Sisa Pil Perancang: Bagaimana Ikan Transgender Ancam Manusia

3 min bacaan

Ini mungkin seperti idea dari beberapa novel fiksyen ilmiah, tetapi kenyataannya adalah bahawa tahap tinggi estrogen dari pil perancang boleh menyebabkan mutasi pada ikan dan katak.

Hormon sintetik berasal dari sisa pil perancang telah mengubah kehidupan akuatik berhampiran kawasan bandar utama di seluruh dunia melalui air kumbahan.

Walaupun kebanyakan orang tidak bimbang tentang fenomena ini pada masa sekarang, pakar percaya bahawa ianya hanya persoalan masa sahaja apabila kandungan tahap hormon yang terlalu tinggi di dalam air boleh menjejas kesihatan manusia.

Sisa pil perancang membahayakan manusia

Asal-usul penggunaan pil perancang sebenarnya bermula di benua A.S di mana ia digunakan secara berleluasa dengan statistik menunjukkan bahawa bilangan orang yang menggunakannya memang meningkat dan sentiasa tinggi pada bila-bila masa sahaja.

Walaupun terdapat laporan mengenai kesan sampingan dan reaksi yang tidak biasa dibawanya, tetapi ini secara amnya dianggap sebagai bahagian semula jadi dari proses pencegahan kehamilan tersebut.

Seperti yang kita sedia maklum, sebarang ubat, bahkan herba dan semula jadi, boleh mengakibatkan seseorang mengalami kesan sampingan yang berpotensi berbahaya atau tidak selesa.

Walau bagaimanapun, kebanyakan ubat-ubatan ini didapati tidak memberi kesan mendalam kepada sesiapa atau apa-apa, selain daripada orang yang mengambil ubat tersebut.

Namun, ada beberapa tanda yang menunjukkan pil perancang ini mungkin bertanggung jawab atas mutasi dan perubahan terhadap persekitaran semula jadi.

Baru-baru ini diketahui bahawa hormon yang terkandung dan dipicu oleh pil perancang, setelah dibasuh ke dalam bekalan air semula jadi, dapat mempengaruhi hidupan air, termasuk pertukaran jantina hidupan marin.

Contoh yang paling dramatik adalah penemuan ikan trout bermutasi di sungai berhampiran Boulder, Colorado. Walaupun tidak biasa bagi sebilangan besar populasi ikan trout menjadi wanita, fakta bahawa 101 ikan betina yang hadir berbeza dengan 12 jantan agak mengganggukan.

Yang Berkaitan:  Kebaikan dan Keburukan Pil Perancang Mengikut Jenis

Beberapa pakar telah berkomentar bahawa perbezaan drastik seperti itu dapat menimbulkan kesulitan dalam menjaga keseimbangan populasi dengan baik. Namun, yang lebih membimbangkan adalah 10 sampel ikan yang menunjukkan kedua-dua ciri fizikal jantan dan betina.

Ia turut berlaku di Malaysia namun tiada kajian lanjut dilakukan.

sisa pil perancang ikan mengancam manusia

Pada mulanya, 10 ikan mutasi ini dianggap sebagai kejadian semula jadi, tetapi penyelidikan lebih lanjut mendapati bahawa makhluk ini mengembangkan sifat luar biasa mereka kerana terdedah kepada tahap estrogen dan progesteron yang tinggi.

Ia memerlukan masa, tetapi akhirnya ditelusuri kembali ke pelbagai pil perancang dan ubat berdasarkan hormon lain yang digunakan oleh populasi di Boulder.

Ini bukan masalah terhad, namun, dengan laporan mengenai mutasi dan kesan yang serupa pada pelbagai spesies ikan lain yang datang dari seluruh AS.

Khususnya, kesuburan ikan pelangi jantan didapati menurun ke tahap yang sangat rendah kerana pendedahan kepada estrogen sintetik yang terdapat dalam ubat kontrasepsi oral.

Walaupun ini nampaknya sama sekali tidak penting dalam menghadapi masalah yang lebih besar, beberapa ahli alam sekitar mengatakan bahawa mungkin ada lebih banyak masalah yang belum dikesani daripada yang sudah diandaikan oleh hanya beberapa orang.

Tahap estrogen dan hormon sintetik lain di dalam air mungkin tidak memberi kesan langsung kepada manusia sekarang, tetapi apabila penggunaan pil perancang meningkat dan lebih banyak hormon ini dibasuh ke dalam bekalan air melalui kumbahan manusia, masalahnya hanya akan bertambah buruk.

Juga, dipercayai bahawa sebab utama tidak ada yang memperhatikan kesan tahap tinggi hormon sintetik ini di dalam air pada manusia adalah bahawa belum ada yang benar-benar melakukan kajian serius mengenai kesannya.

Yang Berkaitan:  Terlupa Makan Pil Perancang: Apa yang Perlu Dilakukan Mengenainya?

Walau bagaimanapun, beberapa pemerhati politik yang cerdik akan memperhatikan bahawa ini tidak mungkin dijadikan isu alam sekitar yang besar.

Tidak seperti perdebatan antara tanaman yang diubahsuai secara genetik dan tanaman yang ditanam secara organik, isu ini secara intrinsik dikaitkan dengan aspek kehidupan manusia yang tidak larat hendak campur tangan oleh kebanyakan organisasi.

Ada yang percaya bahawa perdebatan hanya akan tumpu pada pendidikan seks dan kesihatan seksual berbanding dengan pemeliharaan alam sekitar.

Sudah tentu, penumpuan yang salah akan diberi oleh ahli politik demi kepentingan diri sendiri sampai mutasi manusia berlaku.

Pada ketika itu, beberapa ahli alam sekitar dan ahli biologi percaya, kerosakan yang disebabkan adalah terlalu besar dan sukar untuk diatasi sama sekali.

Ia termasuk:

  • Kepupusan spesis ikan tertentu
  • Pertukaran jantina di kalangan manusia
  • Penyakit baru

Ia perlu dipandang serius kerana masyarakat asia tenggara termasuk Malaysia menjadikan ikan sumber makanan utama harian.