Perancang Keluarga Untuk Lelaki

6 min bacaan

Sudah tiba masanya lelaki juga harus berkongsi tanggungjawab dengan wanita dalam hal-ehwal perancangan keluarga.

Penyelidik dan saintis di seluruh dunia kini mengusahakan produk kontraseptif lelaki yang berpotensi lebih selamat, lebih berkesan, dan lebih mudah daripada perancang keluarga untuk lelaki yang ada di pasaran.

Lelaki harus mempunyai akses kepada pilihan kontraseptif yang boleh dipercayai dan boleh diterbalikkan di luar kondom dan vasektomi.

Beberapa perancang keluarga untuk lelaki lain sedang diperkembangkan termasuk suntikan, implan atau tampalan berdasarkan hormon yang bakal menipu otak untuk menghentikan pengeluaran hormon.

Konsep ini disambut baik oleh wanita yang merasa sangat melelahkan sebagai orang yang menjaga kesuburan dari abad ke abad.

Beban pada golongan wanita

Penemuan pil pada tahun 1960-an telah membawa satu era baru terhadap pembebasan hidup seseorang wanita.

Pil berjaya memberi wanita pilihan sama ada nak hamil atau tidak.

Perancang keluarga untuk lelaki melepaskan beban wanita

Tetapi di sebalik kebaikan yang dikurniakannya kepada wanita, pil juga memberikan beban lain.

Ia meletakkan wanita dalam kedudukan sebagai faktor penentu yang bertanggungjawab terhadap pencegahan kehamilan.

Oleh itu, jika kehamilan yang tidak diinginkan berlaku, wanita itulah yang segera dituduh salah.

Enam puluh tahun kemudian, ramai sekarang mulai menuntut perubahan dalam adegan perancang keluarga.

Lebih banyak orang menuntut supaya lelaki harus mengambil peranan yang lebih aktif dalam pencegahan kehamilan bersama dan penggunaan kaedah kontraseptif.

Inovasi pil perancang keluarga untuk lelaki

Inovasi pil perancang keluarga untuk lelaki

Penyelidik mengambil masa yang lama dalam mempelajari kaedah ini kerana mereka merasa sukar untuk mengawal sistem pembiakan lelaki.

Wanita mempunyai sistem pembiakan yang diatur oleh fasa haid, dan subur selama sekitar 48 jam sebulan.

Yang Berkaitan:  Tak Suka Pil? Cuba Implan Perancang Keluarga

Para saintis dapat mengembangkan pil perancang keluarga berdasarkan keteraturan haid.

Tidak seperti wanita, lelaki menghasilkan sperma baru 24/7 melalui proses yang disebut spermatogenesis, pada kadar satu setengah bilion sperma setiap hari.

Kerana fenomena tubuh lelaki ini, pengembangan perancang keluarga untuk lelaki yang berkesan dan boleh dibalikkan terus menjadi satu pencabaran para penyelidik.

perancang keluarga untuk lelaki

Dari kajian klinikal, pendekatan yang berbeza dalam penurunan pengeluaran sperma sementara sedang dipertimbangkan.

Bagi lelaki, mencegah pengeluaran sperma, mengganggu fungsi sperma, dan mengganggu pengangkutan sperma sedang dikaji dengan teliti.

Bagi wanita, pencegahan deposit sperma yang berkesan dan menyekat interaksi sperma-telur dilihat sebagai titik fokus kontrasepsi.

Dari strategi ini, pencegahan pengeluaran sperma melalui penggunaan testosteron, baik sendiri atau dalam kombinasi dengan jenis hormon seks lain yang disebut progestin, telah menunjukkan hasil yang menggalakkan.

Pil yang mengandungi testosteron sintetik dan progestin yang diambil oleh lelaki dalam ujian klinikal yang dilakukan di Itali menunjukkan bukti penurunan jumlah sperma ke tahap yang sangat rendah.

Separuh daripada peserta mempunyai jumlah sperma sifar setelah mengambil pil tersebut, walaupun ia juga terbukti menyebabkan beberapa kesan sampingan yang tidak diingini.

Dalam kajian lain, suntikan testosteron diberikan bersama dengan pil progestin dan testosteron gabungan. Ini terbukti lebih berkesan daripada penggunaan suntikan testosteron sahaja.

Testoterone dan progestin

Suara Dan Pandangan Lelaki

Walaupun pil perancang keluarga untuk lelaki seolah-olahnya satu inovasi yang hebat, namun ia tidak mendapat sambutan baik di golongan lelaki.

Ada yang merasa gementar tentang kemungkinan kesan sampingan yang disebabkan oleh beberapa ujian klinikal, termasuk

  • perubahan mood,
  • jerawat,
  • kenaikan berat badan,
  • kekurangan libido,
  • keagresifan,
  • mati pucuk,
  • kemandulan jangka panjang, dan
  • lipoprotein berkepadatan tinggi.

Pil perancang keluarga untuk lelaki yang berkesan pasti akan meletakkan lebih banyak tanggungjawab kontrasepsi pada lelaki.

Sudah pastinya ia adalah bertentangan dengan budaya atau cara hidup di kalangan lelaki dan wanita dari pelbagai budaya.

Yang Berkaitan:  Perancangan Keluarga: Asal-usul, Kepentingan dan Kaedah

Ketidakselesaan lelaki dengan inovasi ini, bersama dengan masa dan kos tinggi untuk menjalankan ujian klinikal ini, mungkin merupakan sebab utama mengapa pembiayaan untuk penyelidikan mengenai topik ini rendah, serta menangguhkan perkembangan dan akses ke pil perancang keluarga untuk lelaki tersebut .

Pada masa akan datang, pil perancang keluarga untuk lelaki ini boleh menjadi cara yang lebih mudah untuk ditelan oleh lelaki dan masyarakat lain.

Perancang keluarga untuk lelaki semasa

Sekiranya anda seorang jantan yang menyedari tanggungjawab anda dan ingin mengambil peranan aktif dalam menggunakan alat kontraseptif,

Berikut adalah beberapa kaedah perancang keluarga untuk lelaki yang boleh dipertimbangkan:

Kondom

kondom lelaki satu satunya perancang keluarga untuk lelaki

Satu-satunya kaedah kontraseptif selain dari pantang larang yang berkesan mencegah jangkitan kelamin, kondom adalah perancang keluarga untuk lelaki yang paling popular.

Namun, kondom sering dianggap sebagai satu kaedah sandaran atau kontrasepsi tambahan kerana ia mempunyai margin kesalahan yang besar.

Kesesuaian yang tidak betul atau penggunaan pelincir yang salah sudah cukup untuk membuat kondom tergelincir dan pecah lalu menumpahkan air mani di dalam faraj.

Spermisida

Gel sperma dan pelincir berasaskan spermisida adalah pilihan lain perancang keluarga untuk lelaki.

Walaupun ini biasanya efektif dalam membunuh sperma setelah ejakulasi, ia mesti sering disapukan kembali semasa hubungan seks kerana cairan tubuh boleh mencairkan formulasi mereka.

Vasektomi

Perancang keluarga untuk lelaki yag bersifat separa kekal, vasektomi adalah prosedur pembedahan yang dirancang untuk menghalang laluan sperma ke deferens vas.

Berbuat demikian akan menghalang sel sperma daripada keluar melalui zakar dan dipecah untuk diserap oleh badan.

Vasektomi adalah prosedur boleh dipulih semula dan keberkesanannya adalah lebih kurang 99% jika dilakukan dengan betul.

Perancang keluarga untuk lelaki yang baru

Pada masa ini terdapat produk kawalan kelahiran baru yang ditujukan untuk lelaki yang masih dalam tahap pengembangan dan pengujiannya, produk ini entah bagaimana mengasimilasi dua kontraseptif hormon wanita. Kaedah kawalan kelahiran ini adalah:

Yang Berkaitan:  Masa Kesuburan Wanita Dan Lelaki Jangan Sesekali Ditangguh

Pil kontraseptif lelaki

Sama seperti kontraseptif oral wanita, ia berfungsi dengan menekan pembebasan sel sperma semasa ejakulasi. Atas sebab ini sahaja, pil lelaki diiklankan sebagai pil “irama kering”.

Semasa ejakulasi, sperma didorong oleh otot licin yang melapisi vas deferens dari epididimis ke uretra di mana ia bercampur dengan cecair mani untuk menjadi air mani.

Apa yang dilakukan oleh pil kontraseptif lelaki adalah menekan pengecutan sehingga tidak ada sel sperma yang dicampurkan ke dalam air mani.

Pil lelaki tidak mempengaruhi sensasi ejakulasi dengan cara apa pun.

Implan hormon lelaki

Implan terdiri daripada dua batang plastik fleksibel yang mengandungi etonogestrel, yang bertindak sebagai penyekat sperma, dan pelet yang mengandungi hormon seks lelaki testosteron.

Batang sepanjang 3cm dimasukkan ke bawah kulit lengan atas lelaki, dan pelet ditanam ke perut.

Batang plastik melepaskan etonogestrel secara perlahan dan berterusan yang menghentikan pengeluaran hormon perangsang folikel (FSH) dan hormon luteinizing (LH) yang kedua-duanya penting dalam pengeluaran sel sperma.

Pelet testosteron penting agar pemacu seks dan ciri lelaki masih dapat dikekalkan.

Kesimpulan

Dari 5 kaedah yang disenaraikan di atas, kondom adalah yang paling murah dan paling senang kerana ia boleh didapati hampir di mana-mana sahaja.

Penggunaan kondom yang konsisten dan betul adalah perancang keluarga untuk lelaki yang berkesan terutamanya jika digabungkan dengan gel sperma atau pelincir spermisida.

Manakala Vasektomi adalah mahal, terutamanya jika anda berubah fikiran kemudian dan ingin mengembalikan keupayaan sebelum pembedahan.

Namun, vasektomi adalah pilihan yang lebih murah jika dibandingkan dengan oklusi tuba, satu pembedahan setara wanita.

Walaupun kontraseptif oral lelaki tidak mungkin boleh tersedia dalam masa dekat, kajian dan penyelidikan menunjukkan bahawa keberkesanannya akan banyak bergantung pada penggunaan yang berjadual dan konsisten.

Bercakap dengan doktor untuk mendapat nasihat mengenai perancang keluarga untuk lelaki yang lebih menyeluruh.