Pil Perancang Penyebab Kanser Payudara? Risiko Naik 600%

3 min bacaan

Tidak hairan jika pengambilan pil perancang menjadi satu penyebab kanser payudara yang kini berleluasa di kalangan wanita.

Selama lebih dari 60 tahun, pengambilan pil perancang bukan saja tidak merosot malah ia meningkat tinggi jauh lebih daripada pengambilan ubat lain yang terdapat di dunia.

Seks, kehamilan, dan kontrasepsi telah menjadi topik hangat di kalangan generasi millenia.

Seks, kehamilan, dan kontrasepsi telah menjadi topik hangat di kalangan generasi millenia.

Perkara ini bukan berupa begini sehingga pil peracang diluluskan dan diperkenalkan di pasaran pada tahun 1960 atas sebab kebolehan manusia dalam menangani masalah kontrasepsi semakin maju pada tahap mendadak.

Hasilnya adalah ciptaan ini terbukit disambut baik oleh majoriti wanita dan lelaki demi peningkatan kualiti kehidupan seks.

Pil perancang adalah ubat pertama yang pernah dirancang untuk tujuan sosial semata-mata, dan bukannya terapi.

Penurunan Dos Kandungan Kerana Aduan

Pada puncak populariti ubat ini, perbicaraan Senat A.S. memusatkan perhatian negara pada risiko kesihatan yang berpotensi membawa kematian yang ditimbulkan oleh pil berdos tinggi melampau.

Sebagai hasil perbicaraan, syarikat farmaseutikal menurunkan dos dan doktor menasihati wanita yang kegemukan, merokok, mempunyai tekanan darah tinggi atau riwayat keluarga mempunyai penggumpalan darah agar tidak mengambil pil.

Pada tahun 1980-an, pil berdos tinggi 10 miligram dikeluarkan dari pasaran dan kontraseptif oral biphasic dan triphasic diperkenalkan.

Hari ini, wanita boleh mendapatkan preskripsi Pil yang mengandungi 1 miligram progesteron, iaitu 10 kali lebih rendah dari dos asal, dan mengandungi hanya 20 mikrogram estrogen.

Penurunan Dos Kandungan Kerana Aduan

Keselamatan Pil Diandaikan: Konspirasi?

Sejak awal lagi, sebilangan besar wanita mengadu ketidakselesaan dari pil ini dan beralih ke kaedah lain.

Yang Berkaitan:  Betul Ke Pil Perancang Punca Gemuk?

Namun, seringkali aduan wanita ditolak dan dikecewakan dengan pelbagai alasan apabila kesan sampingannya dibawa berbincang dengan doktor.

Dalam kes lain, gejala yang dialami dianggap sebagai harga yang harus dibayar oleh wanita sebagai ganti kaedah kontrasepsi yang berkesan.

Masalahnya bertambah berat apabila kenyataan bahawa pesakit wanita tidak diberitahu tentang potensi strok, serangan jantung atau penggumpalan darah ketika mengambil pil ini.

Sebahagian besarnya perkongsian atau pemberitahuan akan risiko pil perancang ini telah menjadi satu rahsia atau sebahagian daripada maklumat yang dikawal oleh syarikat farmaseutikal dan sesetengah pengamal penjagaan kesihatan yang mementingkan diri sendiri.

Hari ini, keselamatan pil perancang masih diandaikan.

Hormon Sintetik Pil adalah sama dengan Terapi Penggantian Hormon yang dipersoalkan

Pil perancang penyebab kanser payudara

Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa pil tersebut mengandungi hormon sintetik yang sama iaitu Estrogen dan Progesteron dan terdapat dalam Terapi Penggantian Hormon (HRT).

HRT telah dipersoalkan kerana kajian Inisiatif Kesihatan Wanita (WHI) menunjukkan peningkatan kanser payudara dan penyakit jantung bagi wanita yang mengambil bahagian dalam program HRT. Pada 20 Oktober 2004, satu kajian baru bertajuk “Birth Control Pill Cuts Cancer, Heart Disease Risk” yang belum diterbitkan, berpendapat bahawa wanita yang menggunakan kontraseptif oral mempunyai risiko penyakit jantung, strok, dan barah yang lebih rendah.

Namun, kajian ini telah ditolak oleh Women’s Health Initiative (WHI) di A.S. Analisis oleh WHI telah menjelaskan bahawa penemuan baru-baru ini tidak betul? Pil berdos rendah hari ini walaupun dianggap selamat tetapi ia tidak pernah menjalani kajian yang dibiayai oleh pihak kerajaan yang serupa dengan kajian WHI mengenai HRT.

Menurut Dr. John R. Lee dalam bukunya “What Your Doctor May Not Tell You About Breast Cancer” wanita berusia 21 tahun dan ke atas yang menggunakan pil perancang meningkatkan risiko seumur hidup mereka menghidap Kanser Payudara sebanyak 600%. Berhati-hati ketika mempertimbangkan penggunaan pil perancang sebagai kaedah kontrasepsi utama anda.

Yang Berkaitan:  Garis Panduan: 5 Tindakan Buat Cara Nak Tukar Pil Perancang

Pastinya keberkesanannya tidak seharusnya menjadi satu pegangan kepada kita. Pernahkah anda berfikir nak tukar ke kaedah kontrasepsi yang lain?

Apa pendapat anda?

Adakah ia masih selamat diambil walaupun dalam dos yang kecil tetapi dalam jangka masa yang panjang?