Pil perancang untuk kulit cantik: Rahsia Terbongkar!

3 min bacaan

Pada mulanya, pengambilan pil perancang untuk kulit cantik adalah idea yang tidak masuk akal. Ternyata idea itu tidak begitu jauh seperti yang kita fikirkan pada mulanya. Pil perancang keluarga, bergantung pada keadaan, dapat membantu gadis remaja menangani masalah jerawat yang teruk. Bagi gadis remaja, atau wanita yang lebih tua, masalah jerawat boleh menjadi sumber rasa malu.

Sudah pasti, doktor dapat membantu menentukan jenis ubat apa yang diperlukan dan sesuai bagi setiap individu dalam menyelesaikan masalah jerawat mereka. Terdapat pelbagai jenis ubat jerawat dari krim jerawat hingga antibiotik, dan pil perancang keluarga sekali-sekala.

Keberkesanan Pil Perancang Untuk Kulit Cantik

Keberkesanan pil perancang untuk kulit cantik

Pil pencegah kehamilan nampaknya memanfaatkan gadis remaja kerana pil tersebut mengandungi hormon sintetik yang membantu mengimbangi perubahan hormon di dalam badan mereka yang disebabkan oleh akil baligh.

Namun, fluktuasi hormon ini dilihat sebagai salah satu penyebab masalah jerawat. Doktor telah menetapkan penggunaan pil perancang untuk kulit cantik selama bertahun-tahun.

Walaupun pil perancang tidak dilabel untuk tujuan tersebut, keberkesanannya kepada ramai orang sangat ketara. Amerika Syarikat telah meluluskan banyak senarai pil perancang sebagai rawatan kepada jerawat.

Juga disarankan demi mencapai hasil yang lebih bagus, pil harus digunakan bersama dengan ubat-ubatan lain yang dimaksudkan semata-mata bersasaran jerawat. Ini termasuk benzoil peroksida. Anda juga boleh menggunakan retinoid topikal bagi keperluan ini.

Walaupun penggunaan alat kontraseptif oral telah disetujui untuk merawat jerawat, doktor sering menetapkan penggunaannya hanya setelah beberapa ubat dan rawatan dicuba dan didapati tidak berkesan. Adalah biasa juga bahawa kontraseptif oral digunakan bersama dengan ubat jerawat konvensional yang lain. Kaedah ini telah terbukti lebih berkesan daripada menggunakannya sendiri.

Yang Berkaitan:  Sisa Pil Perancang: Bagaimana Ikan Transgender Ancam Manusia

Bagaimana pil perancang boleh mencegah jerawat?

Bagaimana pil perancang boleh mencegah jerawat

Semua pil pencegah kehamilan mengandungi hormon progesteron dan estrogen yang dihasilkan secara sintetik. Kedua-dua hormon ini bertanggungjawab untuk mencegah ovulasi telur di ovari wanita. Pil perancang mengurangkan pengeluaran testosteron dalam badan wanita. Apabila pengeluaran testosteron dikurangkan, jumlah minyak yang dihasilkan oleh kulit juga dikurangkan.

Akibatnya, kulit mempunyai peluang yang lebih rendah untuk mengalami penyumbatan pori kerana penurunan minyak yang dihasilkan. Sementara itu, beberapa kontraseptif oral mengandungi progesteron yang membantu mengurangkan hormon androgen dalam badan. Dengan ini, aktiviti jerawat boleh dikurangkan.

Walau bagaimanapun, beberapa jenama pil perancang sebenarnya meningkatkan tahap testosteron dalam badan dan bukannya mencegah jerawat, ia boleh mengakibatkan kemungkinan masalah jerawat yang besar.

masalah jerawat yang besar pil perancang untuk kulit cantik

Inilah sebabnya mengapa penting anda harus berjumpa doktor sebelum mengambil pil-pil hormon tertentu sebagai rawatan jerawat di rumah. Hanya segelintir maklumat yang boleh dibaca dari label ubat atau baca di internet. Pendapat profesional masih dihargai dan harus diminta setiap kali situasi seperti ini timbul.

Adalah biasa di mana doktor akan menetapkan dos pil perancang iaitu setiap hari selama 3 minggu. Selepas itu, anda perlu mengambil pil plasebo demi mendorong kitaran haid yang normal.

Jangan terlalu cemas dan mula mengambil lebih banyak pil daripada apa yang ditetapkan. Ini adalah kerana kesan pil perancang untuk kulit cantik hanya muncul dan ketara selepas bulan ke-3 pil diambil secara berdisiplin.

Kesan Sampingan Pil Perancang Untuk Kulit Cantik

kesan sampingan jika pil perancang untuk kulit cantik

Penggunaan pil pencegah kehamilan sebagai pencegah jerawat bukan tanpa kesan sampingan. Kesan sampingan yang paling biasa termasuk:

 • kenaikan berat badan,
 • rasa loya,
 • perubahan emosi,
 • kelembutan payudara, ​
 • bintik pendarah haid.
Yang Berkaitan:  Ambil Tahu Tentang Pil Kecemasan Elak Mengandung

Terdapat situasi di mana kesan sampingannya sangat serius.

 • Strok,
 • sakit kepala,
 • batu empedu,
 • peningkatan tekanan darah,
 • pembekuan darah,
 • kemurungan,

adalah beberapa kesan serius menggunakan pil perancang untuk kulit cantik, walaupun kesan ini sangat jarang berlaku.

Tanya doktor anda mengenai perkara ini. Walaupun ini tidak akan berkesan buat semua wanita, kebanyakan mereka akan mendapat manfaat daripada itu.

Sebilangan besar pengamal perubatan mencadangkan tiga jenama bagi tujuan ini. Mereka adalah Estrostep, Ortho Tri-Cyclen dan Yaz .