Punca Kanser Serviks: 3000 Kes Setiap Tahun Pil Perancang Jadi Suspek Utama

3 min bacaan

Pasangan yang belum bersedia untuk memulakan keluarga atau tidak mahu mempunyai anak lagi harus mengamalkan perancangan keluarga.

Bagi mereka yang mengambil pil perancang, anda harus bimbang dengan kajian baru yang menunjukkan bahawa pil perancang boleh menjadi punca kanser serviks bagi wanita yang telah lama mengambilnya.

pil perancang punca kanser serviks

Kanser serviks berlaku kepada kira-kira 18 orang wanita dari setiap 100,000 penduduk di Malaysia dan adalah kanser kedua terbanyak di kalangan wanita selepas kanser payudara.

Dari jumlah itu, 10.5% akan mati akibat penyakit ini sementara yang lain dapat dirawat berkat pengesanan awalnya dengan menggunakan Ujian Pap Smear.

Wanita mendapat kanser serviks dari jangkitan yang dikenali sebagai virus papilloma manusia atau HPV melalui hubungan seksual. Selalunya, daya tahan tubuh badan kita dapat melawannya.

Tetapi para penyelidik mendapati bahawa lebih daripada setengah hasil ujian berkumpulan di mana wanita yang menggunakan kaedah kontrasepsi oral selama lebih dari 5 tahun terbukti adalah lebih berisiko menghidap penyakit ini.

Tambahan pula, anda tidak akan melihat sebarang gejala semasa peringkat awal kanser serviks.

Ini hanya akan muncul di kemudian hari apabila berlakunya discaj keputihan secara berterusan disertai darah, berwarna coklat, pucat, atau merah jambu dan berbau busuk.

Simptom lain juga termasuk pendarahan vagina yang luar biasa ketika haid, atau selepas persetubuhan bahkan semasa menopos.

Selain dari itu, haid yang lebih banyak dan lama juga turut berlaku pada sesetengah pesakit wanita.

Namun, para penyelidik yang menjalankan kajian itu tidak benar-benar menjelaskan mengapa dan bagaimana pil boleh meningkatkan risiko menghidap kanser serviks ini.

Ia hanya mengatakan bahawa ia berlaku. Dan ketika orang lain membaca penemuan ini, satu-satunya kesimpulan yang didapati adalah kenyataan bahawa sejak wanita dalam kajian itu mengambil pil, maka mereka diandaikan adalah lebih aktif secara seksual.

Yang Berkaitan:  Pil Perancang Suatu Amalan Gaya Hidup Sihat?

Tidak ada salahnya aktif secara seksual tetapi jika anda mempunyai banyak pasangan, ada kemungkinan salah satu dari mereka menjadi pembawa penyakit kelamin seperti ini.

Tetapi ada yang tidak bersetuju dengan penemuan tersebut. Kajian lain menunjukkan bahawa amalan perancang keluarga terutama penggunaan pil boleh mengurangkan kemungkinan wanita didiagnosis menghidap kanser ovari.

pil perancang membantu pengurangan kanser ovari

Untuk keselamatan, wanita disarankan untuk menjalani pemeriksaan berkala seperti Ujian Pap Smear. Wanita di bawah usia 30 tahun harus pergi ke klinik setiap tahun sementara mereka yang lebih tua harus melakukan ini setiap dua hingga tiga tahun.

Kaedah kontraseptif juga mempunyai risiko lain selain kanser serviks. Ini termasuk tekanan darah tinggi, tumor hati, kanser payudara.

Kesan sampingan yang lebih biasa yang akan dihadapi adalah

  • rasa loya,
  • pendarahan atau bintik terobosan (spotting),
  • kesakitan payudara (breast tenderness),
  • perubahan emosi,
  • penurunan dorongan seks,
  • kenaikan berat badan,
  • keputihan,
  • perubahan serviks dan;
  • penyakit pundi hempedu.

Tetapi tidak semua kaedah kontraseptif mempunyai kesan sampingan. Pengelakan dan ejakulasi di luar badan masih dianggap kaedah paling berkesan kerana sperma tidak berpeluang untuk bertemu dengan telur/ovum.

Bagi mereka yang tidak dapat mengawal nafsu keinginan mereka dan ingin beraksi dengan pasangan, mereka boleh bergantung pada kondom kerana satu-satunya masalah yang mungkin berlaku adalah kerengsaan kulit dan jika pasangan seksual anda alah pada versi lateks.

Sehingga syarikat swasta dapat mengembangkan pil atau kaedah kontraseptif yang lebih baik dan tidak mempunyai kesan sampingan atau mengurangkan risiko kanser atau penyakit lain, ini adalah perkara yang harus hidup bersama oleh lelaki dan wanita sekiranya kehidupan hubungan seks pasangan harus dijaga.