3 Kombinasi Pil Perancang Untuk Jerawat Hormonal Anda Mesti Tahu

4 min bacaan

Fokus artikel ini bertumpu pada cara pembentukan jerawat berdasarkan masalah hormon, peranan pil perancang untuk jerawat, bagaimana komponen pil perancang dan rakan sekutunya boleh membantu serta risiko yang harus dipertimbangkan sebelum anda memutus untuk mengambil pil perancang sebagai perawat masalah jerawat anda.

Apa itu jerawat?

Jerawat adalah gangguan kronik folikel rambut dan kelenjar sebum. Jerawat dicirikan oleh blackheads, kista, abses yang dijangkiti, dan (kadang-kadang) parut.

Jerawat adalah hasil keradangan kelenjar sebum dan folikel rambut pada kulit yang menghasilkan jerawat dan pustula.

Kelenjar sebum (kelenjar lemak yang terdapat di folikel rambut di seluruh badan berfungsi untuk mengeluarkan minyak ke rambut dan kulit sekitarnya) boleh dijumpai pada banyak bahagian badan kita.

Bagaimana jerawat hormon boleh terhasil?

pil-perancang-untuk-jerawat-hormonal

Bagi sesetengah pesakit wanita, jerawat tahan rawatan adalah disebabkan oleh pengeluaran hormon berlebihan iaitu androgen.

Androgen adalah hormon berkumpulan, juga dikenali sebagai hormon lelaki. Ianya bertanggungjawab untuk pengeluaran sebum berlebihan.

Dengan androgen tambahan dalam sistem wanita, kelenjar penghasil minyak menjadi aktif dan begitu juga jerawat.

Beberapa petunjuk dapat membantu doktor anda mengenal pasti jerawat yang mungkin dipengaruhi oleh hormon termasuk:

  • jerawat yang muncul pada orang dewasa buat pertama kali;
  • jerawat sebelum kitaran haid;
  • haid yang tidak teratur;
  • hirsutisme (pertumbuhan rambut yang berlebihan di tempat luar biasa) dan
  • peningkatan tahap androgen tertentu dalam aliran darah.

Jerawat wanita dewasa dan gadis remaja yang menolak rawatan antibiotik atau retinoid topikal adalah lebih sesuai untuk menjalani terapi hormon.

Yang Berkaitan:  Punca Kanser Serviks: 3000 Kes Setiap Tahun Pil Perancang Jadi Suspek Utama

Guna pil perancang untuk jerawat hormon

Guna-pil-perancang-dengan-ubat-lain

Setelah jerawat pesakit dikenalpasti adalah berpunca daripada hormon, doktor akan dapat menetapkan solusi terapi yang berbeza, atau gabungan beberapa ubat yang berbeza.

Terapi kombinasi selalunya merupakan solusi terbaik bagi jerawat seperti ini.

Berikut adalah beberapa komponen terapi biasa untuk jerawat hormon, tetapi ingatlah untuk berjumpa doktor sebelum menggunakan ubat yang disenaraikan di sini.

Pil Perancang untuk jerawat

Pil perancang (gabungan estrogen dan progestin yang diambil secara oral) sering menjadi preskripsi untuk jerawat hormonal.

Dosis estrogen yang rendah boleh menekan kuantiti androgen yang dihasilkan oleh ovari, dan agen progestin yang lebih baru, termasuk desogestrel dan norgestimate, adalah bersifat kurang androgenik berbanding dengan formulasi lama.

Para pakar bersetuju bahawa kontraseptif dosis rendah boleh mengurangkan masalah jerawat tanpa mengira formula mana yang digunakan. Rujuk kepada pakar sakit puan untuk mencari formula pil perancang untuk jerawat anda.

Walaupun kesan sampingannya jarang berlaku, namun seseorang itu mungkin mengalami bintik coklat, atau melasma (hiperpigmentasi) pada kulit. Ini boleh dirawat dengan agen pemutihan topikal.

Pil Perancang dengan Anti-androgen

Bersama dengan pil perancang, doktor juga boleh memberi ubat anti-androgen; ubat-ubatan ini bertujuan untuk menghalang pengeluaran androgen dari ovari dan kelenjar adrenal dan membantu mencegah androgen yang sudah menyebabkan pengeluaran minyak yang berlebihan.

Spironolactone, ubat tekanan darah tinggi dengan sifat anti-androgenik, terbukti cukup berkesan dalam rawatan jerawat apabila diguna dengan pil perancang untuk jerawat hormal.

Kesan sampingan mungkin termasuk kesakitan payudara, penyelewengan haid (pada wanita yang tidak menggunakan kontraseptif oral), sakit kepala dan keletihan; kerana ia juga diuretik, anda mungkin juga sering membuang air kecil.

Yang Berkaitan:  Sisa Pil Perancang: Bagaimana Ikan Transgender Ancam Manusia

CATATAN: Spiranolactone bersifat tetrogenik dan boleh menyebabkan feminisasi pada janin lelaki. Sekiranya anda aktif secara seksual dan tidak mengambil pil, anda mesti menggunakan kaedah perancang keluarga yang lain.

Pil Perancang dengan Kortikosteroid.

Dosis kecil kortikosteroid, seperti prednisone atau dexamethasone, dapat mengekang keradangan dan menekan androgen yang dihasilkan oleh kelenjar adrenal.

Perlu diingat bahawa pada beberapa penghidap jerawat, kortikosteroid sebenarnya boleh memburukkan jerawat.

Ia adalah paling berkesan apabila digunakan dalam kombinasi dengan pil perancang untuk jerawat seperti yang dibincang di atas.

Beberapa Peringatan

Penting untuk dinasihati bahawa pengambilan pil perancang sebagai cara untuk merawat jerawat harus menjadi alternatif terakhir, setelah semua pilihan rawatan jerawat lain telah dicuba tanpa kejayaan.

Adakah anda mengambil pil perancang semata-mata untuk merawat jerawat? Buat keputusan anda dengan berhati-hati dengan mengambil kira faktor risiko.

Mengapa pertaruhkan nyawa dan kesihatan tubuh badan dengan risiko serangan jantung, kanser payudara atau penggumpalan darah hanya kerana ketamakan ingin menyembuhkan jerawat?

Sekiranya anda seorang perokok, keadaan bakal menjadi lebih teruk.

Oleh itu, adakah anda mahukan fikiran atau kulit yang jernih?

Tawaran ini memang terbukti terlalu sukar, sehingga boleh menimbulkan masalah psikologi.

Oleh itu, ambil setiap pil dan perhatikan setiap langkah ke depan dengan berhati-hati.