Amalan Perancang Keluarga Semulajadi Sesuai Untuk Anda?

4 min bacaan

Sebilangan orang tidak suka menggunakan jenis perancang keluarga tertentu terutamanya campur tangan faktor luaran. Terdapat beberapa sebab untuk bantahan ini.

Pasangan ini biasanya mengamalkan perancang keluarga semulajadi dalam kehidupan harian mereka.

Perancang-keluarga-semulajadi

Adalah dipercayai bahawa mereka akan memetik alasan agama untuk keberatan mereka, walaupun argumen itu mungkin semakin pudar, jika statistik diberi perhatian.

Sebab lain yang sering disebut ialah sebilangan besar kaedah perancang keluarga yang popular tidak semestinya berkesan.

Contohnya adalah kondom tidak selalu berkesan dan beberapa faktor luaran boleh menjadikan pil perancang keluarga yang paling efektif masih mempunyai risiko kehamilan yang cukup besar.

Sudah tentu ada kaedah lain yang tidak memerlukan penggunaan helah farmasi dan luaran tetapi lebih bergantung pada disiplin kuno yang baik.

Kaedah-kaedah ini menimbulkan risiko mereka sendiri, sebahagian besarnya disebabkan oleh fakta bahawa ia amat bergantung pada pengalaman seseorang itu.

Iaitu semakin kurang pengalaman seseorang itu dalam menggunakan kaedah ini, semakin besar risiko kegagalannya.

Tidak ada alasan bahawa pengurangan jalinan hubungan seks pasti akan menjadi perancang keluarga terbaik yang sedia ada.

Logik semudah menahan diri daripada melakukan hubungan seks itu memang sukar ditolak, kerana cara ini terbukti tidak mempunyai risiko hamil secara langsung.

Ia adalah semudah di mana seseorang wanita itu tidak berkemungkinan untuk mengandung langsung jika hubungan seks tidak dijalini sama sekali.

Walau bagaimanapun, ini juga terbukti menjadi satu kaedah yang paling sukar dicapai dari segi psikologi orang dewasa terutamanya pasangan.

Walaupun argumen seperti orang mempunyai nafsu adalah tidak sah secara keseluruhan seperti yang dibahas atau dibincang untuk membuat kita percaya bahawa keperluan asas nafsu mesti dipenuhi, ia mempunyai tahap kepercayaan tersendiri.

Yang Berkaitan:  4 Cara Elak Mengandung Bodoh

Disiplin ekstrem yang diperlukan oleh tahan diri sangat sukar dicapai, terutama dalam cara hidup dan masyarakat masa kini, yang rata-rata mempunyai kesabaran dan perhatian anak berusia enam tahun.

Namun, menahan diri daripada hubungan seks sebagai kaedah perancang keluarga pilihan anda mungkin satu-satunya cara yang paling terjamin untuk mencegah kehamilan, tetapi hampir mastahil untuk mencapainya, terutama dalam jangka masa panjang.

Sebilangan besar orang tidak mempunyai disiplin atau kawalan diri untuk berpantang tanpa latihan ataupun jika ia dipunyai, ia harus menjadi latihan berpanjangan selama bertahun-tahun untuk membantu melawan dorongan asas manusia untuk menjalini hubungan seks.

Bahkan orang-orang yang pernah menjalani latihan semacam itu merasa sukar kadang-kala.

Pelbagai skandal yang telah melibatkan para paderi gereja atau sami di kuil selama berabad-abad adalah petunjuk yang cukup jelas bagi kesukaran untuk menahan diri dalam jangka masa yang panjang.

Alternatif untuknya adalah kaedah yang dikenali sebagai Perancangan Keluarga Semula Jadi.

Kaedah ini berdasarkan daya tahan diri sendiri terbukti sangat efektif.

Tetapi ia kurang disambut baik di kalangan pasangan kerana ia melibatkan jangka masa yang panjang seolah-olahnya elemen hubungan seks dihapuskan walaupun bersifat sementara dari hubungan intim pasangan yang mengamalkannya.

perancang-keluarga-suhu-badan-wanita

Kaedah ini bergantung pada bacaan faktor fizikal pada pihak wanita, catat perkara seperti pelepasan serviks dan suhu badan untuk menilai sama ada seseorang wanita itu berada dalam keadaan subur atau tidak.

Namun, ini masih menimbulkan beberapa risiko tersembunyi jika ia dijadikan sebagai satu perancang keluarga utama.

Bacaan tanda-tanda fizikal, bahkan yang diukur secara saintifik seperti yang digunakan oleh perancang keluarga semulajadi, sering kali bersifat sangat subjektif.

Sebarang salah baca atau salah tafsiran isyarat badan boleh mengakibatkan risiko kehamilan yang besar serta berubah-ubah.

Yang Berkaitan:  Gerenti Kondom Hanya 85%

Secara umum, pengalaman dan pengetahuan dapat membantu mengurangkan risiko kesalahan manusia, tetapi pengalaman biasanya berasal dari penggunaan kaedah ini yang cukup lama.

Alternatif perancang keluarga semulajadi

Sama seperti perancang keluarga semulajadi, Model Creighton juga menggunakan isyarat badan sendiri sebagai asas untuk penjadualan kawalan kelahiran.

Kaedah ini menggunakan tanda-tanda kesuburan dan kemandulan seperti pembuangan darah dan lendir serviks, untuk menentukan masa ketika wanita berada pada risiko kehamilan serendah mungkin.

Perincian lain seperti ujian darah untuk mengesan estrogen dan progesteron, digunakan untuk tepat waktu kitaran wanita.

Kaedah ini disebut-sebut mempunyai kadar efektif sebanyak 99.5%, bersama dengan kemampuannya untuk disesuaikan untuk menampung sifat biologi dan fisiologi yang bersifat individu.