Masa Kesuburan Wanita Dan Lelaki Jangan Sesekali Ditangguh

3 min bacaan

Tahap masa kesuburan wanita adalah persoalan yang sering difikirkan oleh wanita yang berumur lebih dari 30 tahun dan lebih muda dari 16 tahun. Ini kerana, potensi untuk hamil berkemungkinan akan menurun dengan ketara apabila seseorang wanita mencapai usia 30 tahun dan menurun lagi sehingga 5% ketika dia berumur 45 tahun dan ke atas. Secara amnya, potensi kemandulan wanita akan meningkat secara drastik apabila berusia 40 tahun.

masa kesuburan wanita

Pada usia 20-an, wanita mempunyai peluang untuk hamil sebanyak

  • 86% pada tahun pertama mencuba memperoleh anak. Kemudian, ia akan menurun kepada;
  • 52% pada usia 35 tahun dan;
  • 36% pada usia 40 tahun.

Kemungkinan wanita tidak subur pula adalah

  • 3% pada usia 20 tahun dan meningkat menjadi;
  • 8% pada usia 30 tahun;
  • 15% pada usia 35 tahun dan meningkat ke;
  • 32% pada usia 40 tahun.

Apabila berbicara mengenai masalah kemandulan, persoalan dan masalah sebenarnya adalah kualiti dan kuantiti telur yang dihasilkan setiap bulan. Kualiti ini diterjemahkan ke dalam kualiti selepas persenyawaan. Dengan kata lain, wanita yang hamil berusia lebih dari 35 tahun mempunyai risiko keguguran yang lebih besar kerana bayi itu tidak dapat dibentuk atau kemungkinan hidup di luar rahim.

Ramai wanita zaman kini membuat perancangan keluarga sehinggalah beberapa tahun terkemudian kerana lebih mengutamakan kerjaya di puncak jaya. Namun, disebabkan penangguhan rasa ingin memiliki anak adalah sehingga mereka berusia 30 atau 35 tahun, terdapat peratusan besar yang menunjukkan mereka ini akan memerlukan rawatan kemandulan dan berunding dengan pakar pembiakan.

Ini kerana, tidak ada bukti yang mengatakan bahawa sains perubatan dapat menghilangkan kesan penuaan terhadap sistem pembiakan wanita.

Yang Berkaitan:  5 Sebab Anda Merancang Keluarga Tapi Mengandung

Kehamilan yang berjaya walaupun dengan rawatan adalah benar-benar berkaitan dengan usia wanita terutama jika mereka menggunakan telurnya sendiri. Jika mereka menggunakan telur penderma sekali pun, usia penderma telur juga adalah penting untuk dinilai sebelum dibolehkan untuk menderma telur.

Namun begitu, dalam kes penerimaan telur, usia wanita yang menerima telur tidak mempengaruhi peluang untuk berjaya hamil. Ini bermakna, usia telur merupakan perkara paling penting tetapi tidak pada usia rahim.

Walaupun ujian untuk menentukan kualiti telur yang dimiliki oleh wanita dapat dijalankan, namun masih tiada lagi ujian konklusif untuk menentukan titik tertentu ketika ini.

Terdapat beberapa ujian saringan yang disebut “cadangan ovari” tetapi ia masih tidak sempurna. Walaupun terdapat juga ujian yang dilakukan pada simpanan ovari, namun ujian tersebut adalah untuk mengukur kuantiti telur dan bukannya kualiti telur tersebut.

masa kesuburan lelaki

Kehamilan yang berjaya tidak hanya bergantung kepada masa kesuburan wanita tetapi juga pada kualitinya. Jadi, adalah penting juga untuk menilai dan memahami bagaimana usia turut mempengaruhi lelaki. Dalam kajian yang diterbitkan dalam Journal of Fertility and Sterility, penyelidik mendapati bahawa lelaki yang berusia lebih daripada 40 tahun juga lebih kurang subur berbanding dengan lelaki yang lebih muda.

Baca selanjutnya: Tanda lelaki tidak subur.

Terdapat banyak bukti yang menunjukkan bahawa usia lelaki juga mempengaruhi kemampuan wanita untuk hamil. Hasil kajian yang sama juga menunjukkan bahawa wanita yang berumur kurang daripada 30 tahun hanyalah 25% cenderung untuk melahirkan bayi sekiranya pasangannya berumur 40 tahun ke atas.

Ini bermakna, lelaki juga mempunyai jam biologi mereka sendiri.

Melihat kepada kes kematian ibu tertua di dunia yang mengandungkan anak kembar pada usia 65 tahun melalui kaedah IVF (dia berbohong mengenai usianya), telah timbul persoalan mengenai berapakah umur wanita sebelum rawatan kemandulan dilakukan. Namun, pada masa ini persoalan tersebut masih berada pada penilaian klinik dan doktor.

Yang Berkaitan:  Perancang Keluarga Untuk Lelaki

Kesimpulannya, tahap kesuburan akan menurun seiring dengan bertambahnya usia baik dalam kalangan lelaki atau wanita. Masa yang paling subur dalam kehidupan wanita adalah antara usia 16 dan 25 tahun. Lebih daripada itu, peratusan kesuburan akan semakin mengecil. Kesuburan lelaki pula tidak terjejas sehinggalah mencapai usia pertengahan hingga 30-an.

Namun begitu, statistik ini dapat membantu membimbing pasangan ketika mereka merancang keluarga iaitu bilakah harus mengambil cuti bersalin dan bilakah patut mempertimbangkan rawatan kemandulan lelaki atau wanita.