pemeriksaan perubatan, dinilai secara psikologi dan telah menandatangani kontrak undang-undang pendermaan, proses seterusnya adalah bermula dari rangsangan IVF sehinggalah pengambilan telur. Ia memerlukan masa selama tiga minggu dan bergantung kepada variasi kitaran pembiakan penderma dan penerima.

Menderma telur adalah suatu perkara mulia. Adalah menjadi perkara yang sangat menggembirakan apabila melihat statistik motivasi yang menunjukkan altruisme sebagai satu-satunya motivasi untuk majoriti wanita bertindak sebagai penderma telur. Hanya segelintir sahaja wanita yang mempertimbangkan tahap kewangan sebagai motivasi untuk menderma telur.

Namun, proses untuk menderma telur tidak sepenuhnya tanpa risiko. Cuma, risikonya dapat diabaikan memandangkan pemeriksaan psikologi yang wajib dilakukan oleh penderma. Risiko sumbangan telur termasuklah reaksi buruk terhadap hormon yang diberikan, pendarahan, dan sindrom rangsangan hiper ovari.

Terdapat penderma yang pernah mengalami blok psikologi setelah menderma, tetapi jarang sekali berlaku. Selain itu, terdapat juga kajian-kajian tertentu yang menunjukkan bahawa terdapat kemungkinan terjadinya barah ovari kerana penglibatan dalam program pendermaan telur dalam jangka panjang dan berulang kali.

Penerima mungkin turut akan mendapat penyakit yang mudah ditularkan. Namun, memandangkan penderma telah menjalani pemeriksaan intensif sebelum menderma, kejadian seperti ini sangat jarang berlaku.