5 Punca Popular Makan Pil Perancang Tapi Mengandung

4 min bacaan

Anda mengeluh apasal makan pil perancang tapi mengandung? Tidak kira apa pun kaedah kontrasepsi yang digunakan, adalah lebih baik jika diingat bahawa keberkesanan pil perancang tidak selalu mutlak.

Pil tidak selalu dijamin 100% untuk mencegah kehamilan dan orang perlahan-lahan menjadi lebih menyedari hakikat bahawa kondom juga hanya 85% berkesan.

Pil tidak selalu dijamin 100% and kondom hanya 80%

Walau bagaimanapun, ianya perlu diperhatikan bahawa keberkesanan perancang keluarga juga bergantung kepada faktor dalam badan, seperti unsur biokimia semula jadi badan manusia atau punca luaran tersembunyi di dalam badan.

Faktor lain yang tidak melibatkan fungsi dalam badan dan apa sahaja yang kita ambil juga turut memberi kesan.

Oleh itu, terdapat beberapa faktor yang harus diingat oleh setiap orang yang cuba bergantung kepada kaedah kontrasepsi ini atau yang sudah lama makan pil perancang tetapi mengandung akhirnya di luar jangkaan.

Kami tidak tahu berapa banyak wanita yang tahu mengenai pil putih kecil yang mereka ambil setiap hari.

Pil cegah hamil diketahui dapat meningkatkan kualiti kulit wanita. Ia juga diketahui dapat mengurangkan risiko barah ovari.

Pil itu sememangnya mempunyai pelbagai fungsi, tetapi masih ada beberapa maklumat yang hanya diketahui oleh wanita.

Antara faktor yang boleh mempengaruhi keberkesanan pil termasuk:

Jadual Waktu

5 Punca Popular Makan Pil Perancang Tapi Mengandung

Salah satu faktor yang dapat mengubah keberkesanan perancang keluarga adalah masa. Pil perancang sebaiknya diambil mengikut jadual yang cukup ketat, seolah-olah ianya ubat-ubatan prekripsi doktor.

Berpegang pada irama tertentu dengan pil perancang dapat membantu mengekalkan kemampuannya untuk mencegah kehamilan, terutama jika pil hanya berfungsi atas hormon progestin sahaja.

Sebilangan besar orang tidak menyedari perkara ini dan akan mengambil pil pada waktu yang berlainan dalam sehari, yang boleh mengakibatkan penurunan seberapa berkesannya.

Mengekalkan pengambilan ubat yang dijadualkan secara berkala harus diamalkan untuk memaksimumkan keberkesanan pil perancang keluarga.

Harus diingat bahawa ianya bukan jaminan mutlak bahawa kehamilan tidak akan berlaku, tetapi ianya hanya akan meminimumkan kemungkinan kejadian itu sahaja.

Antibiotik

Beberapa ubat antibiotik juga dapat mempengaruhi seberapa berkesan pil perancang seseorang.

makan-pil-perancang-tapi-mengandung

Rifampin, sejenis ubat antibiotik yang biasanya digunakan untuk merawat penyakit seperti tuberkulosis, diketahui mengganggu keberkesanan pil pencegah kehamilan.

Walaupun sebilangan besar antibiotik lain tidak bertindak balas dengan pil, namun demeclocyclene dan doxycyclene harus diberi perhatian.

Walaupun kesan sampingan yang dibawa tidak merajalela seperti Rifampin, kedua-dua ubat ini juga boleh berfungsi bertentangan dengan pil perancang.

Dalam keadaan ini, adalah lebih baik anda mendapat nasihat doktor mengenai antibiotik yang tengah diambil and pastikan ianya tidak akan mengganggu rancangan kontraseptif anda sekarang.

Limau Gedang (Grapefruit)

Limau-gedung-menjadi-punca-makan-pil-perancang-tapi-hamil

Limau gedang, cukup aneh, juga boleh memberi kesan terhadap keberkesan pil perancang. Terdapat sebatian di dalam limau gedang yang menyerap estrogen.

Oleh kerana kebanyakan pil perancang bergantung pada kemampuannya untuk memanipulasi atau mengubah tahap estrogen badan, bersama dengan beberapa perubahan lain pada tahap hormon, ini dapat mengganggu keberkesanan pil.

Harus diingat bahawa jus limau gedang juga mempunyai sebatian yang sama dan mempunyai kesan yang hampir sama dengan memakan limau gedang itu sendiri.

Perlu juga diperhatikan bahawa pil progestin sahaja (POP) tidak terhambat oleh makanan semula jadi ini, walaupun seperti yang dinyatakan di atas, masa dapat menjadi masalah bagi pil jenis ini.

Ubat khas

Ubat-khas-menjadi-punca-makan-pil-perancang-tapi-hamil

Ubat antijamur, antihistamin, dan ubat antikonvulsan juga boleh memberi kesan kepada seberapa berkesan pil kawalan kelahiran di dalam badan.

Dalam kes antihistamin, masih ada perdebatan yang sedang berlangsung, kerana tidak ada bukti langsung yang menunjukkan bahawa ianya mempengaruhi keberkesanan pil perancang.

Ubat antijamur yang dimasukkan ke tubuh secara oral, dan bukannya digunakan secara topikal, dapat mengganggu sesetengah perubahan biokimia yang disebabkan oleh pil perancang.

Akhirnya, tidak semua antikonvulsan dapat mengurangkan kemungkinan pil cegah hamil berfungsi, jadi lebih baik berunding dengan profesional perubatan untuk melihat mana yang cenderung memberi kesan seperti itu.

Berat Badan

berat-badan-menjadi-punca-makan-pil-perancang-tapi-mengandung

Penyelidikan menunjukkan bahawa pil perancang mungkin tidak begitu berkesan bagi wanita yang mempunyai berat badan yang berlebihan.

Menurut sumber kajian, wanita yang mengambil pil perancang mereka secara berkala tanpa ketinggalan, tetapi mempunyai BMI atau Indeks Jisim Badan lebih tinggi daripada 27.3. mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk hamil.

Walau bagaimanapun, penyelidik masih belum mengemukakan bukti muktamad mengenai hubungan antara kehamilan, berat badan, dan pil perancang.