14 Makanan Untuk Cepat Hamil Yang Popular Anda Mesti Tahu

6 min bacaan

Selain makanan, badan anda juga memerlukan nutrien tambahan. Walau bagaimanapun, adalah sangat sukar untuk mendapatkan semua nutrien, vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan setiap hari.

Jadi, diet anda harus bervariasi dan pengetahuan anda mengenai makanan untuk cepat hamil haruslah baik untuk mendapatkan diet yang seimbang. Sebilangan besar wanita tidak mempunyai masa untuk mengawasi diet dan mencatat jenis vitamin yang mereka makan dalam sehari.

Jadi, dengan memakan makanan tambahan, anda bukan sahaja dapat mengatasi masalah kekurangan vitamin dan mineral dalam diet, malah boleh meningkatkan kesuburan anda.

Mengetahui pengetahuan asas mengenai pemakanan sangat membantu. Apabila anda mengetahui dan memahami apa yang anda makan, berapa banyak yang anda perlu makan dan mengapa anda harus memakannya, maka pemakanan yang betul sebagai salah satu cara untuk hamil supaya mudah dilaksanakan.

Terdapat 14 nutrisi penting yang harus anda makan. Tetapi, jumlah harian yang disarankan hanyalah anggaran kasar. Jadi, bercakap dengan doktor anda dan sesuaikan keperluannya dengan pengambilan makanan tambahan anda semasa persediaan untuk mengandung.

Perkara lain yang harus anda perhatikan adalah efek negatif daripada pengambilan vitamin tertentu. Ia biasanya terjadi apabila anda memakan makanan dan makanan tambahan yang mengandungi vitamin yang sama. Akibatnya, terjadi lebihan vitamin dalam badan anda.

Inilah sebabnya mengapa penting untuk anda memberitahu doktor semasa temu janji sebelum kelahiran mengenai apa yang anda makan termasuklah vitamin, ubat-ubatan dan makanan tambahan (termasuklah herba) yang diambil.

Dengan itu, ia dapat membantu mereka untuk menilai diet anda. Jadi, jangan tinggalkan sebarang butiran kerana ia adalah sangat penting.

Vitamin A

Vitamin A

Vitamin A sangat penting untuk perkembangan tulang, gigi, jantung, telinga, mata dan sistem imun bayi.

Ambillah sekurang-kurangnya 770 mikrogram (atau 2565 IU, kerana dilabel pada label pemakanan) Vitamin A setiap hari. Apabila menyusukan bayi, anda perlu mengambilnya sehingga 1300 mikrogram (4,330 IU).

Pengambilan Vitamin A yang berlebihan boleh menyebabkan kecacatan kelahiran dan ketoksikan hati. JANGAN mengambilnya lebih daripada 3000 mcg (10,000 IU) sehari.

Yang Berkaitan:  Cara Cepat Hamil Di Usia 40-an Yang Membantu

Vitamin A boleh didapati pada hati, lobak merah, ubi jalar, sayur kangkung, bayam, tembikai, telur, mangga dan kacang polong.

Vitamin B6

Vitamin B6

Vitamin ini yang juga dikenali sebagai Pyridoxine. Ia dapat membantu perkembangan otak dan sistem saraf bayi. Ia juga mendorong pertumbuhan sel darah merah baru pada ibu dan bayi.

Beberapa orang wanita mengatakan bahawa B6 dapat membantu dalam mengurangkan mabuk hamil (morning sickness) mereka.

Wanita hamil harus mengambil sekurang-kurangnya 1.9 mg sehari Vitamin B6. Jumlah itu perlu dinaikkan sedikit ketika menyusukan bayi iaitu sehingga 2.0 mg sehari.

Vitamin B6 boleh didapati dalam bijirin yang diperkaya (fortified grains), pisang, kentang panggang, tembikai, kacang ayam dan dada ayam.

Vitamin B12

Vitamin B12

Fungsi vitamin B12 adalah sama dengan asid folik iaitu membantu mengeluarkan sel darah merah dan mendorong perkembangan otak dan sistem saraf bayi dengan sihat.

Tubuh biasanya mempunyai simpanan B12 yang mencukupi dan sangat jarang mengalami kekurangan B12.
Wanita hamil harus mengambil sekurang-kurangnya 2.6 mcg (104 IU) B12 setiap hari, manakala ibu menyusu pula 2.8 mcg (112 IU).

Ia boleh didapati dalam daging merah, unggas, ikan, kerang, telur dan makanan tenusu.

Vitamin C

Vitamin C

Vitamin C dapat membantu ibu dan bayi menyerap zat besi dan membina sistem imuninasi yang sihat. Selain itu, ia dapat menyatukan sel dan membantu badan untuk membina tisu.

Wanita hamil harus mengambil sekurang-kurangnya 80-85 mg Vitamin C sehari dan ibu menyusu pula tidak kurang daripada 120 mg sehari.

Vitamin C boleh didapati dalam buah sitrus, raspberi, paprika, kacang hijau, strawberi, betik, kentang, brokoli dan tomato serta makanan tambahan lain.

Kalsium

Kalsium

Vitamin ini sangat penting untuk membina tulang bayi dan meningkatkan fungsi otak serta jantung secara optimum.

Wanita hamil harus mengambil sekurang-kurangnya 1200 mg kalsium sehari dan ibu menyusu pula 1000 mg sehari.

Kalsium boleh didapati dalam produk tenusu seperti susu, keju, dan yogurt serta pada tahap yang lebih rendah seperti ais krim, serta jus yang diperkaya, mentega dan bijirin, bayam, brokoli, okra, ubi jalar, lentil, tauhu, kubis Cina , kangkung dan brokoli.

Ia juga banyak terdapat dalam bentuk tambahan.

Yang Berkaitan:  4 Persediaan Mengandung Kali Pertama Wajib Diamalkan

Vitamin D

Vitamin D

Vitamin D dapat membantu penyerapan kalsium bagi memberikan kesihatan pada tulang ibu dan anak.

Wanita mengandung atau menyusu harus mengambil sekurang-kurangnya 2000 IU Vitamin D setiap hari.

Bayi biasanya memerlukan lebih banyak Vitamin D daripada orang dewasa. Doktor mungkin akan mengesyorkan suplemen Vitamin D dan formula bayi yang diperkaya dengan Vitamin D.

Vitamin D jarang dijumpai dalam jumlah yang mencukupi dalam makanan biasa. Akan tetapi, ia dapat ditemukan dalam susu (kebanyakan susu yang diperkaya) serta bijirin, telur dan ikan berlemak seperti salmon, ikan keli dan ikan tenggiri.

Vitamin D juga dijumpai di bawah sinar matahari, jadi wanita dan bayi yang kekurangan Vitamin D ringan boleh berjemur di bawah sinaran matahari.

Vitamin E

Vitamin E

Vitamin E dapat membantu untuk membentuk tubuh, otot dan sel darah merah bayi.

Wanita hamil harus mengambil sekurang-kurangnya 20 mg Vitamin E sehari dan jangan melebihi 540 mg.

Vitamin E boleh didapati secara semula jadi dalam minyak sayuran, germa gandum, kekacang, bayam dan bijirin yang diperkaya serta dalam bentuk tambahan.

Namun, adalah lebih baik jika mendapatkan Vitamin E dari sumber makanan semula jadi daripada makanan tambahan sintetik.

Asid Folik

Asid Folik

Merupakan salah satu vitamin paling penting semasa kehamilan untuk perkembangan bayi yang sihat. Tubuh menggunakan asid folik untuk replikasi DNA, pertumbuhan sel dan pembentukan tisu.

Kekurangan asid folik mengakibatkan banyak kecacatan kelahiran seperti spina bifida (saraf tunjang tidak terbentuk sepenuhnya), anencephaly (otak kurang berkembang) dan encephalocele (tisu otak menonjol ke kulit dari bukaan tengkorak yang tidak normal).

Keadaan ini berlaku ketika 28 hari pertama perkembangan janin, iaitu biasanya sebelum seseorang ibu mengetahui bahawa dia hamil.
Jadi, anda mesti mendapat asid folik yang cukup dalam diet sebelum hamil.

Wanita hamil harus mengambil sekurang-kurangnya 0.6 hingga 0.8 mg asid folik setiap hari.

Ia boleh didapati dalam jeruk, jus oren, strawberi, sayur-sayuran berdaun hijau, bayam, bit, brokoli, kubis bunga, kacang polong, pasta, kacang, biji bunga matahari, serta dalam makanan tambahan dan bijirin yang diperkaya.

Zat besi

Zat Besi

Vitamin ini penting bagi membantu perkembangan sel, pembentukan sel darah dan pembentukan plasenta.

Wanita hamil harus mengambil sekurang-kurangnya 27 mg zat besi setiap hari.

Yang Berkaitan:  5 Cara Meningkatkan Kesuburan Bersama Buat Pasangan

Zat besi boleh didapati dalam daging merah dan unggas, kekacang, sayur-sayuran, sebilangan biji-bijian dan bijirin yang diperkaya.

Niacin (Vitamin B3)

Niacin

Niacin juga dikenali sebagai Vitamin B3. Ia dapat memastikan sistem pencernaan ibu berfungsi dengan optimum serta memberikan tenaga kepada bayi untuk berkembang dengan baik.

Wanita hamil harus mengambil sekurang-kurangnya 18 mg Niacin setiap hari.

Niacin boleh didapati dalam makanan yang tinggi protein seperti telur, daging, ikan dan kacang tanah, serta biji-bijian, roti, bijirin yang diperkaya dan susu.

Protein

Protein

Protein adalah blok bangunan sel-sel badan. Semua pertumbuhan dan perkembangan badan memerlukan protein. Jadi, ia sangat penting pada trimester kedua dan ketiga di mana pertumbuhan bayi paling cepat ketika ini.

Wanita hamil dan menyusu harus mengambil sekurang-kurangnya 70g protein sehari, iaitu sekitar 25g lebih banyak daripada keperluan sebelum hamil.

Protein boleh didapati secara semula jadi dalam kacang, unggas, daging merah, ikan, kerang, telur, susu, keju, tauhu dan yogurt. Ia juga terdapat dalam makanan tambahan, bijirin yang diperkaya dan bar protein.

Riboflavin (Vitamin B2)

Riboflavin

Ia juga dikenali sebagai Vitamin B2. Ia dapat memberikan tenaga badan dan membantu perkembangan tulang, otot dan sistem saraf bayi.

Wanita hamil harus mengambil sekurang-kurangnya 1.4 mg Riboflavin sehari, manakala ibu menyusu pula 1.6 mg.

Riboflavin boleh didapati dalam biji-bijian, produk tenusu, daging merah dan unggas, ikan, bijirin dan telur yang diperkaya.

Thiamin

Thiamin

Thiamin adalah Vitamin B1 untuk membantu perkembangan organ dan sistem saraf pusat bayi.

Wanita hamil dan ibu menyusu harus mengambil sekurang-kurangnya 1.4 mg Thiamin sehari.

Thiamin boleh didapati dalam makanan bijirin penuh, daging babi, bijirin yang diperkaya, germa gandum dan telur.

Zink

Zink

Zink sangat penting dalam pertumbuhan janin bagi membantu pembahagian sel dan juga dalam proses utama dalam pertumbuhan tisu dan organ kecil bayi. Ia juga membantu ibu dan bayi menghasilkan insulin dan enzim lain.

Wanita hamil harus mengambil sekurang-kurangnya 11 hingga 12 mg Zink setiap hari.

Zink boleh didapati secara semula jadi dalam daging merah, unggas, kacang, kekacang, biji-bijian, tiram dan produk tenusu, serta bijirin dan makanan tambahan yang diperkaya.