1 Kesan Makan Pil Perancang Terlalu Lama Cukup Dahsyat: Pertaruh Tak?

4 min bacaan

Pil perancang adalah antara kaedah kontraseptif farmasi yang paling biasa digunakan hari ini walaupun seseorang wanita itu kadang-kadang akan berhenti mengambilnya kerana akhirnya dia memutuskan untuk mendapatkan zuriat.

kesan-makan-pil-perancang-terlalu-lama

Biasanya kesan makan pil perancang terlalu lama ini tidak menjadi suatu masalah selain daripada masa 3 bulan yang diperlukan oleh tubuh supaya kembali ke kitaran ovulasi normal.

Namun, ini tidak mengambil tempat secara normal bagi sesetengah wanita dan itu mungkin merupakan satu tanda masalah kesuburan yang serius.

Secara amnya, pengguna kaedah kontraseptif boleh dikategorikan kepada dua jenis yang berbeza. Pertama, ia terdiri daripada wanita yang tidak menginginkan anak pada masa sekarang dengan pelbagai alasan. Dan kedua, mereka yang tidak menginginkan anak sama sekali.

Pilihan kaedah kontraseptif kekal tersedia bagi kumpulan orang yang terakhir, tetapi kumpulan yang pertama mempunyai lebih banyak pilihan. Di antara kaedah ini adalah penggunaan pil perancang yang popular, walaupun ini boleh menimbulkan masalah ringan sekiranya wanita ingin mempunyai anak pada masa akan datang.

Cara pil berfungsi

Pada hakikatnya, pil berfungsi dengan mengubah tahap hormon dalam tubuh badan wanita untuk membuatkannya percaya bahawa wanita itu sudah hamil. Ia memberi kesan dengan mengganggu kitaran haid dan mencegah ovari daripada melepaskan sel telur seterusnya mencegah pembuahan.

Terdapat beberapa kesan sampingan yang boleh dikaitkan dengan perubahan hormon ini, tetapi secara umumnya, konsensus adalah bahawa ia berfungsi dengan baik selama ini. Namun, apa sebenarnya yang berlaku pada tubuh apabila seorang wanita berhenti makan pil perancang?

Sebilangan besar wanita mengetahui apa yang pil lakukan dan mempunyai beberapa tanggapan yang tidak jelas tentang cara kerjanya, tetapi umumnya mereka tidak mempunyai idea konkrit tentang apa yang berlaku ketika mereka berhenti mengambilnya, apatah lagi kesan makan pil perancang terlalu lama boleh mempengaruhi cara tubuh badan mereke berfungsi. Walaupun seseorang wanita itu ingin mengandung dan berhenti makan pil, masih ada beberapa perkara yang perlu diperiksa dan diingati.

Yang Berkaitan:  Pil Perancang Suatu Amalan Gaya Hidup Sihat?

Pertama dan yang terpenting, adalah penggunaan pil benar-benar boleh mengubahsuai susunan semula jadi hormon wanita.

Perubahan hormon ini akan melambatkan penyempurnaan kitaran ovulasi wanita. Setiap pil yang diambil bakal meningkatkan jangka masa kelewatannya, secara semula jadi. Tubuh pada dasarnya terpaksa menyesuaikan diri dengan kesan hormon sintetik yang dicetuskan oleh pil, menangguhkan risiko kehamilan dengan memperbodohkan tubuh untuk mempercayai bahawa anda sudah hamil.

Sekiranya seseorang wanita itu berhenti mengambil pil, tubuh akan memerlukan masa untuk menyesuaikan diri semula dengan keadaan terbaru dan cuba mengembalikan kitaran ovulasi yang telah hilang. Ketika kehamilan, tahap hormon akan menurun dan badan kembali normal, dengan prinsip yang sama berlaku ketika seorang wanita berhenti makan pil perancang.

ketidaksuburan?

tahap-AMH-kesuburan
Sumber maklumat: https://extendfertility.com/birth-control-fertility-and-egg-freezing/

Biasanya, badan memerlukan masa sekitar 3 bulan untuk kembali ke irama semula jadi dan pulih sepenuhnya daripada kesan pil.

Malangnya, terdapat beberapa kes di mana jangkaan ini tidak berlaku dan badannya kekal steril hasil daripada kesan makan pil perancang terlalu lama iaitu Ketidaksuburan.

Baca selanjutnya di sini:
https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(12)02446-6/fulltext

kesan-makan-pil-perancang-terlalu-lama-ketidaksuburan
ketidaksuburan
Sumber maklumat: https://academic.oup.com/humrep/article/30/10/2364/676365

Ekoran daripada itu, beberapa syarikat telah mengembangkan rawatan hormon untuk memperbetulkan keadaan ini supaya badan boleh memulakan atau “jumpstart” proses ovulasi yang telah terhenti akibat kesan makan pil perancang terlalu lama.

Dalam situasi ini, ia merupakan persoalan tahap hormon yang diperlukan dan mengetahui hormon mana yang harus diubah (dan berapa banyak) untuk mencapai kesan yang diingini supaya proses ovulasi boleh dikembali pulihkan.

Namun, adalah perlu diingatkan bahawa ubat hormon ini tidak selalunya berfungsi dan memberi kesan yang memuaskan.

Beberapa Peringatan

Dalam kes di mana badan memerlukan lebih dari 3 bulan untuk kembali ke penghasilan hormon secara normal, disarankan supaya anda bawa perkara ini dan berunding dengan profesional perubatan.

Yang Berkaitan:  Sisa Pil Perancang: Bagaimana Ikan Transgender Ancam Manusia

Walaupun ia dianggap mustahil, penggunaan dan kesan makan pil perancang terlalu lama dapat mengganggu proses penghasilan hormon semula jadi bagi wanita, walaupun setelah ubat itu diberhentikan kerana perubahan fikiran.

Seperti yang dinyatakan, terdapat ubat-ubatan hormon yang dapat membantu tubuh mula memperbetulkan masalah and kesan makan pil perancang terlalu lama ini, tetapi ini hanya boleh diambil jika dinasihatkan oleh doktor.