Rawatan Kesuburan Lelaki: Jadi Semula Jantan Tulen

3 min bacaan

Anda hanya perlu tahu matlamat utama anda iaitu untuk menimang cahaya mata. Jadi, wanita perlu boleh menyuburkan telur pasangannya dengan rawatan kesuburan lelaki yang betul agar kehamilan berlaku. Jika kehamilan tidak berlaku, terdapat beberapa sebab yang menjadikan masalah ini. Oleh itu, anda perlu mencari jalan penyelesaian terbaik bagi membolehkan anda kembali normal dan bersedia untuk memperoleh anak.

Rawatan Kesuburan lelaki

Sebab dan Penyelesaian

Terdapat beberapa sebab kepada kemandulan lelaki dan mereka perlu menyedarinya. Ia mungkin disebabkan oleh masalah sperma, cairan mani atau organ pembiakan. Terdapat beberapa keadaan khusus yang menyebabkan kemandulan kepada lelaki, namun terdapat juga jalan untuk mengatasi masalah ini.

Salah satu sebabnya adalah varicocele, iaitu urat jenis varikos di laluan spermatik menjadi lebih besar daripada kebiasaan dan tidak melebar seperti yang sepatutnya.

Terdapat beberapa tanda bagi masalah ini yang boleh diperhatikan iaitu pertama, kelihatan urat besar melebar di skrotum. Kedua, terdapat benjolan atau bengkakan di skrotum tetapi ia tidak menyakitkan. Namun, terdapat juga kemungkinan yang anda tidak menunjukkan gejala sama sekali.

Jadi, penyelesaian bagi masalah kemandulan ini adalah dengan melakukan ujian agar penyumbatan dapat dikeluarkan dan aliran darah kembali normal. Pembedahan juga mungkin akan dilakukan untuk mengikat urat yang terlibat sepenuhnya. Ia merupakan penyelesaian paling berkesan bagi mengatasi masalah ini.

Bilangan sperma yang rendah atau oligosperma juga menjadi sebab kepada kemandulan lelaki. Ujian sperma akan dilakukan bagi mendapatkan jumlah sperma yang tepat. Ia juga dilakukan bagi mencari sesuatu yang tidak normal dalam bentuk dan pergerakan sperma.

Yang Berkaitan:  Jadi Penderma Telur IVF Dapat RM7,000?

Penyelesaian bagi masalah ini adalah dengan cara tidak memakai pakaian yang ketat, turunkan berat badan, berhenti merokok, dan elakkanlah daripada mandi air panas dan juga sauna. Semoga dengan mengikuti panduan ini, anda akan memperoleh penyelesaian terbaik bagi masalah kemandulan lelaki.

Bantuan Profesional

Mendapatkan perkhidmatan kesihatan untuk membantu anda menyelesaikan masalah ini juga merupakan idea yang bagus. Doktor bukan sahaja dapat memberikan rawatan yang betul bahkan memberikan diagnosis yang tepat untuk punca kemandulan. Apabila anda mengetahui apa yang anda perjuangkan, lebih mudah untuk anda menyelesaikan masalah kemandulan yang anda hadapi.

Pada zaman ini, terdapat banyak pilihan rawatan kemandulan lelaki. Namun, jenis rawatan yang boleh dipilih untuk anda jalani turut bergantung kepada jenis masalah kemandulan yang anda hidapi. Anda perlu memahami bahawa sebelum anda dan doktor dapat memilih pilihan rawatan yang betul, terdapat 3 perkara perlu dilakukan.

Perkara pertama adalah

  1. Menyiasat sebab berlakunya kemandulan.
  2. Kemudian, anda perlu mengetahui betapa buruknya kecacatan sperma.
  3. Seterusnya perkara terakhir adalah usia pasangan anda ketika mereka berusaha untuk hamil.

Setelah perkara ini dijawab, maka rawatan kemandulan lelaki yang dipilih dapat dimulakan.

Jenis pilihan rawatan kesuburan lelaki

Terdapat beberapa jenis pilihan rawatan kemandulan lelaki yang ada pada zaman kini dan ia adalah berbeza antara satu sama lain. Kami akan membincangkan beberapa jenis daripadanya di sini.

Varicocele

Pertama, rawatan kemandulan lelaki dilakukan untuk masalah Varicocele. Lelaki perlu menjalani pembedahan untuk mengikat urat yang melebar pada testis. Setelah menjalani prosedur ini, kadar kehamilan akan meningkat hampir 40% dan kehamilan mungkin berlaku dalam masa sekitar 9 bulan.

Namun, sekiranya jumlah sperma masih rendah selepas pembedahan, pertolongan mungkin diperlukan untuk hamil. Sekiranya anda didiagnosis dengan jumlah sperma yang rendah tetapi doktor tidak dapat mengenal pasti punca berlakunya perkara tersebut, anda mungkin memerlukan ubat rawatan kemandulan lelaki yang disebut klomifen sitrat.

Yang Berkaitan:  8 Risiko Sumbangan Telur Yang Makmal Cuba Sembunyikan

Ia adalah pil kemandulan yang boleh membantu merangsang pengeluaran sperma. Ia juga turut digunakan oleh wanita untuk membantu ovulasi. Dengan pengambilan pil ini, kiraan sperma akan meningkat dalam masa 6 bulan dan setiap 3 bulan, perkembangan anda akan dinilai semula.

Inseminasi intrauterin (IUI)

Rawatan kemandulan lelaki yang paling terkenal adalah inseminasi intrauterin (IUI). Ia merupakan rawatan yang paling halus kerana memerlukan sperma dimasukkan secara terus ke dalam telur. Sperma tidak semestinya perlu bergerak kerana ia tidak perlu melalui faraj dan serviks untuk sampai ke telur.

Namun, kejayaan rawatan persenyawaan ini bergantung kepada usia wanita. Semakin tua wanita tersebut, semakin tipis harapan. Jadi, anda mungkin boleh memilih pilihan rawatan lain yang tersedia untuk anda dan mempunyai kadar kejayaan yang lebih besar.

Rawatan Gabungan

Anda boleh mendapatkan sebilangan besar pilihan rawatan kemandulan lelaki. Anda dan doktor boleh menggabungkan usaha untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Perhatikan faktor-faktor yang boleh mempengaruhi peluang anda. Jangan biarkan kadar peratusan mempengaruhi keputusan anda. Teruskan dengan keputusan anda untuk melakukan pilihan rawatan kemandulan.