Kehamilan Remaja: 2 Kaedah Perancang Paling Popular

6 min bacaan

Kehamilan yang tidak dirancang adalah peristiwa traumatik, ini berlaku terutamanya di kalangan remaja perempuan.

Permasalahan sosial ini kini menjadi suatu isu yang serius dalam negara. Statistik menunjukkan bahawa tahap kehamilan remaja amat membimbangkan.

Statistik kehamilan remaja

  • Dianggarkan secara purata, 4000 remaja perempuan hamil bawah 18 tahun dilaporkan setiap tahun berdasarkan statistik Kementerian Kesihatan Malaysia.
  • Sebanyak 79,302 kes remaja perempuan hamil bawah 18 tahun telah dilaporkan dari tahun 2012 hingga 2016.
  • Statistik Polis Diraja Malaysia (PDRM) menunjukkan sejumlah 911 bayi dibuang dari tahun 2010 hingga Ogos 2018, di mana 585 daripada jumlah bayi dijumpai tidak bernyawa.
  • Berdasarkan kajian National Health and Morbidity Survey 2017 oleh KKM, dalam kalangan remaja pernah mengadakan hubungan seks, hanya 10 peratus menyatakan pernah menggunakan kaedah kontraseptif bagi mencegah kehamilan

Namun statistik menunjukkan bahawa jumlah kehamilan remaja telah menurun dengan ketara sejak beberapa tahun yang lalu.

kehamilan remaja
Sumber: Statistik KKM dan LPPKN

Penurunan ini berkemungkinan besar disebabkan oleh peningkatan ketersediaan kemudahan pengguguran haram dan perancang keluarga.

Artikel ini adalah mengenai kehamilan remaja dan beberapa kaedah perancang keluarga yang boleh dipilih.

Kehamilan remaja adalah salah satu pengalaman yang paling sukar di tengah kehidupan remaja.

Ia bukan sahaja boleh mengganggu sekolah atau rancangan lain dalam kehidupan muda malah boleh menimbulkan krisis emosi yang mengakibatkan perasaan tertekan, malu dan takut.

Tekanan bagaimana seseorang remaja itu menyampaikan berita ini kepada ibu bapanya mungkin lebih besar, dan mencari pertolongan mungkin merupakan tugas yang mustahil.

Terdapat penyelidikan yang menunjukkan bahawa pendidikan seks dan akses kepada kontrasepsi yang berkesan sangat penting untuk mencegah kehamilan yang tidak dirancang pada populasi remaja.

Yang Berkaitan:  Kebahayaan di Sebalik Perancang Keluarga Jenis Tampal

Sebilangan kehamilan remaja berlaku akibat pengalaman seksual wanita muda dan pemahaman yang tidak mencukupi mengenai kitaran pembiakan mereka.

Kehamilan Remaja: 2 Kaedah Perancang Paling Popular
sumber maklumat: LPPKN

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengetahuan mengenai masalah pembiakan dan akses kepada kontrasepsi diperlukan untuk mencegah kehamilan remaja yang tidak diingini.

Terdapat peningkatan elak persetubuhan dan penggunaan kaedah kontraseptif di kalangan remaja, walaupun ini tidak mengaithubungkan perubahan dengan pendidikan seks sahaja.

Dengan begitu banyak kaedah yang ada dan banyak faktor yang perlu dipertimbangkan, maka memilih cara elak mengandung di kalangan remaja boleh menjadi sukar.

Remaja kini mempunyai banyak pilihan dan membuat pilihan boleh menjadi agak sukar, jika tidak benar-benar membingungkan.

Kekuncinya adalah memeriksa dengan teliti literatur produk yang ada dan sumber maklumat mengenai kaedah elak hamil.

Membuat keputusan yang tepat adalah tanggungjawab pengguna sebelum menggunakan produk perancang keluarga atau produk apa pun yang ada.

Salah satu pertimbangan pertama yang mungkin ingin dimiliki oleh remaja adalah sama ada dia mahukan kaedah kontrepsi kekal atau sementara.

Ini adalah keputusan yang akan mempengaruhi seumur hidupnya dan dapat dibuat hanya setelah memikirkannya dengan teliti.

Sekiranya seseorang remaja itu tahu bahawa dia tidak nak hamil, ligasi tuba atau implan tuba mungkin merupakan kaedah yang sesuai untuk digunakan.

Namun, berikut adalah kaedah kontraseptif utama di kalangan remaja.

Kehamilan Remaja: 2 Kaedah Perancang Paling Popular
Sumber maklumat: LPPKN

Kehamilan yang tidak dirancang akan memberi kesan serius kepada rancangan remaja untuk masa depan dan dengan itu, memilih kaedah perancang yang sangat berkesan adalah suatu keharusan.

Antaranya termasuk:

  • Pembunuhan
  • Buang Bayi
  • Penyakit jangkitan HIV/ AIDS
Kehamilan Remaja: 2 Kaedah Perancang Paling Popular
Sumber Maklumat: Polis Diraja Malaysia dan LPPKN

Sebilangan orang berpendapat bahawa elak persetubuhan bukanlah satu kaedah perancang keluarga yang sebenar. Tetapi, perancang keluarga adalah tindakan, ubat, atau alat yang bertujuan untuk mencegah kehamilan.

Ini bermaksud bahawa elak persetubuhan adalah satu kaedah kontraseptif. Namun, kondom adalah kaedah kontrasepsi yang paling popular di kalangan remaja.

Yang Berkaitan:  Perancang Diafragma Tetap Popular

Di kalangan remaja berumur 13-17 tahun, hanya 2.3% pernah melakukan hubungan seks. Lebih satu daripada sepuluh wanita usia pembiakan tidak pernah melakukan hubungan seks sama sekali.

Sekiranya remaja itu mempunyai masalah kesihatan atau faktor risiko lain, beberapa kaedah kontraseptif mungkin tidak sesuai untuk mereka.

Masalah kesihatan lain yang mungkin menghalangnya daripada menggunakan kaedah perancang keluarga tertentu agak jarang berlaku, terutama pada wanita muda.

Namun, pastinya penting bagi remaja untuk mencari dan berbincang dengan profesional kesihatan sebelum menggunakan kaedah apa pun.

Perancangan Keluarga: Fakta dan Mitos

Di kalangan remaja dengan kehidupan seks yang aktif, dua kaedah kontraseptif yang paling biasa adalah penggunaan pil perancang dan kondom lateks.

Walaupun banyak remaja lebih suka mengabaikan perlindungan sama sekali, kedua-dua kaedah kontraseptif inilah yang kemungkinan besar akan digunakan.

Oleh kerana kedua-dua kaedah ini dianggap popular di kalangan mereka, adalah penting bagi remaja sedari mengenai fakta perancang keluarga dan beberapa mitos yang diterima berkaitan dengan dua kaedah kontraseptif ini.

Pil perancang

Keberkesanan pil perancang bergantung pada bagaimana ia digunakan. Walaupun yang lain menyatakan keberkesanan pil tersebut boleh mencecah 99%, tetapi kenyataannya hanya sekitar 87%.

Logik di sebalik perbezaan itu bergantung sepenuhnya pada cara penggunaan dan kebiasaan setiap pengguna. Faktor pengurangan keberkesanan pil perancang termasuk pil yang terlepas, pil terlangkau, atau mengambil pil pada waktu yang berlainan dalam sehari.

Oleh kerana remaja mengalami jerawat pada ketika ini, sesetengah pil perancang dapat membantu mengawal jerawat, sementara beberapa ubat preskripsi dan juga rawatan herba seperti St. John’s Wort boleh mengurangkan keberkesanan pil.

Di samping itu, perokok harus mempertimbangkan kaedah kontraseptif yang berbeza, terutamanya kerana pil tersebut tidak digalakkan untuk perokok pada usia berapa pun.

Yang Berkaitan:  Tempoh Hamil Selepas Berhenti Perancang Ikuti 4 Kaedah Paling Popular

Fakta lain untuk mengambil pil adalah faedahnya, seperti mempunyai peluang yang lebih rendah untuk mendapatkan penyakit radang panggul, perlindungan terhadap kista payudara jinak, perlindungan terhadap kista ovari dan barah, barah rahim dan PMS.

Bertentangan dengan mitos, pil tidak akan menjadikan wanita gemuk. Seseorang tidak perlu berhenti makan pil, dan tidak ada alasan perubatan untuk menghentikan pengambilan pil secara berkala.

Mitos lain yang dipercayai oleh kebanyakan orang mengenai pil adalah bahawa ia meningkatkan atau mengubah bau badan pengguna wanita.

Kondom

Dalam kes kondom, adalah fakta yang diketahui bahawa kaedah ini boleh menjadi perlindungan yang paling berkesan terhadap AIDS dan HIV.

Juga, kondom hanya boleh digunakan seperti yang diarahkan pada bungkusan. Jangan sekali-kali menggandakan kondom kerana ini akan meningkatkan peluang kerosakan.

Jangan sekali-kali menggunakan pelincir berasaskan minyak seperti minyak bayi, krim sejuk, Vaseline, atau minyak masak kerana ini juga boleh menyebabkan kerosakan.

Kondom baru harus diperiksa dengan lebih teliti untuk memastikan keberkesanan produk tersebut dalam mencegah kehamilan dan PMS.

Membaca label adalah idea yang baik hanya untuk kepastian.

Beberapa mitos mengenai kondom termasuk penurunan kepekaan lelaki, tetapi ini tidak bermaksud bahawa tidak ada sensasi.

Sebenarnya, ini dapat membantu lelaki yang mengalami ejakulasi pramatang. Lelaki yang ingin menggunakan kondom tidak memerlukan preskripsi kerana ia boleh dibeli hampir di mana sahaja sekarang.

Dengan sedikit pengecualian, kondom adalah satu ukuran yang sesuai untuk semua. Tidak banyak lelaki yang zakarnya terlalu besar atau terlalu kecil untuk kondom rata-rata.

Dengan mengetahui fakta dan mitos mengenai kaedah kawalan kelahiran yang biasa ini, remaja kini dapat memiliki perspektif yang lebih baik mengenai kawalan kelahiran.