13 Punca Masalah Kesuburan Lelaki Anda Tidak Sedari

3 min bacaan

Masalah kesuburan lelaki menjadi penghalang kepada kehamilan wanita. Lebih daripada 30% masalah kesuburan yang dialami oleh pasangan normal adalah disebabkan oleh kemandulan lelaki. Sebilangan besar lelaki sering terkejut apabila mendapati bahawa mereka juga mengalami masalah pembiakan.

punca masalah kesuburan lelaki

Statistik mengatakan bahawa lebih daripada 50% lelaki di Malaysia mengalami kemandulan. Jadi, mempunyai pengetahuan yang baik mengenai topik ini akan memberikan penjelasan yang lebih jelas.

 

Namun, terdapat juga kes kemandulan yang tidak dikesan walaupun mereka mudah mendapat eraksi dan tidak mempunyai kesukaran dalam melakukan seks. Hanya setelah melakukan ujian, tanda-tanda kemandulan dapat dikesan.

Punca Masalah Kesuburan Lelaki

Punca Masalah Kesuburan Lelaki di Malaysia

 1. Penyebab paling biasa bagi kemandulan lelaki adalah azoospermia (tiada sperma sewaktu ejakulasi) dan oligospermia (jumlah sperma sedikit). Dalam sesetengah kes, terdapat juga sperma lemah dan mati serta ada juga yang sampai di telur tetapi gagal untuk menyawakan telur tersebut. Inilah penyebab kemandulan yang banyak dialami oleh lelaki.
 2. Masalah seksual seperti disfungsi ereksi, libido rendah dan kekurangan dorongan seks.
 3. Penghasilan sperma yang tidak normal juga merupakan salah satu penyebab utama. Pendedahan kepada bahan kimia dan logam berat tertentu turut menjadi penyebab utama yang menyebabkan sperma menjadi tidak normal.
 4. Sekiranya sperma lelaki kurang atau tidak bergerak, pasangan itu akan menghadapi banyak masalah ketika nak hamil.
 5. Lelaki yang menjalani gaya hidup tidak sihat berkemungkinan tinggi untuk mandul. Ini kerana, meminum alkohol secara berkala, pengambilan ubat-ubatan dan merokok secara tegar akan menyebabkan jumlah sperma semakin rendah.
 6. Kajian juga menunjukkan bahawa lelaki yang memakai seluar dalam ketat akan menderita kekurangan sperma. Jadi, anda disarankan untuk memakai seluar pendek boxer yang longgar bagi mencegah kepanasan seterusnya dapat membantu melindungi sperma.
 7. Lelaki juga perlu mengelakkan diri daripada mandi air panas, sauna dan spa. Mengapa? Ini kerana, suhu yang tinggi boleh mempengaruhi testis dengan teruk dan menyebakan jumlah sperma berkurangan. Sperma memerlukan persekitaran yang sejuk dan berkembang.
 8. Umur turut memainkan peranan penting. Jumlah sperma akan berkurang mengikut pertambahan umur. Motivasi sperma juga akan mulai perlahan apabila manusia menghampiri umur 40 tahun.
 9. Hormon yang tidak normal juga dapat menyebabkan kemandulan lelaki. Sekiranya kelenjar pituitari yang berada di sebelah dasar otak manusia tidak boleh menghantar isyarat yang betul untuk merangsang testis, ia akan menyebabkan jumlah sperma menjadi rendah.
 10. Lelaki yang mengalami penyakit menular seksual (STD) seperti herpes genital, gonorea dan hasil yang mengakibatkan kerosakan pada jumlah sperma perlu melakukan seks selamat.
 11. Keadaan genetik seperti sindrom Klinefelter (lelaki mempunyai tambahan kromosom X) sedangkan manusia mempunyai kromosom X dan Y turut menjadi penyebab. Ciri utamanya adalah kemandulan dan testis tidak berfungsi dengan baik.
 12. Penggunaan steroid dan suplemen peningkatan otot yang mempunyai banyak kelebihan turut menyebabkan jumlah sperma menjadi rendah.
 13. Orang yang menghidap diabetes dan mereka yang mengalami ejakulasi pramatang serta ereksi yang berlaku secara langsung atau tidak langsung turut mendapat kesan daripada sistem saraf yang rosak.
Yang Berkaitan:  Punca Susah Mengandung Wanita

Punca Masalah Kesuburan Lelaki di Malaysia 50 peratus menderita

Masalah kemandulan lelaki boleh ditangani. Pilihan rawatan adalah bergantung kepada penyebab gejala tersebut. Rawatannya merangkumi terapi ubat, pembedahan, inseminasi intrauterin dan bantuan terapi pembiakan. Kadar kejayaan rawatan ini memuaskan tetapi kosnya sangat mahal.

Oleh itu, ramai orang menggunakan ramuan bahan semula jadi (Epimedium: Horny Goat Weed) dan ubat-ubatan lain untuk meningkatkan jumlah sperma. Selain itu, latihan yoga juga dianggap bermanfaat untuk menyembuhkan penyakit ini.

Baca selanjutnya: Cara meningkatkan kesuburan lelaki.