10 Fakta Mengenai Pil Pencegah Kehamilan

2 min bacaan

Perancangan keluarga adalah cara untuk mencegah atau mengelakkan kehamilan bagi lelaki dan wanita. Kawalan kelahiran merangkumi pelbagai cara untuk dilaksanakan, termasuk kontrasepsi oral atau hormon yang dikenali sebagai “pil perancang” atau pil pencegah kehamilan.

Pil pencegah kehamilan pada dasarnya adalah hormon yang mengawal sistem pembiakan tubuh sedemikian rupa untuk mengelakkan persenyawaan telur dengan sperma, yang menyebabkan kehamilan.

Walaupun kebanyakan orang berjaya dengan kaedah kontraseptif oral atau pil, namun sesetengah orang mengalami kegagalan. Ini mungkin kerana terlepas pengambilan pil, tidak mengambilnya tepat pada waktunya, atau alasan yang serupa kerana ianya dilaporkan 99.9% berjaya apabila diambil dengan betul.

Inilah semua fakta yang harus anda ketahui mengenai pil pencegah kehamilan.

1. Ia menghentikan proses ovulasi dalam badan wanita. Ini bermaksud bahawa tidak ada telur yang dapat disatukan dengan sperma, yang akan menyebabkan kehamilan.

2. Ia berfungsi dengan menghentikan sperma daripada mencapai telur dan menyuburkannya. Hormon dalam pil pencegah kehamilan menebal lendir pada serviks. Lendir ini menyekat sperma daripada mencapai telur, jika ada, untuk mengelakkan kehamilan.

3. Ia tidak memberikan perlindungan terhadap penyakit kelamin. Untuk keselamatan dan mengelakkan penyakit STD, penggunaan kondom adalah disyorkan.

4. Pastikan anda mengambilnya tepat pada waktunya dan secara berkala untuk mengelakkan kehamilan. Ketidakupayaan untuk melakukan rutin ini mungkin merupakan sebab utama orang makan pil perancang tapi mengandung.

5. Faktor lain yang dapat menurunkan keberkesanan pil adalah muntah atau cirit-birit selama lebih dari 48 jam, berat badan berlebihan dan juga ubat atau makanan tambahan tertentu.

6. Pil perancang dianggap “selamat” kerana kebanyakan orang dapat mengambilnya tanpa menghadapi masalah. Mereka sudah lama wujud.

7. Pil perancang terdiri daripada dua jenis – pil gabungan yang diambil dalam masa 5 hari dari hari pertama dalam haid anda, yang memberikan perlindungan terhadap kehamilan, dan pil progestin yang melindungi seseorang dari kehamilan hanya sehingga 48 jam, tetapi boleh dimulakan bila-bila masa.

8. Sekiranya anda seorang perokok, anda tidak boleh mengambil pil kawalan kelahiran atau alat kawalan kelahiran yang mengandungi hormon Estrogen. Anda harus mengambil pil progestin sahaja jika anda seorang perokok di atas usia 35 tahun.

9. Walaupun pil pencegah kehamilan tidak mempunyai risiko, pil kombinasi dapat meningkatkan risiko masalah kesihatan tertentu seperti serangan jantung, strok, dll dalam sesetengah kes. Pil progestin sahaja dianggap bebas daripada risiko ini.

10. Walaupun umumnya pil pencegah kehamilan adalah selamat diambil semasa menyusu, namun ia dapat mengurangkan kualiti dan kuantiti susu ibu. Sebaiknya anda menunggu selama 2-3 minggu sehingga anda mula mengambil pil gabungan setelah bersalin.