Perancangan Keluarga: Asal-usul, Kepentingan dan Kaedah

11 min bacaan

Definisi Perancang Keluarga

Perancangan keluarga adalah sekumpulan tindakan, alat, ubat yang digunakan untuk tujuan mencegah pembuahan atau kehamilan. Ia berfungsi dengan tiga cara:

 • Ia menghalang pelepasan sel telur (ovum) bulanan dari ovari semasa haid.
 • Ini menebal lapisan lendir serviks sehingga sel sperma tidak dapat berenang dan bergabung dengan ovum.
 • Ia mengubah lapisan rahim untuk menyukarkan penanaman telur yang disenyawakan.

Asal-usul dan Sejarah

Dengan bantuan sains moden dan teknologi terkini, semakin banyak kaedah kontraseptif tersedia dengan cepat untuk orang ramai.

Bagaimana perancang keluarga dibangunkan

Walaupun banyak kempen dilancarkan untuk memperluaskan kesedaran masyarakat mengenai masalah perancang keluarga dan menjelaskan bagaimana kaedah dan produk perancangan keluarga yang berbeza berfungsi, ini sering mengabaikan sejarah pencegahan kehamilan.

Bagaimana perancang keluarga dibangunkan?

Pada masa dulu, tidak ada penjelasan saintifik untuk membuktikan bagaimana perancang keluarga berfungsi dan orang hanya berimprovisasi dan melakukan apa sahaja yang kelihatan berfungsi.

Kaedah kontrasepsi tertua (tidak termasuk pantang dari seks) adalah kaedah tarik keluar, penghalang, dan herba.

Kaedah Tarik Keluar

Ia juga dikenali sebagai coitus interruptus atau ejakulasi luar faraj, melibatkan penarikan zakar keluar dari faraj sebelum seseorang lelaki mencapai orgasme. Ia mungkin mendahului kaedah perancangan keluarga lain.

Pakar mengatakan bahawa apabila hubungan antara pelepasan air mani lelaki ke dalam vagina dan konsepsi disyaki atau terjalin, lelaki telah mula mempraktikkannya.

Kaedah Penghalang

Kaedah penghalang dirancang untuk menghalangkan sperma daripada mencapai telur dengan menggunakan topi dan spermisid.

Wanita Mesir awal mempunyai catatan bersejarah menggunakan supositoria faraj yang terdiri daripada ramuan bahan yang dikatakan membunuh sperma.

Wanita Asia pula dikatakan menggunakan kertas minyak sebagai penutup serviks, sementara wanita Eropah menggunakan lilin lebah.

Kondom pertama muncul pada abad ke-17 dan diperbuat daripada usus haiwan. Walaupun kondom pertama tidak seefektif kondom lateks moden, ia digunakan baik sebagai kaedah kontraasepsi dan sebagai perlindungan dari sifilis, yang kemudian sangat ditakuti kerana masih belum ada ubat bagi penyakit ini.

Dalam sejarah dunia, banyak bahan pengguguran yang berbeza telah digunakan oleh banyak wanita. Ini adalah bahan semula jadi atau sintetik yang boleh menyebabkan pengguguran.

Contohnya, seorang pakar sakit puan Yunani abad ke-2 yang bernama Soranus mencadangkan wanita minum air yang digunakan oleh tukang besi untuk menyejukkan logam.

Manakala sebilangan wanita minum larutan yang dicampurkan dengan merkuri, arsenik, atau bahan toksik lain untuk tujuan mencegah kehamilan.

Ia berfungsi dengan meracuni tubuh wanita sehingga tidak kondusif untuk menyokong kehamilan.

Kaedah herba

Ia dikatakan telah digunakan oleh suku kuno untuk mengawal populasi.

Rempah-rempah yang digunakan dikatakan bekerja sama seperti bahan kimia pengguguran yang disebutkan di atas, meracuni seorang wanita yang cukup untuk mencegah tubuhnya hamil, tetapi tidak cukup untuk membunuhnya.

Tetapi selain pengguguran, terdapatnya beberapa ramuan yang digunakan sebagai langkah pencegahan kehamilan.

Hibiscus rosa-sinensis mungkin mempunyai sifat antiestrogenik yang mengubah tahap hormon wanita. Benih betik dikatakan telah digunakan sebagai alat perancang keluarga jantan.

Yang Berkaitan:  Tak Suka Pil? Cuba Implan Perancang Keluarga

Alat dalam rahim (IUD) dikatakan berasal dari cerita rakyat mengenai pedagang Arab yang memasukkan batu kecil ke dalam rahim unta mereka untuk mencegah kehamilan.

Walau bagaimanapun, IUD pertama yang menutupi faraj dan rahim pertama kali dipasarkan pada awal 1900-an. Akhirnya, IUD moden pertama dibuat pada tahun 1909.

Kepentingan Perancangan Keluarga

perancang keluarga pemuda sebelum nikah

Sebilangan orang bertanya kepada diri mereka sendiri apakah tidak apa-apa untuk melakukan seks pranikah dan mereka cuba mempertimbangkan kebaikan dan keburukannya dalam fikiran atau percaya dengan cara elak mengandung bodoh.

Terdapat pasangan yang melakukan hubungan seks pranikah sebelum mereka masuk ke sekolah menengah.

Pada permulaan akil baligh, anak-anak mula ingin tahu tentang seksualiti mereka. Dan tanpa bimbingan yang tepat, anak-anak ini meneroka dan menjelajah ke alam indera tanpa memikirkan akibat buruk dari tindakan impulsif mereka.

Kalau benar-benar difikirkan, remaja bukan satu-satunya yang bersalah atas tingkah laku yang tidak diingini tetapi juga orang dewasa. Sesungguhnya, dunia telah membentuk sikap permisif terhadap seks pranikah.

Dari sisi positif skala, terdapat penerimaan rakan sebaya dan kepuasan keinginan seksual. Bagaimanapun, jenis pesan yang kita terima di media hari ini, baik di TV atau di filem, adalah bahawa “semua orang melakukannya.”

Tetapi kelemahannya membawa risiko dijangkiti penyakit menular seksual, kehamilan yang tidak diingini, dan akibat moral yang berat seperti rasa bersalah.

Oleh itu, moral memainkan peranan penting dalam menangani isu-isu mengenai seks pranikah.

Keibubapaan

keibubapaan

Tetapi bagi pasangan yang telah berjaya “menunggu”, prospek kehidupan berkahwin dan akhirnya, membesarkan keluarga mereka sendiri menjadi pengalaman yang memuaskan.

Keibubapaan adalah salah satu tugas paling mulia yang harus diambil oleh pasangan suami isteri ketika mereka meneruskan hubungan mereka.

Sebilangan orang yang tidak diberkati untuk memiliki anak sendiri bahkan akan mengambil anak angkat orang lain agar mereka dapat mengalami keibubapaan.

Di kebanyakan negara, tidak ada batasan jumlah anak yang dapat dimiliki oleh pasangan selama dia dapat memenuhi keperluan dan kesejahteraan mereka.

Namun, kerana pertimbangan ekonomi, banyak pasangan telah memutuskan untuk mengehadkan jumlah anak yang diingini.

Kita semua tahu bahawa agama mengajarkan kelahiran semula dan sama sekali menentang perancangan keluarga atau kawalan kelahiran.

Oleh itu, kita berhadapan dengan dilema memilih antara mempunyai keluarga yang besar dan bahagia atau keluarga kecil tetapi terancang.

Kualiti hidup sekeluarga

Perancang Keluarga menjamin kualiti hidup yg baik

Perancangan keluarga bukan hanya untuk membatasi jumlah anak keluarga tetapi juga merupakan kaedah untuk meningkatkan kualiti hidup setiap ahli keluarga.

Ini bukan hanya mengenai kontrasepsi tetapi meletakkan asas yang kukuh untuk masa depan yang lebih baik.

Jenis kaedah kontrasepsi yang dipilih bergantung pada keperluan anda. Sebilangan orang hanya perlu mencegah kehamilan.

Pasangan moden berusaha untuk tidak mempunyai bayi dalam dua tahun pertama perkahwinan agar mereka dapat saling menikmati sebagai suami isteri.

Ini akan membolehkan mereka mempunyai ikatan yang kuat dan mempersiapkan mereka untuk kedatangan anak-anak masa depan mereka.

Sekiranya dan ketika mereka memutuskan untuk mempunyai anak, mereka berusaha merancang atau membatasi jumlah dan penggantian keturunan mereka.

Dengan berbuat demikian, mereka dapat mengurus dan memantau keperluan anak-anak mereka dari segi kemampuan kewangan, emosi, dan fizikal.

Perlindungan dari penyakit

Pasangan lain juga boleh menggunakan kaedah kontraseptif untuk melindungi diri mereka sendiri atau pasangannya dari penyakit yang boleh ditularkan dengan melakukan hubungan seks.

Penyakit ini disebut penyakit menular seksual seperti AIDS, klamidia, herpes, ketuat genital, gonorea, dan sifilis.

Yang Berkaitan:  Kebahayaan di Sebalik Perancang Keluarga Jenis Tampal

Kadar Kematian Diturunkan

Statistik yang dikeluarkan oleh Planned Parenthood A.S menunjukkan bahawa kawalan kelahiran membuka jalan untuk kehidupan keluarga yang lebih baik.

Kadar kematian ibu telah turun lebih dari 60 peratus. Angka kematian bayi telah menurun lebih daripada 70 peratus.

Perancangan Keluarga

Pengawalan kelahiran bukan sahaja menyelamatkan nyawa malah ia membantu wanita dan keluarga mereka mencegah kemiskinan, merancang masa depan mereka, dan mengurus nasib mereka

Untuk memutuskan kaedah mana yang akan digunakan semasa anda merancang keluarga, berbincanglah dengan doktor mengenai kebaikan dan keburukan setiap pilihan yang tersedia Atau lebih baik, fikirkan sebelum melakukannya.

Jenis Perancang Keluarga

Kita hidup di dunia yang lebih liberal, dan dengan kebebasan itu datangnya peningkatan jumlah kehamilan yang tidak diingini dan penyakit kelamin.

Oleh kerana itulah semakin banyak produk perancang keluarga dibuat dan dipasarkan. Tetapi berapa banyak yang anda benar-benar tahu mengenai jenis kaedah perancang keluarga yang berbeza?

Kaedah Hormon

Kaedah kontraseptif ini bertujuan untuk mencegah kehamilan dengan cara mengatur pengeluaran hormon seks, estrogen dan progesteron wanita secara semula jadi, untuk mewujudkan tahap hormon yang lebih konsisten.

Tahap estrogen rendah akan menghentikan ovari melepaskan sel telur, sementara tahap progesteron rendah menghalang penyediaan lapisan rahim untuk menjadikannya tidak kondusif untuk implantasi.

Kontraseptif hormon boleh datang dalam bentuk pil perancang, suntikan, implan, atau cincin faraj.

Dengan penggunaan yang sempurna, kaedah hormon mempunyai peratusan keberkesanan yang tinggi, walaupun tidak melindungi penggunanya dari penyakit kelamin (STD).

Kaedah hormon merangkumi:

 1. Pil perancang keluarga. Ini adalah pil yang mengandungi versi sintetik estrogen dan progesteron hormon wanita yang bertujuan untuk menormalkan tahap hormon wanita untuk mencegah ovulasi.
 2. Suntikan depo. Ini adalah larutan progestin sahaja yang disuntik untuk mencegah ovulasi selama tiga bulan.
 3. Tampalan hormon (Patch). Ini adalah tampalan nipis, 2in x 2 yang perlahan-lahan melepaskan hormon ke dalam badan dalam jangka masa seminggu sebelum diganti.
 4. Implan. Ini adalah batang plastik fleksibel nipis yang akan dimasukkan di bawah kulit lengan atas wanita untuk perlahan-lahan melepaskan hormon sintetik ke dalam badan dalam jangka masa satu tahun sebelum diganti.
 5. Alat Dalam Rahim juga lebih dikenali sebagai IUD adalah batang berbentuk T yang diletakkan di dalam rahim untuk membuat keradangan setempat sehingga sistem kekebalan tubuh akan membuat sel darah putih untuk memperbaiki jangkitan dan seterusnya membunuh sel sperma yang berada di sekitar keradangan.

Kaedah Penghalang Moden

Kaedah kontraasepsi ini berfungsi dengan membentuk penghalang pelindung terhadap sperma.

Kaedah penghalang merangkumi kondom lelaki dan wanita, diafragma, penutup serviks, IUD, dan spermisid.

Kaedah penghalang adalah lebih mudah digunakan oleh golongan lelaki berbanding dengan wanita.

Dengan pengecualian spermisida dan span kontraseptif, kaedah penghalang menawarkan jumlah perlindungan yang sederhana terhadap jangkitan seksual.

Kaedah penghalang merangkumi:

 1. Kondom lelaki. Ini adalah silinder getah lateks atau poliuretana yang dipakai pada zakar lelaki untuk menyekat sperma masuk ke dalam badan pasangan.
 2. Kondom wanita. Ini adalah sarung atau kantung nipis yang dipakai untuk melapisi faraj untuk mengumpulkan sperma yang ejakulasi oleh seseorang lelaki semasa melakukan hubungan seks.
 3. Topi serviks. Ini adalah penghalang yang terbuat dari lateks atau silikon yang diletakkan di atas serviks untuk mengelakkan sperma memasuki saluran pembiakan wanita.
 4. Diafragma. Ia berfungsi seperti penutup serviks.

Perancangan keluarga semulajadi

Kaedah pencegah kehamilan ini tidak memerlukan ubat atau bahan kimia, menjadikannya bebas dari kesan sampingan.

Ia berfungsi dengan dapat menentukan kapan seorang wanita subur dan mengelakkan hubungan seksual pada masa itu.

Yang Berkaitan:  Perancang Diafragma Tetap Popular

Ini dicapai dengan menyimpan catatan suhu wanita, dan memerhatikan perubahan dalam rembesan lendir serviks wanita.

Ia sangat berkesan jika diikuti dengan ketat. Kaedah ini juga tidak memberikan perlindungan terhadap jangkitan penyakit kelamin atau STD.

Kaedah perancang keluarga semulajadi merangkumi:

 1. Elak persetubuhan (Abstinence). Ini memerlukan seseorang untuk tidak melakukan aktiviti seksual dalam bentuk apa pun.
 2. Tarik keluar (coitus interruptus). Ini memerlukan lelaki itu mengeluarkan zakarnya dari faraj pasangannya sebelum dia mencapai klimaks dan ejakulasi.
 3. Latihan seksual. Ia membenarkan kepuasan seksual melalui seks tanpa penembusan. Ia mungkin dalam bentuk seks oral atau melancap.
 4. Kaedah masa subur. Kaedah ini membolehkan pasangan menentukan tempoh selamat dan tidak selamat wanita dengan merakam suhu badan basal wanita dengan teliti, hari pertama dan terakhir haidnya, dan konsistensi rembesan lendir farajnya.

Adalah penting untuk memahami bahawa setiap kaedah kontraseptif masih ada kemungkinan kecil anda akan hamil secara tidak sengaja kecuali kaedah pantang larang dan latihan luar seksual.

Sebilangan besar kaedah kontraseptif tidak 100% berkesan.

Berunding dengan doktor atau profesional penjagaan kesihatan untuk mengetahui lebih banyak mengenai faedah dan kesan sampingan yang berbeza yang bakal dibawa oleh kaedah merancang keluarga anda.

Perkara penting yang perlu dilakukan adalah mencari yang paling sesuai untuk anda dan mematuhinya.

Soalan Lazim

Pengawalan kelahiran telah berlangsung selama lebih dari enam dekad sekarang, namun orang hanya mempunyai sedikit pemahaman tentang apa itu dan bagaimana ia dapat menolong mereka.

Dalam artikel ini, kita akan berusaha menjelaskan beberapa soalan kawalan kelahiran yang paling biasa diajukan oleh ramai.

Berapa banyak jenis kaedah perancang keluarga yang ada?

Terdapat dua jenis kontraseptif utama, yang boleh diterbalikkan dan jenis tidak dapat dipulihkan.

1. Kontraseptif fleksibel termasuk:

 • kaedah semula jadi
 • kaedah penghalang,
 • kaedah hormon

Kesuburan wanita dan lelaki boleh kembali normal mengikut tempoh dan jenis perancang masing-masing selepas ia diberhentikan.

2. Kaedah pencegah kehamilan kekal

Ia menghentikan kemampuan seseorang untuk melahirkan keturunan. Satu-satunya kaedah kontraseptif yang tidak dapat dipulihkan adalah pensterilan, dan ia dilakukan melalui vasektomi untuk lelaki, dan ligasi tuba dan histerektomi untuk wanita.

Apakah kaedah kontraseptif yang paling biasa digunakan?

Pensterilan mendapat tempat teratas sebagai kaedah kontraseptif yang paling biasa digunakan di seluruh dunia.

Diikuti mengikut IUD, pil perancang keluarga, kondom lelaki, suntikan hormon atau implan, dan kaedah tarik keluar sebelum ejakulasi.

Bolehkah kaedah kontraseptif melindungi saya daripada penyakit kelamin?

Terdapat beberapa jenis kaedah pencegah kehamilan yang dapat melindungi anda dari penyakit kelamin (STD) dan jenis tidak berfungsi demikian.

Kaedah penghalang yang memerlukan penggunaan sarung lateks untuk mengelakkan sentuhan cecair mani dan vagina adalah alat perancang keluarga yang paling berkesan untuk melindungi daripada STD.

Kaedah lain hanya mengubah tahap hormon atau membunuh sperma adalah kurang berkesan dalam menjaga kesihatan seseorang itu daripada penyakit jangkitan seksual.

Bagaimana cara untuk memilih mana yang sesuai untuk saya?

Kaedah kontrseptif terbaik berbeza bagi setiap orang. Apa yang berfungsi kepada seseorang itu mungkin tidak begitu berkesan bagi sesetengah orang lain, dan sebaliknya.

Walau bagaimanapun, anda mesti selalu ingat bahawa memilih kaedah kontrasepsi bersesuaian bukan satu tugas yang mudah.

Bercakap dengan doktor atau profesional kesihatan seksual berlesen mengenai pelbagai faedah dan risiko menggunakan kaedah kontraseptif yang berbeza.

Sejurus dengan itu, pelbagai kaedah kontraseptif boleh dicuba dan lihat mana yang paling sesuai sebelum anda membuat keputusan mengikut gaya hidup anda dan pasangan kekasih.