Pil Perancang Hentikan Haid: Era Haid Bermusim Telah Menjelang

3 min bacaan

Kelulusan pil perancang hentikan haid untuk penggunaan secara berterusan telah memulakan satu era baru yang dikenali sebagai haid bermusim.

Ia merupakan kawalan ciptaan manusia terhadap fasa haid seseorang wanita kini dengan bantuan pil perancang hentikan haid yang boleh diambil mengikut suka hati seseorang wanita itu.

Dengan itu, golongan wanita bukan sahaja mempunyai lebih banyak kawalan terhadap sistem pembiakan mereka, malah ia boleh meminimumkan gejala haid dengan menghilangkan haid bulanan hingga satu tahun.

Era haid bermusim bermula pada tahun 2003 setelah mendapat persetujuan pil perancang hentikan haid untuk tujuan penggunaan secara komersial.

Pil generasi baru tersebut memberi wanita pilihan untuk mengatur haid mereka dan mengehadkan kejadiannya serendah 4 kali setahun.

Pil perancang hentikan haid

Keinginan untuk mempunyai lebih banyak kawalan terhadap kitaran pembiakan mereka sendiri didorong oleh gaya hidup, kerjaya, dan alasan kesihatan telah menyebabkan ramai wanita memilih untuk menggunakan kaedah kontrasepsi ini.

Dengan menggunakan ubat tersebut, wanita kini dapat menunda haid selama satu tahun.

Lybrel, pil pencegah kehamilan hentikan haid pertama yang memungkinkan wanita bebas satu tahun dari haid, telah diluluskan untuk dijual dan digunakan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S. pada bulan Mei 2007.

Walaupun pil hormon estrogen-progestin ini berfungsi seperti Pil Kitaran 21-Hari, 7-Hari, ia tidak mempunyai tempoh “cuti seminggu” yang biasanya menyebabkan pendarahan.

Walaupun masih ada kekhawatiran mengenai kesan buruk dari mencegah tempoh bulanan dan kesan negatifnya terhadap kesihatan, secara umum, para pakar mengesahkan bahawa tidak ada kemerosotan fisiologi terhadap kehidupan bebas haid.

Menurut seorang pakar, banyak wanita Amerika telah berjaya menghentikan fasa haid mereka dengan menggunakan pil perancang hentikan haid tradisional tanpa menghadapi apa-apa masalah.

Yang Berkaitan:  Kenali Pil Perancang: Jenis, Kesan dan Cara Makan

Menurut Dr. Camelia Davtyan, pakar sakit puan dan profesor perubatan bersekutu di University of California, Los Angeles, haid yang wanita alami semasa mengambil pil perancang konvensional itu tidak berkaitan dengan fasa semula jadi pengeluaran telur atau ovum.

Ini bukan haid semula jadi. Ini adalah haid buatan yang berlaku kerana keberhentian mengambil hormon itu selama 7 hari. Jadi, dia akan mengalami pendarahan faraj.

Walau bagaimanapun, sebilangan wanita mempunyai hubungan psikologi dengan fasa haid mereka sebagai penegasan sifat kewanitaan mereka.

Lebih daripada kesan sampingan, kesihatan mereka lebih terjamin dengan kedatangan haid pada setiap bulan secara semula jadi.

sajakongsi pil perancang mencipta era haid bermusim

Penghapusan haid bulanan sepenuhnya adalah tidak selesa secara emosional bagi sesetengah wanita. Mereka tidak akan berasa sihat kerana kehilangan haid.

Bagi wanita itu, jelas Lybrel dan produk lain bukanlah produk yang baik dan sesuai untuk mereka.

Tetapi bagi wanita yang menghadapi sindrom pra-menstruasi (PMS) yang bakal menyusahkan seperti jerawat, penggumpalan darah, dan endometriosis yang menyakitkan, ia terbukti adalah amat sesuai.

keberhentian yang boleh dilakukan melalui penggunaan ubat kontraseptif akan mendorong mereka mencari kontrasepsi bukan saja untuk mengurangkan gejala fizikal, tetapi juga perubahan emosi yang berhubungkait dengan haid.

Kemudahan dan gaya hidup moden mendorong golongan wanita agar tidak mengalami pendarahan sama sekali.

Ini adalah kerana kedatangan haid bulanan bermaksud mereka perlu memakai pad alas, dan/atau tampon yang boleh membataskannya daripada terlibat dalam sukan dan aktiviti fizikal yang lain.

Pil perancang generasi baru, yang merangkumi pil jangka masa lebih pendek, pil tanpa PMS (sindrom pramenstruasi), dan pil tanpa jerawat, lebih menarik minat wanita muda dan mereka yang mempunyai masalah atau kesan sampingan haid seperti endometriosis dan migrain haid.

Yang Berkaitan:  1 Kesan Makan Pil Perancang Terlalu Lama Cukup Dahsyat: Pertaruh Tak?

Semua pil ini adalah variasi pil perancang hentikan haid tradisional, yang merupakan gabungan dos mini estrogen dan progestin. Pada masa ini, tidak ada pil berdos tinggi di pasaran lagi.