Pil perancang untuk kulit cantik

3 min bacaan

Pada mulanya, pengambilan pil perancang untuk kulit cantik adalah idea yang tidak masuk akal.

Ternyata idea itu tidak begitu jauh seperti yang kita fikirkan pada mulanya. Pil perancang keluarga, bergantung pada keadaan, dapat membantu gadis remaja menangani masalah jerawat yang teruk.

Bagi gadis remaja, atau wanita yang lebih tua, masalah jerawat boleh menjadi sumber rasa malu. Terdapat beberapa ubat untuk jerawat.

Sudah pasti, doktor dapat membantu menentukan jenis ubat apa yang diperlukan dan sesuai untuk setiap individu untuk menyelesaikan masalah jerawat mereka.

Terdapat pelbagai jenis ubat jerawat dari krim jerawat hingga antibiotik, dan pil perancang keluarga sekali-sekala.

Keberkesanan Pil Pencegah Kehamilan dalam Isu Jerawat

pil perancang untuk kulit cantik

Pil pencegah kehamilan nampaknya memanfaatkan gadis remaja kerana pil tersebut mengandungi hormon sintetik yang membantu mengimbangi perubahan hormon di dalam badan mereka yang disebabkan oleh akil baligh.

Namun, fluktuasi hormon ini dilihat sebagai salah satu penyebab masalah jerawat. Doktor telah menetapkan penggunaan pil pencegah kehamilan untuk mengawal jerawat selama bertahun-tahun.

Walaupun pil tersebut tidak dilabel untuk digunakan, keberkesanannya kepada ramai orang sangat ketara. Amerika Syarikat telah meluluskan banyak senarai pil kawalan kelahiran untuk bertindak sebagai rawatan kepada jerawat.

Juga disarankan agar untuk mencapai hasil yang lebih bagus, pil harus digunakan bersama dengan ubat-ubatan lain yang dimaksudkan semata-mata untuk jerawat.

Ini termasuk benzoil peroksida. Anda juga boleh menggunakan retinoid topikal untuk keperluan ini.

Walaupun penggunaan alat kontraseptif oral telah disetujui untuk rawatan jerawat, doktor sering menetapkan penggunaannya hanya setelah beberapa ubat dan rawatan dicuba dan didapati tidak berkesan.

Adalah biasa juga bahawa kontraseptif oral digunakan bersama dengan ubat jerawat konvensional yang lain. Kaedah ini telah terbukti lebih berkesan daripada menggunakannya sendiri.

Bagaimana pil pencegah kehamilan boleh mencegah jerawat?

Bagaimana Pil Perancang Keluarga membantu masalah jerawat

Semua pil pencegah kehamilan mengandungi hormon progesteron dan estrogen yang dihasilkan secara sintetik. Kedua-dua hormon ini bertanggungjawab untuk mencegah ovulasi telur di ovari wanita.

Kontraseptif oral mengurangkan pengeluaran testosteron dalam badan wanita. Apabila pengeluaran testosteron dikurangkan, jumlah minyak yang dihasilkan oleh kulit juga dikurangkan.

Akibatnya, kulit mempunyai peluang yang lebih rendah untuk mengalami penyumbatan pori kerana penurunan minyak yang dihasilkan.

Sementara itu, beberapa kontraseptif oral mengandungi progesteron yang membantu mengurangkan hormon androgen dalam badan. Dengan ini, aktiviti jerawat boleh dikurangkan.

Walau bagaimanapun, beberapa jenama kontraseptif oral sebenarnya meningkatkan tahap testosteron dalam badan dan bukannya mencegah jerawat, ia boleh mengakibatkan kemungkinan masalah jerawat yang besar.

Inilah sebabnya mengapa penting untuk berjumpa doktor sebelum memutuskan untuk mengambil pil-pil hormon tertentu sebagai rawatan jerawat di rumah.

Hanya segelintir maklumat yang boleh dibaca dari label ubat atau baca di internet. Pendapat profesional masih dihargai dan harus diminta setiap kali situasi seperti ini timbul.

Adalah biasa bagi doktor untuk menetapkan dos pil perancang keluarga setiap hari selama 3 minggu. Selepas itu, anda perlu mengambil pil plasebo untuk mendorong kitaran haid yang normal.

Jangan terlalu cemas dan mula mengambil lebih banyak pil daripada apa yang ditetapkan. Adalah normal untuk melihat kesan yang ketara hanya selepas bulan ke-3 pil tersebut diambil secara berdisiplin.

Kesan Sampingan

Kesan sampingan

Penggunaan pil pencegah kehamilan sebagai pencegah jerawat bukan tanpa kesan sampingan. Kesan sampingan yang paling biasa termasuk:

 • kenaikan berat badan,
 • rasa loya,
 • perubahan emosi,
 • kelembutan payudara, ‚Äč
 • bintik pendarah haid.

Terdapat situasi di mana kesan sampingannya sangat serius.

 • Strok,
 • sakit kepala,
 • batu empedu,
 • peningkatan tekanan darah,
 • pembekuan darah,
 • kemurungan,

adalah beberapa kesan serius menggunakan kontraseptif oral untuk kawalan jerawat, walaupun kesan ini sangat jarang berlaku.

Tanya doktor anda mengenai perkara ini. Walaupun ini tidak akan berkesan untuk semua wanita, kebanyakan mereka akan mendapat manfaat daripada itu.

Sebilangan besar pengamal perubatan mencadangkan tiga jenama untuk tujuan ini. Mereka adalah Estrostep, Ortho Tri-Cyclen dan YAZ .