Kebahayaan di Sebalik Perancang Keluarga Jenis Tampal

5 min bacaan

Perancang keluarga digunakan oleh wanita sesuai melahirkan anak dari pelbagai usia . Sebaik sahaja wanita itu mendapat haid pertamanya, ia bermakna bahawa tubuh badannya sudah bersiap sedia untuk kehamilan.

Tetapi, adalah mustahil bahawa dia sudah bersedia pada ketika itu, salah satu kaedah pencegah kehamilan adalah perancang keluarga jenis tampal atau patch.

Perancang keluarga jenis tampal diperkenalkan pada awal tahun 2000 sebagai patch Ortho Evra. Sekiranya anda pernah melihat iklan tersebut, iklan tersebut ditujukan kepada generasi muda.

Orang dewasa muda biasanya sibuk dengan aspek-aspek dalam kehidupan mereka dan mudah lupa mengambil pil perancang keluarga setiap hari.

Sebagai satu solusi, wanita muda kini boleh menggunakan patch agar tidak hamil.

Bagaimana ia berfungsi?

Ia menggunakan hormon sama yang terdapat pada pil perancang keluarga tetapi diberikan melalui kulit dan bukannya mulut. Hormon akan dilepaskan melalui kulit ketika tampalan digunakan.

Tampalan itu adalah kotak kecil yang dijual di bawah jenama Ortho-Evra,yang mengandungi dua hormon: estrogen dan progestin.

Kandungan dos Estrogen dan Progesteron selama seminggu terdapat dalam tampalan sekeping pelekat 4.5 sentimeter persegi dan boleh bertahan selama satu minggu.

Patch baru harus digunakan setiap minggu. Namun, tidak ada tampalan diperlukan sempena haid datang pada minggu ke-4.

Penggunaan perancang keluarga jenis tampal bermaksud tidak ada pil yang akan terlepas atau terlupa dan tidak ada kaedah kontraseptif yang janggal seperti span atau cincin.

Ia boleh digunakan pada tempat tertentu dan dilupakan sehingga tiba masanya untuk ditukari. Patch boleh digunakan pada punggung, lengan, perut bawah atau badan atas tetapi tidak termasuk kawasan payudara.

Kebaikan

Populariti patch sering dikaithubungkan dengan beberapa kelebihan utama yang menjadikannya pilihan perancangan keluarga yang sesuai.

 • Tampalan akan kekal berterusan melalui aktiviti harian seperti mandi, berenang mahupun berpeluh. 
 • Tidak ada apa-apa yang perlu diambil. Tampalkan sahaja patch dan jalankan kehidupan harian seperti biasa.
 • Oleh kerana ia hanya perlu diganti seminggu sekali, tidak perlu menjaga jadual harian yang ketat seperti kitaran pakej pil.
 • Tampalan biasanya dilekatkan pada perut wanita, lengan atas, batang atas, atau punggung dengan menggunakan pelekat terbina dalam. Hormon di tambalan meresap melalui kulit ke aliran darah tanpa rasa sakit akibat jarum suntikan atau kerumitan pengambilan pil.
 • Menggunakan patch kawalan kelahiran menjamin kejayaan 95% dalam mencegah kehamilan. Ini bermaksud bahawa dengan penggunaan tampalan yang betul dan konsisten, hanya lima wanita dari 100 yang akan hamil. 

Keburukan

 • Tahap estrogen di tampalan boleh membawa risiko tinggi pada pengguna untuk mendapat kesan sampingan. 
 • Tampalan boleh tertanggal jika minyak atau losyen disapu berdekatan dengannya. Pada ketika itu perlindungan akan hilang dan patch baru perlu dilekat dengan segera. 
 • Tampalan tidak boleh mengelakkan penyakit kelamin. 
 • Kosnya mahal untuk bekalan sebulan (tiga tampalan).

Kesan Sampingan

Perancang keluarga jenis tampal mempunyai kesan sampingan yang sama dengan pil perancang. Antaranya termasuk

 • Pendarahan berat, 
 • Sakit kepala,
 • Rasa kembung,
 • kekejangan dan loya. 
 • Kerengsaan kulit di tempat sapuan
 • Sakit kepala
 • Kesakitan payudara  
 • Peningkatan berat badan sederhana
 • Mual dan muntah
 • Jangkitan ragi 
 • Kemurungan
 • Tromboemboli vena

Kesan sampingan paling menakutkan adalah risiko tromboemboli.

Semua produk kontraseptif jenis kombinasi menimbulkan peningkatan risiko pembentukan dan penghijrahan bekuan yang teruk atau maut (tromboembolisme).

Baru-baru ini University of Michigan A.S telah mendokumentasikan bahawa pengguna patch boleh menggandakan peningkatan risiko terkena tromboembolisme vena berbanding dengan wanita yang menggunakan pil perancang.

perancang keluarga jenis tampal

Patch itu bukan untuk semua orang.

Sebagai contoh, terdapat beberapa pernyataan bahawa tampalan itu tidak begitu berkesan pada wanita yang beratnya melebihi 90kg.

Mengapa Patch Adalah Lebih Berbahaya Daripada Pil

Masalahnya berpunca dari risiko sebilangan sebatian sintetik yang dikeluarkan oleh kaedah kontraseptif berdasarkan hormon ke dalam badan boleh menyebabkan pembekuan darah.

Pembekuan darah ini, yang secara khusus dikenal sebagai tromboemboli vena (VTE), boleh membahayakan seseorang wanita itu kerana kerosakan yang bakal dilakukan jika ia berjaya melanjutkan perjalanannya ke paru-paru.

Gumpalan ini, kesan sampingan hormon kontraseptif yang sangat jarang berlaku, telah diketahui menyebabkan embolisme paru-paru (PE) yang boleh membawa maut.

Selama bertahun-tahun, risikonya dianggap sangat rendah lalu sebahagian besarnya diabaikan oleh dunia.

Namun, selama bertahun-tahun, perkara yang sama dipercayai merupakan anggapan yang salah bagi tampalan tersebut.

Kecurigaan lama mengenai perancang keluarga jenis tampal melepaskan hormon secara langsung ke dalam badan, boleh meningkatkan risiko pembekuan darah, baru-baru ini disahkan.

Kumpulan wanita dan profesional perubatan yang bersangkutan telah memperhatikan kemungkinan kesan peningkatan hormon dan risiko VTE yang lebih tinggi dalam tampalan dan telah berusaha menyakinkan FDA untuk mengeluarkan pesanan sehingga peringatan yang sesuai dapat dikeluarkan.

Tangisan Lalu Demi Keselamatan Pengguna

Kes aduan mengenai pembekuan darah perancang keluarga jenis tampal

Pada bulan November 2006, sekumpulan 40 wanita mengajukan tuntutan terhadap satu-satunya pengilang yang membuat tampalan, Ortho-McNeil.

Mereka mahu produk itu dikeluarkan dari pasaran untuk melindungi wanita lain yang tidak menyedari keparahan kesan sampingannya.

Terdapat beberapa kes kematian yang dilaporkan secara langsung menunjukkan perancang keluarga jenis tampal sebagai penyebab utama kematian.

Seperti yang kita sedia maklum, sebarang kontraseptif jenis hormon boleh menyebabkan pembekuan darah kerana estrogen juga bertanggungjawab dalam pembentukan gejala ini. 

Tetapi pembekuan darah yang terlalu banyak memang boleh menyebabkan komplikasi kesihatan lain yang boleh membawa kematian.

Ortho-McNeil terpaksa menguji semula produk tersebut dan mencantumkan kembali label produk, yang menunjukkan bahawa ia boleh menyebabkan pembekuan darah ekoran daripada aduan yang diajukan.

Cara guna perancang keluarga jenis tampal

Walaupun keberkesanannya dalam mencegah kehamilan terjamin, ia masih bergantung pada penggunaan yang konsisten dan betul.

Berikut adalah panduan menggunakan patch:

1. Sapukan tampalan pada hari pertama kitaran haid.

Seperti kebanyakan kaedah perancangan keluarga jenis hormon, tampalan mesti digunakan selaras dengan kitaran haid.

Letakkan tampalan pada salah satu kawasan berikut: lengan atas, perut atau punggung.

Dianjurkan untuk menempelkan tampalan ke kawasan yang paling jarang terdedah untuk meminimumkan kemungkinan jatuh tertanggal.

Pastikan juga kawasan yang akan ditutupi oleh tampalan bebas dari sebarang luka atau ruam.

2. Pakai tampalan walaupun melakukan aktiviti harian.

Jangan tanggalkan tampalan kecuali minggu sudah berakhir dan sudah tiba masanya untuk menukarnya lagi. 

Aktiviti harian seperti berenang, mandi, dan lain-lain boleh dijalani tanpa merosakkan tampalan.

Elakkan menggosok kawasan yang ditutup dengan tampalan terlalu banyak.

3. Tukar tampalan setiap minggu selama tiga minggu.

Anda memerlukan patch baru setiap minggu selama tiga minggu. Jangan gunakan tampalan di tempat tampalan sebelumnya kerana ini boleh menyebabkan kerengsaan.

Ingatlah untuk menukar tampalan pada hari yang sama setiap minggu untuk memastikan penggunaan adalah penuh kitaran dan seimbang. 

Sebagai contoh, jika anda menggunakan patch pertama pada hari Isnin, malah patch baru harus digunakan pada hari Isnin juga. 

4. Tanggalkan tampalan pada minggu keempat.

Pada minggu keempat, jangan guna tampalan supaya haid boleh datang. Sambung semula menggunakan patch pada minggu pertama fasa haid seterusnya.

Ingatlah untuk tidak tanggal dan lekat semula tampalan tersebut setelah ia sudah ditampal pada kulit kita kerana ini akan merosakkan pelekatnya.