Keberkesanan IUD Cegah Hamil Mencecah 99%

4 min bacaan

Apabila tepat waktunya, banyak wanita bersemangat untuk memulakan keluarga mereka. Sebelum itu, jika anda berada dalam lingkungan usia boleh mengandung, kehamilan boleh berlaku walaupun anda belum bersedia.

Untuk mengelakkan kehamilan yang tidak diingini, cari perancang keluarga yang sesuai untuk gaya hidup anda. Salah satu kaedah tersebut ialah IUD (Intrauterine Contraceptive Device).

Maksud IUD

IUD juga dikenali sebagai Alat Dalam Rahim (ADR). Alat sebelumnya termasuk Dalkon Shield yang tidak disukai kira-kira dua puluh atau lebih tahun yang lalu ketika wanita mula mendapat jangkitan serius dengannya.

Kini, ia kembali dengan teknologi yang lebih selamat dan canggih.

Keberkesanannya adalah lebih kurang 99 peratus untuk menghentikan kehamilan dan dapat bersaing dengan pil perancang tradisional dalam pencegahan kehamilan.

Dengan alat intrauterin, kehamilan boleh dicegah selama 5 hingga 10 tahun selagi peranti tetap di tempat pemasangannya.

iud
Foto kredit: https://commons.wikimedia.org/

Bentuk umum IUD adalah seperti huruf besar “T.” Peranti ini akan dimasukkan ke dalam faraj oleh doktor. Bahagian atas peranti meluas ke bukaan tiub fallopio dengan selebihnya terjulur keluar dan tergantung di dalam faraj.

Terdapat dua tali yang memanjang dari hujung peranti untuk kemudahan buat penyingkiran apabila anda sudah bersedia pada masa akan datang.

Jenis IUD

Terdapat dua jenis IUD di pasaran: tembaga dan hormon.

IUD Tembaga/Kuprum Paragard

iud-kuprum-tembaga
foto kredit: https://commons.wikimedia.org/

IUD tembaga berjenama ParaGard. Ia boleh dimasukkan dan bertahan sehingga sepuluh tahun pada satu masa.

Peranti ini berfungsi dengan melepaskan tembaga ke dalam vagina yang sebenarnya membunuh sperma. Peranti ini juga menghalang implantasi telur sekiranya sperma mencapainya.

Yang Berkaitan:  Perancang Diafragma Tetap Popular

Ia adalah kaedah kontraseptif kecemasan yang amat berkesan. Sekiranya anda mendapatkannya dalam masa 120 jam (5 hari) setelah melakukan hubungan seks tanpa perlindungan.

Keberkesananya dalam pencegahan kehamilan adalah lebih daripada 99.9%. Jika anda mahu, anda boleh terus mencegah kehamilan sehingga 12 tahun.

Mirena IUD Hormon

Mirena adalah IUD hormon. Ia mengandungi hormon seperti pil yang menjadikan rahim tidak sesuai untuk implantasi oleh telur. Ini memiliki bentuk yang sama dengan IUD tembaga dan menghalang pergerakan sperma untuk mencapai telur.

Mirena adalah alat intrauterin hormon (IUD) yang dapat memberikan perancang keluarga jangka panjang (kontraseptif).

Peranti ini adalah bingkai plastik berbentuk T yang dimasukkan ke dalam rahim, di mana ia melepaskan sejenis hormon iaitu progestin.

Untuk mencegah kehamilan, Mirena:

 • menebalkan lendir di serviks untuk menghentikan sperma daripada mencapai atau menyuburkan telur
 • menipis lapisan rahim dan sebahagiannya menghentikan proses ovulasi
 • mencegah kehamilan sehingga lima tahun selepas dimasukkan.

Kebaikan

 • Kedua-dua IUD, tembaga dan hormon, menawarkan perlindungan dari kehamilan tanpa bimbang. Peranti tetap di tempat dengan kadar penyelenggaraan yang rendah. Doktor mengesyorkan supaya anda memeriksa sebulan sekali untuk mengetahui adanya tali untuk memastikan ia masih ada di dalam faraj.
 • Mirena menawarkan haid yang lebih ringan atau ketiadaan haid bagi sesetengah orang. Juga, kekejangan hampir tidak berlaku dengan versi hormon.
 • Menghilangkan keperluan untuk mengganggu seks untuk kontrasepsi
 • Tidak memerlukan penyertaan pasangan
 • Boleh kekal sehingga lima tahun
 • Boleh dikeluarkan pada bila-bila masa, diikuti dengan cepat kembali ke kesuburan normal anda
 • Boleh digunakan semasa menyusui walaupun penyedia perkhidmatan kesihatan anda mungkin akan mengesyorkan menunggu 6 hingga 8 minggu selepas bersalin kerana penempatan sebelumnya meningkatkan risiko mencederakan rahim semasa penempatan
 • Tidak membawa risiko kesan sampingan yang berkaitan dengan kaedah perancang keluarga yang mengandungi estrogen
Yang Berkaitan:  Perancangan Keluarga: Asal-usul, Kepentingan dan Kaedah

Keburukan

 • IUD tidak melindungi anda daripada penyakit kelamin. Sekiranya anda tidak menjalin hubungan monogami, peranti ini mungkin bukan untuk anda.
 • Terdapat kemungkinan jangkitan bakteria setelah dimasukkan.
 • Peranti dapat mengusir dirinya secara spontan dengan pergerakan harian kita. Inilah sebabnya mengapa doktor mengesyorkan anda memeriksa untuk mengetahui sama ada anda dapat merasakan tali secara berkala. Setelah peranti keluar, kehamilan boleh berlaku pada bila-bila masa.
 • Pendarahan haid berat adalah kesan sampingan bagi jenis bukan hormon iaitu tembaga. Mirena dapat mengurangkan pendarahan haid setelah penggunaan tiga bulan atau lebih. Kira-kira 20 peratus wanita haidnya berhenti setelah satu tahun menggunakan Mirena.

Adakah ia sesuai untuk anda?

Namun, IUD hormon tidak sesuai untuk semua orang. Penyedia penjagaan kesihatan anda mungkin tidak menggalakkan penggunaan Mirena jika anda mempunyai:

 • Kanser payudara, atau pernah mengidapnya
 • Kanser rahim atau serviks
 • Penyakit hati
 • Kelainan rahim, seperti fibroid, yang mengganggu penempatan atau pengekalan Mirena
 • Jangkitan pelvis atau penyakit radang pelvis semasa
 • Pendarahan faraj yang tidak dapat dijelaskan

Kesimpulan

IUD menawarkan perancang keluarga tanpa risau. Anda tidak perlu ingat setiap hari untuk mengambil sesuatu atau perlu mementingkan diri sendiri mengenai penyisipan dan penyingkiran.

Ia amat sesuai bagi kedua-dua pasangan itu saling berkomitmen, tetapi belum bersedia untuk memulakan keluarga.