Gambaran Ringkas Sejarah Kawalan Kelahiran

3 min bacaan
sejarah kawalan kelahiran

Berikut adalah gambaran ringkas mengenai sejarah dan perkembangan kaedah kawalan kelahiran.

Fakta Moden

Pil merupakan kaedah kontrasepsi utama dalam sejarah manusia yang paling terkenal dalam mengelakkan kehamilan di kalangan wanita.

Namun, pil kawalan kelahiran boleh mendatangkan kesan sampingan. Sering kita kedengaran tentang aduan bahawa pengambilan pil tersebut boleh menyebabkan berat badan seseorang wanita itu semakin bertambah. Sudah pastinya ini bukan berita baik kepada sesiapa yang menggunakan pil hanya untuk mengelakkan risiko kehamilan.

Walaubagamanapun, bukannya semua orang akan mendapat kesan sampingan itu. Sebilangan wanita tidak mempunyai masalah berat badan akibat pengambilan pil kawalan kelahiran. Bagi mereka yang menghadapi masalah ini, terdapatnya cara kawalan kelahiran lain yang boleh dipilih iaitu cara semula jadi atau kaedah perilaku di mana pasangan hanya akan melakukan hubungan seksual pada ketika pihak wanita tidak subur.

Tambahan lagi, kaedah suntikan penghalang dan alat kontrasepsi dalam rahim boleh dimasukkan ke alat kelamin wanita untuk mendapatkan kesan yang sama dengan pil. Dan antara yang popular adalah penggunaan kondom yang sesuai dengan bahagian peribadi kepada kedua-dua jantina. 

Sejarah 

Pantang larang hubungan seksual dan penarikan zakar dari alat kelamin wanita adalah kaedah kawalan kelahiran tertua di dunia.

Coitus interruptus

Penarikan zakar itu juga dikenali sebagai coitus interruptus. Ia bermaksud bahawa seseorang lelaki akan menarik zakar diri dari alat kelamin wanita sebelum ejakulasi berlaku. Kelakuan ini akan menghalang penyebaran sperma dalam rahim pasangannya yang boleh menyebabkan kehamilan. Akan tetapi kaedah ini memerlukan banyak kawalan diri dari pihak lelaki.

Supositoria

Selain itu, dipercayai juga bahawa wanita Mesir menggunakan supositoria dalam faraj pada usia tua. Istilahnya adalah pesari yang mengandungi minyak dan pelincir lain yang berfungsi untuk membunuh sperma selepas persetubuhan.

Topi serviks

Di asia, topi serviks seperti kertas minyak digunakan dan berfungsi setara dengan kondom wanita hari ini manakala orang Eropah menggunakan lilin lebah untuk mencapai tujuan yang sama.

Kondom

Gambaran Ringkas Sejarah Kawalan Kelahiran

Kondom diciptakan pada abad ke-17. Namun, Ia tidak begitu popular seperti hari ini ketika ia diperkenalkan. Seperti yang kita sedia maklum, kondom bukan saja bertujuan untuk menghindari risiko kehamilan malahan ia membantu kita untuk menghindari penyakit menular seksual seperti sifilis.

Terdapat pelbagai pengguguran yang telah digunakan sepanjang sejarah manusia. Tetapi kesannya berbeza-beza dan kesan yang terbukti berkesan menyebabkan banyak kesan sampingan. Herba juga digunakan sebagai alat kontraseptif pada tahun perkembangan pesat.

Pil kawalan kelahiran

Pil yang kini dikenali sebagai kawalan kelahiran diluluskan oleh FDA Amerika Syarikat pada tahun 1960 dan tersedia boleh dibeli dalam pasaran untuk wanita yang sudah berkahwin dan perseorangan yang berumur 21 tahun ke atas pada tahun 1972 . 

Kaedah perilaku

Akan tetapi, kaedah perilaku atau cara semula jadi diperkenalkan semula pada abad ke-20 kerana hasilnya yang efektif seperti pengambilan pil kawalan kelahiran walaupun ia memerlukan banyak kawalan dari pasangan yang berkenaan.

Kesimpulan

Populariti kawalan kelahiran adalah tetap selagi adanya manusia di muka bumi ini. Walaupun ia juga diketahui menyebabkan berat badan tambahan, namun orang masih bergantung padanya agar tidak membuat pasangannya hamil kerana belum tersedia untuk memulakan keluarganya sendiri.