Kenali Pil Perancang: Jenis, Kesan dan Cara Makan

9 min bacaan

Pil perancang dianggap sebagai perancangan keluarga yang paling popular di seluruh dunia. Popularitinya bukan sahaja berpunca daripada kemudahannya boleh dibeli hampir di mana-mana tempat tetapi juga dari segi keberkesanannya.

Keberkesanan

Keberkesannya pil perancang wanita semakin bertambah maju sejak penciptaannya kira-kira 50 tahun lalu. Akan tetapi, satu-satunya perkara yang tidak berubah sejak kewujudannya adalah dos harian yang dinasihati. Pil perancang kehamilan adalah salah satu kaedah pengaturan kelahiran yang paling berkesan dengan kadar pencegahan kehamilan sekitar 99 peratus.

Kadarnya berbeza-beza bergantung pada kepekatan hormon dalam pil tetapi keberkesanannya tetap melebihi 90 peratus tidak kira jenis pil yang diambil. Namun, ia adalah sangat penting untuk mengambil pil perancang itu pada masa yang sama setiap hari secara berdisiplin sehingga keberkesanannya dapat dicapai.

Fungsi dan Kegunaan

Fungsi dan Kegunaan Pil perancang

Walaupun kebanyakan wanita hanya memilih untuk mengabaikan aspek sains di belakangnya daripada memahami cara kerjanya, setiap wanita yang mengambil pil kawalan kelahiran harus memahami bahawa mungkin ada akibat menggunakan ubat tersebut.

Akibat ini sering kali berkaithubung bagaimana ubat itu berfungsi. Secara khasnya, bagaimana ubat kawalan kelahiran boleh mencapai tujuan yang dinyatakan untuk mencegah kehamilan.

Fahami bagaimana pil perancang berfungsi dapat membantu seseorang itu memahami risiko yang terlibat dalam penggunaan ubat tersebut.

Kisah di sebalik bagaimana pil perancang bermula pada tahun 1930-an, ketika didapati bahawa suntikan progesteron berkesan untuk mencegah permulaan kehamilan. Progesteron, hormon yang dihasilkan secara semula jadi oleh badan kita, umumnya lebih banyak berlaku pada wanita berbanding lelaki.

Sintesis dan eksperimen hormon dilakukan, dengan versi sintetik bahan kimia terbukti sama berkesannya dengan perkara sebenar. Penyelidikan kemudian dilakukan untuk mengetahui sama ada badan kita boleh dipengaruhi untuk menghasilkan lebih banyak hormon melalui memperkenalkan bahan kimia luaran.

Estrogen kemudian didapati mempunyai kesan yang serupa dengan progesteron, dan diuji seperti yang dilakukan kepada progesteron. Kedua-dua hormon, dan kesannya terhadap proses ovulasi, menjadi asas pil perancang moden. Pil berfungsi dengan menipu sel badan kita, memaksanya untuk mempercayai bahawa wanita itu sudah hamil akibat isyarat hormon yang disebabkan oleh pil.

Oleh kerana ovari tidak melepaskan sel telur jika betina sudah hamil, ini mempunyai kesan untuk mencegah pembuahan. Tahap progesteron dan estrogen diketahui berada pada tahap tertinggi semasa kehamilan, jadi peningkatan pada satu atau yang lain biasanya cukup untuk memperbodohkan fisiologi tubuh untuk menganggapnya hamil.

Hormon lain mungkin digantikan oleh beberapa ubat lain, estrogen adalah contoh yang menonjol, tetapi dua hormon yang disebutkan di atas adalah yang paling sering disebut. Kesan lain yang dihasilkan oleh pil adalah menghalang Follicle-Stimulating Hormone (FSH) dan Luteotrophic Hormone (LH).

Kedua-dua hormon ini diketahui menyebabkan ovari melepaskan sel telur ke dalam badan dan berperanan dalam kitaran ovulasi. Dengan menghalang penghasilkannya, kesan yang serupa dengan tahap progesteron atau estrogen yang tinggi itu dapat dicapai.

Yang Berkaitan:  5 Punca Popular Makan Pil Perancang Tapi Mengandung

Kesan Sampingan

kesan sampingan pil perancang sakit kepala

Penggunaan pil perancang yang tidak terkawal juga boleh menyebabkan kesan sampingan seperti:

 • fasa haid yang tidak teratur,
 • sakit kepala,
 • rasa mual,
 • pening kepala,
 • kenaikan berat badan,
 • kesakitan payudara,
 • turun naik emosi atau rasa murung,
 • penggumpalan darah.

dan lain-lain lagi.

Tambahan pula, kekuatan kesan sampingan di atas boleh meningkat secara mendadak dengan jangka masa pengambilannya dan usia kita.

Kebaikan

 • Terbukti dapat mencegah kehamilan apabila diambil dengan betul.
 • Kesuburan kembali dengan cepat selepas berhenti makan pil perancang.
 • Pengambilan pil sekurang-kurangnya 7 hari berturut-turut atau lebih lama sebelum cara kontrasepsi lain dicuba.
 • Bergantung pada jenama pil, produk tertentu mempunyai faedah daripada pencegahan kehamilan. Ia juga mencegah jerawat, pendarahan yang tidak normal dan gangguan dysphoric pra-menstruasi (PMDD).
 • Pil perancang boleh diambil pada bila-bila masa pada siang hari tetapi ia adalah lebih baik diambil pada waktu yang sama setiap hari.
 • Mempunyai kawalan fasa haid bersesuaian dengan gaya hidup moden
 • Mencegah jerawat yang dihadapi wanita
 • Membantu memperbaiki rambut dan jerawat hormonal kerana androgen dan testosteron ditekan. Tahap androgen yang tinggi secara tidak normal boleh menyebabkan kegelapan rambut muka dan badan.
 • Haid tidak teratur juga diperbaiki.
 • Kekejangan haid dan sakit pra-haid dikurangkan dengan ketara semasa menggunakan pil perancang.
 • digunakan untuk merawat endometriosis dengan menghentikan pengeluaran hormon yang membantu perkembangan penyakit ini.
 • membantu mengurangkan risiko pembentukan sista ovari kerana mencegah ovulasi. Kista ovari sering terbentuk semasa tempoh ovulasi.
 • menurunkan risiko menghidap Penyakit Radang Pelvis (PID). PID adalah jangkitan bakteria pada tiub Fallopian dan Uterus yang boleh menyebabkan kesakitan yang melampau dan akhirnya, jika tidak dirawat, kemandulan. Pil menebalkan lapisan lendir serviks lalu melindungi serviks daripada terkena jangkitan bakteria.
 • Fungsi kontraseptif boleh dikawal.

Keburukan

Jenis Pil Perancang

Jenis Pil perancang keluarga

Nama lainnya adalah kontraseptif oral. Terdapat dua jenis iaitu:

 • Pil yang mengandungi hormon progesteron sahaja (juga dikenali sebagai “POP”)
 • Pil kombinasi yang mengandungi hormon estrogen dan progesteron.

Masing-masing ada kebaikan dan keburukannya sendiri.

Pil POP

Pil POP bermaksud “Progestogen-Only Pills”. Ia juga dikenali sebagai pil mini dan diperkenalkan pada tahun 1970-an. Oleh kerana ia tidak mengandungi estrogen, malah ia tidak selalu menghentikan proses ovulasi.

Sejurus dengan itu, wanita mesti mengambil pil ini secara berkala pada waktu tertentu pada siang hari kerana keberkesanannya akan berkurang walaupun hanya satu pil saja tidak diambil. Baca selanjutnya mengenai cara makan pil POP untuk keberkesanan maksimum.

Sungguhpun begitu, pil pop dapat digunakan oleh ibu menyusu dan juga mereka yang mengalami penderitaan sakit kepala migrain, penyakit kardiovaskular atau tromboembolisme kerana ia tidak mengandungi estrogen.

Yang Berkaitan:  Garis Panduan: 5 Tindakan Buat Cara Nak Tukar Pil Perancang

Ini sangat sesuai untuk mengurangkan kehilangan darah semasa haid. Dengan berbuat demikian, ia juga dapat mengurangkan kekejangan dan kesakitan lain yang dialami oleh seorang wanita ketika mereka mengalami haid.

Contohnya termasuk Norriday.

 

Pil Kombinasi

Pil kombinasi dikategorikan sebagai monofasik, biphasic, atau triphasic bergantung pada sama ada tahap hormon adalah tetap sama dalam 3 minggu pertama haid.

Perlu diingati bahawa bekalan pada minggu ke-4 biasanya tidak mengandungi hormon bagi pek 28 hari. Baca lebih lanjut tentang cara pengambilannya di sini.

Ia dikatakan dapat mengurangkan risiko wanita menghidap barah ovari dan juga barah endometrium. Ia juga membantu mencegah kes kehamilan ektopik.

Tetapi ia mesti digunakan dengan berhati-hati kerana ia boleh menyebabkan hipertensi. Ia boleh membuat seseorang merasa mual dan mungkin mengalami gangguan pada minggu-minggu pertama pengambilan.

Pil Monofasik

Pil monofasik mempunyai jumlah estrogen dan progesteron yang sama dalam setiap pil aktif dalam setiap pek. Tahap hormon dalam setiap pil tetap konsisten, jadi pil kawalan kelahiran monofasik kurang menyebabkan kesan sampingan yang boleh disebabkan oleh hormon yang berubah-ubah.

Contohnya termasuk Oralcon, Mercilon, Loette, Marvelon, Nordette dan Yasmin. Pil-pil ini dapat dibeli di mana-mana kaunter farmasi dan tidak memerlukan preskripsi doktor.

Pil Biphasic

Pil kontraseptif

Pil biphasic berfungsi untuk mengubah tahap hormon hanya sekali bagi setiap pek yang disediakan. Ia akan memberi jumlah estrogen yang sama pada setiap hari, tetapi tahap progesteron pula akan meningkat lebih kurang pada pertengahan masa pengambilan pil tersebut.

Secara khususnya, pil bakal diambil pada 7 hingga 10 hari pertama yang biasanya terbentuk daripada satu warna sahaja mengandungi dos progesteron yang sama.

Manakala pil seterusnya pada hari ke-11 hingga ke-14 akan mengandungi dos progesteron yang lebih tinggi maka lebih kuat. Ia biasanya kelihatan dalam warna lain. Dos ubat 7 hari terakhir (jika disertakan) adalah pil plasebo yang tidak mengandungi sebarang hormon.

Ada yang mengatakan pil ini adalah versi peningkatan berbanding dengan produk lain kerana keupayaannya dalam pengurangan kesan sampingan yang berhubungkait dengan pil perancang seperti amenorea dan pendarahan.

Pil Triphasic

Pil jenis ketiga ini dikenali sebagai triphasic kerana ia mengandungi 3 dos hormon yang berbeza bertujuan untuk mengubah kombinasi hormon kira-kira setiap 7 hari bagi satu bekalan yang disediakan. Jumlah estrogen dan progesteron mungkin berbeza bergantung pada jenama pil masing-masing.

Pil triphasic mungkin menyebabkan peningkatan estrogen yang perlahan, dan pil lain juga mungkin akan meningkatkan dos progesteron dalam kandungan bekalan sebulan.

Pil Perancang Kecemasan (Pil Morning After)

Ia juga dikenali sebagai pil kontraseptif darurat, ECP ataupun Pil Pelan B. Pil perancang Kecemasan tidak boleh digunakan sebagai kaedah kontraseptif dalam jangka masa yang panjang.

Ia bertujuan untuk mencegah kehamilan yang tidak diingini setelah melakukan hubungan seks tanpa perlindungan. Ia mengandungi hormon progesteron yang disebut levonorgestrel. Contoh nama jenama: Postinor-2 dan Escapelle, manakala yang lain adalah Ulipristal dengan nama jenama: Ella.

Levonorgestrel bertujuan untuk menyukarkan sel sperma untuk masuk dan bersenyawa dengan telur. Ia juga dapat menjadikan telur yang disenyawakan, jika ianya berlaku, lebih sukar untuk ditempel di lapisan rahim. Kedua-dua ubat tersebut dikategorikan sebagai racun Kumpulan C di Malaysia dan boleh dibeli di farmasi dan klinik tempatan.

Yang Berkaitan:  Betul Ke Pil Perancang Punca Gemuk?

Baca lebih lanjut mengenai pil kecemasan elak mengandung di sini.

Cara Makan Pil Perancang

Cara Makan Pil Perancang

Pil perancang dijual dalam pek saja sebagai satu dos bekalan untuk memudahkan pengiraan. Jenis yang paling biasa mengandungi 3 minggu bekalan pil berhormon.

Sesetengah pek pula mempunyai pil gula untuk minggu ke-4 bersesuian dengan kedatangan haid. Selepas minggu keempat (28 hari), pek baru boleh dibuka.

Jom mari kita lihat cara pengambilan pil perancang masing-masing secara khususnya.

Pil POP

Pil progesteron ini MESTI diambil dalam 3 jam yang sama sahaja setiap hari demi keberkesannya. Contohnya, jika anda mengambil pil mini ini pada pukul 1:00 tengah hari, ianya mesti diambil sebelum jam 4 petang. Jika tidak, risiko persenyawaan antara ovum dan sperma meningkat selepas hubungan seks dilakukan pada keesokan hari.

Jadi, gunakan alat penggera dan peringatan kalendar supaya ia dapat diambil tepat pada waktunya. Pil mini ini hanya terdapat dalam pek 28 hari (4 minggu) sahaja. Setiap pil itu mengandungi hormon (bermakna tidak ada minggu bebas hormon) dan ia mesti diambil untuk keberkesanan maksimum.

Kesan-kesan merangkumi:

 • Haid mungkin datang pada minggu ke-4
 • pendarahan sepanjang bulan (spotting) atau;
 • tiada haid sama sekali.

Pil Kombinasi

Berbanding dengan pil progesteron, pil kombinasi TIDAK perlu diambil pada jangka waktu yang sama setiap hari. Maksudnya, perlakuan seks pada keesokan hari itu dianggap selamat selagi sebiji pil diambil setiap hari.

Namun tidak salahnya jika ia diambil pada masa yang sama kerana ia memupuk kebiasaan pengambilan pil anda. Kebanyakan pil kombinasi terdapat dalam pek 28 hari atau 21 hari.

Pek 28 hari

Ambil 1 pil setiap hari selama 28 hari (empat minggu) berturut-turut, dan kemudian mulakan pek baru pada hari ke-29. Pil-pil terakhir dalam pek 28 hari ini tidak mengandungi hormon. Pil ini disebut pil “peringatan” atau “plasebo”. Ia bertujuan untuk membantu kita supaya ingat mengambil pil setiap hari dan memulakan pek seterusnya tepat pada waktunya.

Namun, berapa hari pil peringatan tanpa hormon ini harus diambil bergantung pada jenama masing-masing kerana kepekatan kandungan adalah berbeza di antara satu sama lain. Sebilangan besar pek pil mempunyai pil bebas hormon selama 7 hari, tetapi kadang-kadang kurang. Pil peringatan mungkin mengandungi zat besi dan makanan tambahan lain.

Kebaikannya adalah anda masih dilindungi dari kehamilan walaupun dos peringatan ini diambil atau tidak, bahkan ketika haid datang pada minggu seterusnya. Ingatlah untuk memulakan pek seterusnya tepat pada waktunya.

Pek 21 hari

Ambil 1 biji setiap hari selama 21 hari (3 minggu) berturut-turut. Kemudian, jangan ambil selama 7 hari (minggu ke-4). Berbanding dengan pek 28 hari, pek 21 hari TIDAK mempunyai pil peringatan sebagai dos tambahan pada minggu ke-4 semasa haid datang. Pil hormon akan terus mencegah kehamilan walaupun anda melakukan hubungan seks dalam seminggu itu. Mulakan pek seterusnya setelah berhenti selama 7 hari.

Pek 91 hari

Sesetengah pil kombinasi mempunyai pil hormon 12 minggu (3 bulan) berturut-turut, diikuti dengan 1 minggu pil bebas hormon. Ini bermaksud bahawa haid hanya akan datang sekali setiap 3 bulan. Hormon sintetik itu akan mencegah kehamilan walaupun hubungan seks dijalani dalam minggu pil peringatan itu.