Perancang Diafragma Tetap Popular

3 min bacaan

Terdapat pelbagai jenis perancang keluarga di pasaran sekarang. Wanita yang tidak mahu menggunakan pil boleh menggunakan sesuatu yang disebut diafragma.

Apa itu Diafragma atau Diaphragm?

perancang-keluarga-diafragma
Foto kredit: https://commons.wikimedia.org/

Diafragma adalah cakera getah berbentuk kubah yang cetek dengan pelek fleksibel yang boleh muat dengan baik di dalam vagina. Ia dapat menutupi serviks yang menghalang sperma daripada mencapai rahim.

Ia harus dimasukkan sebelum hubungan seks dan ditutup dengan spermisid. Spermisid berfungsi dengan membunuh sperma supaya tidak menyuburkan telur.

Wanita yang memilih untuk menggunakan peranti ini boleh membiarkannya di sana selama 24 jam. Anda hanya perlu memastikan spermisid diguna setiap dua jam atau sebelum hubungan seks lagi.

Peraturan umum untuk menggunakan peranti ini adalah bahawa ia mesti dipakai selama 6 jam berikutnya selepas persetubuhan sebelum ia dikeluarkan.

Menurut Planned Parenthood, diafragma adalah 94 peratus berkesan jika ia digunakan dengan sempurna. Secara keseluruhan, ia cuma berkesan sebanyak 88 peratus, kerana orang melakukan kesalahan.

Cara Pemasangan

Sebelum memasukkan peranti ini, kosongkan pundi kencing dulu dan cuci tangan dengan sabun dan air. Peranti itu harus diperiksa untuk mengelak kebocoran. Isikannya dengan air atau letaknya di bawah lampu cahaya untuk tujuan tersebut.

Perancang Diafragma Tetap Popular
Foto Kredit: https://commons.wikimedia.org/

Sekiranya semuanya baik, inilah masanya spermisid harus disapu pada lapisan diafragma dalaman dan luaran. Yang paling penting adalah sapukan spermisid di sekitar pelek.

Kemudian, ia harus dimasukkan dengan satu kaki ditinggikan menggunakan kerusi atau tangga, sambil berbaring atau berjongkok. Ia mesti dilipat ke dalam ke arah tengah dan dimasukkan ke dalam faraj sejauh mungkin.

Yang Berkaitan:  Amalan Perancang Keluarga Semulajadi Sesuai Untuk Anda?

Kebaikan

Apabila digunakan dengan spermisid, ia membantu mencegah kehamilan. Di antara pelbagai faedah, diafragma:

 • Membolehkan kembali kesuburan dengan segera
 • Boleh digunakan sebagai kaedah sandaran perancang keluarga kerana ia berkesan sebaik sahaja dimasukkan
 • Boleh digunakan semasa menyusu bermula 6 minggu selepas bersalin
 • Boleh dimasukkan hingga enam jam sebelum hubungan seks dan dibiarkan sehingga 24 jam
 • Tidak memerlukan pasangan anda menggunakan atau memakai apa-apa untuk kontrasepsi
 • Mempunyai sedikit kesan sampingan

Keburukan

 • Diafragma tidak menawarkan perlindungan yang boleh dipercayai dari jangkitan kelamin (STI). Semasa menggunakan peranti tradisional ini, dianggarkan 12 daripada 100 wanita akan hamil pada tahun pertama penggunaan diafragma khas. Dan dianggarkan 6 daripada 100 wanita akan hamil pada tahun pertama penggunaan apabila mengikuti arahan penggunaan dengan tepat.
 • Spermisid yang digunakan pada diafragma boleh merosakkan sel yang melapisi vagina, menyebabkan: Peningkatan risiko dijangkiti STI, Kerengsaan faraj dan Jangkitan saluran kencing atau faraj
 • Sindrom kejutan toksik atau TSS (Toxic Shock Syndrome) mungkin berlaku sekiranya ia tidak dibuang selepas 24 jam. Ia adalah penyakit yang berpotensi membawa maut yang sering dikaithubungkan dengan alat ini dan tampon faraj. Sindrom kejutan toksik (TSS) mempengaruhi sekitar 2.4 pengguna dalam setiap 100,000, tetapi ini biasanya setelah membiarkan peranti selama lebih dari 24 jam.

Adakah ia sesuai untuk anda?

Doktor anda mungkin tidak menggalakkan penggunaan diafragma jika anda:

 • alergi terhadap silikon, lateks atau spermisid
 • Berisiko tinggi atau menghidap HIV / AIDS
 • Berisiko tinggi mengandung iaitu anda kurang dari usia 30 tahun; melakukan hubungan seks 3 atau lebih kali seminggu; pernah mengalami kegagalan kontraseptif sebelumnya dengan kaedah penghalang faraj; atau keadaan anda tidak mungkin menggunakan diafragma secara konsisten
 • Mempunyai kelainan faraj yang mengganggu pemasangan, penempatan atau pengekalannya
 • Mengalami jangkitan faraj atau pelvis
 • Mempunyai jangkitan saluran kencing yang kerap
 • Mempunyai sejarah sindrom kejutan toksik
Yang Berkaitan:  Keberkesanan IUD Cegah Hamil Mencecah 99%

Beberapa Peringatan

Apabila anda selesai menggunakannya, ia mesti dibasuh dengan sabun dan air kemudian dibiarkan kering. Selepas itu, ia harus dibersihkan dengan tepung jagung sebelum memasukkannya semula ke dalam bekasnya.

Ia mesti disimpan di tempat yang sejuk, kering dan jauh daripada sumber cahaya matahari.

Anda tidak boleh mencucinya dengan sabun kasar atau wangi atau membersihkannya dengan serbuk wangi kerana ini boleh merosakkan peranti.

Pastikan anda kerap memeriksa diafragma anda untuk tanda tusukan atau retakan. Untuk mencari lubang, pegangnya di bawah cahaya dan perlahan-lahan meregangkan getah di antara jari anda atau mengisi diafragma dengan air.

Ganti diafragma anda sekurang-kurangnya setiap dua tahun.