Nak hamil? Ikuti 100 Cara Untuk Hamil Ini Duluan

26 min bacaan

Tiada lagi istilah bersendirian jika terjebak dalam masalah susah nak hamil. Berikut adalah 100 cara untuk hamil yang dikumpulkan oleh pasukan Sajakongsi.

Bermacam-macam saluran dan persiapan untuk membantu, cuma akhirnya jika hendak mengandung, diri sendiri lah kena bertindak. Lebih-lebih lagi yang sudah berumur 40-an, jangan bertangguh mendapatkan bantuan profesional.

Sekiranya jantina anak menjadi isu, boleh kunjungi sini

Senarai Kandungan

Fahami pengorbanan sebelum hamil

Sedari bahawa pembesaran anak adalah satu tanggungjawab yang besar dan mulia sebelum kehamilan dipertimbangkan. Sudah tentu, adanya rezeki yang perlu dikorbankan. Oleh itu, tekad dan disiplin mesti dipunyai dalam perjalanan ini supaya ianya menjadi satu pengalaman yang menyenangkan bagi anda. Apatah lagi jika sudah beranak sebelum ini

Merancang kehamilan dengan teliti

Ada baiknya sekiranya kehamilan boleh dirancang terlebih dahulu supaya semua asas dari saat mengandung dan setelah bersalin dirangkumi. Perancangan yang teliti bukan sahaja dapat memberi pengalaman kehamilan yang sempurna, malah masa akan dapat diluangkan dalam fasa tumbesaran dan penjagaan bayi pada masa akan datang.

Keinginan untuk beranak mesti dipunyai

Hasrat untuk mempunyai bayi itu mesti ada agar pasangan lebih terdorong untuk mencapai tujuan ini dengan mengambil langkah yang betul pada waktu yang tepat dan kehamilan akan diikuti dengan serta merta.

Dapatkan nasihat doktor

Pastikan keadaan badan ibu adalah sihat dan sesuai untuk mengandung dengan mendapatkan nasihat dari doktor demi keselamatan ibu dan bayi. Jangan menyesal kerana tindakan terburu-buru itu selepas nasi sudah menjadi bubur. Sama ada ibu atau bayi, ia satu musibah dan kesedihan kepada keluarga yang ditanggung dan ditinggalkan.

Berkomunikasi dengan pasangan anda

Dapatkan kerjasama pasangan sekiranya anda ingin hamil secepat mungkin. Beritahu kepada pasangan anda supaya dia dapat memainkan peranannya untuk merealisasikan kehamilan bersama. Sentiasa ingat bahawa anda berdua memainkan peranan penting dalam ikhtiar untuk mengandung dan membesarkan anak di sepanjang perjalanan.

Fahami kitaran haid

Untuk hamil, salah satu perkara yang boleh dilakukan adalah lebih terbiasa dengan kitaran haid anda. Dengan itu, hari-hari dalam bulan yang paling subur boleh diketahui. Kongsikan hasil dan maklumat dengan pasangan anda.

Ketahui kedudukan seks terbaik untuk hamil

Perlu diingat bahawa sperma harus berada sedekat mungkin dengan serviks, ketika hubungan seks dijalini. Beberapa kedudukan seks yang membolehkan akses yang lebih baik, iaitu missionary and the rear entry. Dengan melakukan hubungan seks dalam posisi seperti ini, peluang untuk hamil akan meningkat.

Hamil seawal mungkin

Mengandung lebih awal sebenarnya adalah idea yang baik. Oleh itu, jika anda baru sahaja berkahwin dan berfikir untuk hamil, beritahu pasangan dengan segera. Semakin cepat anda bertindak, semakin baik peluang kehamilan itu. Ini adalah kerana kesuburan wanita akan menurun seiring bertambah usianya.

Jangan berputus asa

Sentiasa ingat bahawa sesetengah orang hamil dengan mudah, sementara yang lain tidak. Oleh itu, jika anda berdua telah berusaha berkali-kali untuk mencapainya dan masih gagal, maka anda tidak boleh menyerah. Sekiranya kesukaran untuk hamil sedang dialami, berjumpa dengan doktor, supaya dia dapat mengesyorkan cara meningkatkan kesuburan untuk menangani masalah tersebut.

Relak

Untuk hamil, anda tidak boleh terlalu teruja dengannya. Selain itu, elakkan diri daripada menjadi risau ketegangan. Anda harus tahu bagaimana untuk berehat, supaya tekanan dalam hidup dapat dihilangkan. Semakin santai seseorang wanita itu, semakin dia dapat menikmati aktiviti yang perlu dilalui untuk mengandung.

Berhenti pengambilan pil

Sudah tiba masanya untuk berhenti pengambilan pil perancang sekiranya ia merupakan cara elak mengandung yang diamalkan sebelum ini. Sentiasa ingat bahawa badan kita memerlukan sedikit masa supaya kembali ke keadaan semula jadi sebelum hamil. Oleh itu, pil perancang harus diberhentikan secepat mungkin supaya tidak perlu menunggu lama untuk berkeupayaan hamil semula.

Jalini hubungan seks lebih kerap

Semakin banyak kali hubungan seks dilakukan dalam seminggu, semakin baik peluang untuk mengandung. Oleh itu, anda harus berusaha melakukan hubungan seks dengan pasangan anda sebanyak mungkin dalam seminggu. Melakukannya lebih banyak akan meningkatkan peluang untuk hamil. Namun, pastikan anda berdua mempunyai rehat yang cukup, dan badan masing-masing berada dalam keadaan baik.

Jangan cuba hamil demi memenuhi harapan orang lain

Ada kalanya seseorang itu ditekan untuk mengandung dan beranak oleh saudara-mara. Dengan itu, fikirkan apa yang ingin dicapai dalam jangka masa panjang, supaya jelas dalam hati sama ada anda atau orang lain yang ingin mempunyai anak. Sekiranya kehamilan itu didorong oleh tekanan, maka ianya adalah lebih baik jika tidak meneruskannya.

Pastikan hubungan seks dinikmati dan bukan ditakuti

Tanpa air mani, kehamilan tidak akan berlaku. Oleh itu, pastikan hubungan seks dinikmati setiap kali. Dengan kata lain, jalini hubungan seks sesenang mungkin sehingga kehamilan berlaku. Ini penting kerana kepuasan seks perlu didapat supaya sperma boleh mencapai telur.

Jauhi kopi

Menjauhkan diri dari minuman keras seperti kopi, dapat meningkatkan peluang untuk menjadi hamil. Ini adalah kerana hormon akan diangkut dengan lebih mudah tanpa bahan tersebut. Oleh itu, elakkan minum kopi berjam-jam sebelum berhubungan seks agar kehamilan boleh mengambil tempat.

Ketahui simptom kehamilan

Sebelum hamil, simptom kehamilan harus disedari kerana kehamilan itu bukanlah jenaka. Pertolongan profesional semasa hamil amat diperlukan jika ianya ingin dijadi satu pengalaman yang menyenangkan. Oleh itu, ujian kehamilan dan nasihat doktor boleh diambil apabila simptom mengandung dah dikesan seawal mungkin.

Bersembang seks lebih kerap

Kepekaan terhadap seks boleh dipertingkatkan dengan perbualan tentang hubungan seks. Semakin banyak ia dibincangkan, semakin seseorang itu teruja untuk melakukannya. Sejurus dengan itu, nafsu untuk menjalani hubungan seks itu menjadi lebih kerap lalu meningkatkan kebarangkalian untuk mengandung.

Betulkan jadual kerja anda

Ada pasangan yang tidak dapat melakukan hubungan seks seberapa banyak yang diingini, kerana jadual mereka yang sibuk. Selain itu, sebilangan dari mereka juga tidak dapat melakukannya sekerap dimahukan kerana jadual masing-masing berbeza. Oleh itu, carilah jalan untuk menyesuaikan jadual antara satu sama lain. Selain itu, pastikan anda berdua dapat meluangkan lebih banyak masa untuk menjalini ikatan agar berpeluang untuk berhubungan seks.

Yang Berkaitan:  5 Cara Meningkatkan Kesuburan Bersama Buat Pasangan

Kira masa kesuburan

Jika fasa haid yang dipunyai adalah biasa iaitu setiap 28 hari, maka tempoh ovulasi mudah ditentukan iaitu 14 hari bermula dari hari pertama period anda. Walau bagaimanapun, jika haid adalah tidak teratur, maka langkah terbaik yang boleh diambil adalah gunakan kit ovulasi.

Ujian kehamilan

Kit ujian kehamilan boleh didapati di banyak pasar raya dan farmasi pada masa ini. Oleh itu, ia boleh digunakan pada bila-bila masa sahaja. Gunakan ujian kehamilan terlebih dahulu apabila tanda hamil wujud. Sekiranya hasil ujian adalah positif, maka inilah masanya untuk memberitahu pasangan dan berjumpa doktor.

Bersedia dengan perubahan penampilan

Bersedia perubahan dengan penampilan

Harus diingati bahawa perubahan dari segi penampilan anda akan berlaku nanti. Anda harus bersedia untuk melalui perubahan ini supaya emosi tidak terganggu akibat perasaan rendah diri.

Cukup rehat

Tidur sekurang-kurangnya 8 jam setiap malam. Ia bukan sahaja memastikan bahawa pasangan selalu berada dalam keadaan sihat, malah lebih bertenaga untuk beraksi pada keesokan harinya.

Sentiasa berfikir positif

Perlu diingati bahawa keyakinan diri sendiri dalam perjalanan ini mesti dipunyai. Dengan berfikir positif, suasana lebih positif dan amalan saling menggalakkan masing-masing ini boleh dipupuk supaya mencapai kehamilan.

Persetubuhan sebelum ovulasi

Mengetahui masa ovulasi seseorang wanita itu akan sangat membantu kehamilan. Walau bagaimanapun, anda mungkin keliru bila hendak melakukan hubungan seks dengannya. Sebenarnya langkah terbaik adalah persetubuhan itu dilakukan beberapa hari sebelum hari ovulasi. Ini adalah kerana sperma boleh bertahan lebih lama daripada telur ovum.

Kaedah kalendar meramalkan ovulasi

Sesetengah pasangan bergantung pada kaedah kalendar untuk meramalkan ovulasi. Walau bagaimanapun, perlu diingati bahawa kaedah ini mengandaikan bahawa fasa 28 hari biasa dipunyai. Dengan kata lain, kaedah tersebut adalah tidak efektif kerana banyak wanita sebenarnya tidak mempunyai fasa biasa. Oleh itu, kit ramalan ovulasi adalah kaedah terbaik untuk meramalkan ovulasi.

Buangkan alat kontraseptif

Sekiranya alat kontraseptif seperti kondom sudah menjadi satu kebiasaan ketika melakukan hubungan seks, maka sudah tiba waktunya untuk membuang alat pencegah kehamilan ini. Ini adalah untuk mengelakkan ketidaksengajaan ketika berusaha untuk hamil. Pembuangan semua kaedah elak kehamilan ini boleh menjamin hubungan seks itu boleh dinikmati tanpa sebarang kerisauan.

Hubungan seks itu bukan satu pekerjaan

Terdapat sesetengah pasangan yang melakukan hubungan seks hanya untuk memastikan mereka hamil. Ini sebenarnya bukan kaedah paling berkesan untuk hamil. Hubungan seks itu harus menjadi satu pengalaman yang memuaskan hati masing-masing. Jadi, nikmati hubungan seks itu sebanyak mungkin dengan perancangan romantik, supaya kehamilan boleh berlaku.

Syahwat yang lebih baik

Perlu diingat bahawa semakin banyak orgasme dicapai, semakin banyak peluang kehamilan. Ini kerana pergerakan seseorang wanita itu akan menarik lebih banyak air mani ke dalam rahim orgasme dicapai. Dengan kata lain, ini meningkatkan kemungkinan sperma bersenyawa dengan telur. Oleh itu, pasangan harus bekerja sebagai satu pasukan, supaya orgasme lebih kerap dicapai dan meningkatkan peluang untuk mengandung.

Elakkan wanita di kedudukan atas

Walaupun ramai wanita menikmati posisi atas ini, akan tetapi ini tidak harus dilakukan, terutama ketika pasangan anda akan mengalami orgasme. Ini kerana graviti akan menarik sperma kembali ke bumi dalam posisi ini lalu menghalangnya mencapai telur.

Kemampuan suami dipertingkatkan melalui kekerapan hubungan seks

Melakukan lebih banyak hubungan seks sebenarnya dapat meningkatkan kemampuan pasangan untuk membuat seseorang wanita itu hamil. Ini kerana, semakin banyak kali persetubuhan dilakukan, semakin berkualiti sperma suami.

Hadkan pergerakan selepas hubungan seks

Pergerakan yang banyak dan berbeza setelah bersetubuhan boleh memberi kesan negatif dalam ikhtiar dan cara untuk hamil. Pergerakan seperti berdiri, sebenarnya dapat membuat kebocoran sperma. Oleh itu, adalah dinasihati supaya tunggu selama 15 hingga 20 minit terlebih dahulu, sebelum bangun dan mula bergerak, untuk memastikan perkara ini tidak berlaku.

Buat pengalaman berhubungan seks istimewa

Semakin anda menikmati seks, semakin baik rezeki kehamilan. Oleh itu, sesetengah perkara boleh dilakukan untuk menjadikannya lebih istimewa. Contohnya, bilik tidur boleh dihiaskan lebih romantis dengan menyalakan lilin mahupun melakukan kedudukan seks yang sangat disukai oleh suami. Sentiasa ingat bahawa semakin suami menikmati seks, semakin banyak sperma yang akan dikeluarkan semasa ejakulasi. Oleh itu, ia meningkatkan peluang telur disenyawakan.

Jangan sekali-sekala cuba melancap lagi

Salah satu perkara yang boleh dilakukan oleh suami ketika cuba hamil, adalah menghadkan aktiviti melancap, terutama satu atau dua hari sebelum tarikh merancang untuk bersetubuhan. Ini akan sangat membantu meningkatkan jumlah sperma. Selain itu, ia juga akan membuatnya lebih teruja untuk berhubungan seks dengan anda.

Ambil vitamin pranatal

Vitamin pranatal dapat membantu ketika cuba hamil. Ini kerana ia sebenarnya dapat meningkatkan kesuburan. Selain itu, ia juga memastikan bahawa nutrien yang diperlukan adalah mencukupi dan bersedia untuk memasuki trimester pertama kehamilan dalam keadaan terbaik.

Jangan douche setelah bersetubuhan

Semburan atau pancutan air dalam rahim selepas melakukan hubungan seks boleh mengurangkan peluang untuk hamil. Ini kerana aktiviti itu bakal mencuci sperma yang baru memasuki badan. Oleh itu, jangan sekali-kali douche diri sendiri setelah melakukan persetubuhan demi peluang kehamilan tertinggi.

Elakkan seks oral sebelum bersetubuhan

Banyak pakar menasihati rakan mereka agar tidak menjalani seks oral sebelum melakukan hubungan seks. Ini kerana terdapatnya bakteria tertentu di mulut yang dapat menempel pada organ dan merosakkan kualiti sperma.

Gambar diri anda sudah hamil

Sama ada gambarkan diri anda sudah hamil boleh membantu dalam kehamilan itu saya tidak pasti. Tetapi tujuan lebih utama bukan pasal tipu diri sendiri. Ia bertujuan untuk memupuk keyakinan dan pemikiran bahawa seseorang wanita itu boleh mengandung tidak lama lagi. Ianya menjadikan seseorang wanita itu lebih bermotivasi dalam mencapai matlamat tersebut.

Elakkan seks anal

Sekiranya anda berdua suka bereksperimen, dan salah satu perkara yang digemari adalah melakukan hubungan seks dubur, maka lebih baik ia dilupakan buat sebentar. Ini kerana bakteria dari dubur dapat melekat pada organ pasangan dan dibawa ke dalam faraj. Amalan ini bukan sahaja mempengaruhi kualiti air mani, malah ia juga boleh membawa jangkitan.

Percikan kembali api asmara dalam hubungan bercinta

Salah satu cara untuk hamil terbaik adalah dengan menjadikan hubungan jenuh kembali hangat. Pergilah berkencan lebih kerap. Makan di restoran romantis, berjalan-jalan di taman, dan menonton lebih banyak filem. Dengan melakukan semua perkara ini, rasa cinta akan dipupuk dan nafsu atau keinginan seksual akan terbina, yang dapat menjadikan pasangan beraksi dengan lebih berkesan.

Tonton filem suspens atau thriller

Sudah terbukti bahawa menonton filem suspens atau thriller dapat meningkatkan nafsu untuk melakukan hubungan seks. Matikan lampu semasa ia ditontoni, supaya hubungan seks yang diikuti dapat dilakukan secara semula jadi dan segera.

Pergi bercuti

Tidak hairan bahawa tekanan kerja harian boleh menjejaskan peluang seseorang wanita itu untuk mengandung. Oleh itu, pergilah bercuti dengan pasangan supaya anda boleh berehat. Pilih tempat yang sangat romantis, sebaik-baiknya berhampiran dengan laut atau di tempat dingin pergunungan, supaya ia akan meningkatkan nafsu untuk berhubungan seks.

Perhatikan berat badan dengan teliti

Sentiasa ingat bahawa jika berat badan menjadi berlebihan, maka kesuburan akan menurun. Faktor ini bukan sahaja meningkatkan peluang kehamilan, malah ia juga memastikan bahawa seseorang itu sihat.

Lendir serviks

Cecair licin yang dijumpai di atas seluar dalam apabila ia ditanggalkan adalah lendir serviks. Dikatakan bahawa seseorang wanita itu subur apabila lendir serviks dipunyai. Oleh itu, hari-hari terbaik untuk berhubungan seks dapat diketahui jika seseorang wanita itu seorang pemerhati yang cukup prihatin. Jadi, perhatikan lendir serviks anda, agar usaha untuk mengandung terbayar.

Jangan guna pelincir

Jangan menggunakan pelincir ketika cuba hamil. Ini adalah kerana jenama pelincir tertentu disyaki boleh membunuh sperma. Selain itu, ia juga disyaki dapat menurunkan jumlah sperma. Oleh itu, dinasihati supaya elakkan pelincir semasa berhubungan seks. Sekiranya ia benar-benar diperlukan, pastikan ianya jenis mesra sperma.

Jangan merumitkan cara untuk hamil

Ada kalanya pasangan menyulitkan perkara dalam cara ikhtiar untuk hamil. Dengan kata lain, ada yang mungkin ingin menjauhkan diri dari melakukan hubungan seks, sehingga mereka dapat melakukannya pada waktu yang tepat dalam sebulan. Walau bagaimanapun, salah satu perkara terbaik yang perlu dilakukan adalah dengan melakukan lebih banyak hubungan seks. Oleh itu, inilah masanya untuk berhubungan seks dengan pasangan sekerap mungkin, dan pastikan ia dinikmati.

Seks cepat juga dapat membantu

Seks cepat sebenarnya dapat membantu ketika cuba hamil. Ini adalah benar terutamanya apabila ia dilakukan pada awal pagi. Ini kerana tahap hormon lelaki adalah cukup tinggi pada waktu pagi. Ini akan meningkatkan peluang untuk mengandung.

Dapatkan bantuan pakar

Secara amnya, dinasihati bahawa kunjungan ke pakar kesuburan apabila ikhtiar cuba hamil sudah berlangsung selama setahun dan masih lagi gagal. Tambahan pula, jika seseorang itu sudah berusia di pertengahan 30-an, maka kunjungan itu harus dibuat selepas 6 bulan mencuba.

Berat badan suami

Difahamkan, berat badan suami juga boleh mempengaruhi peluang kehamilan. Berat badan berlebihan atau kurang berat badan akan mempengaruhi jumlah sperma secara negatif. Dinasihati bahawa berat badan idealnya dikekalkan agar dia mempunyai jumlah sperma yang lebih banyak dan sihat, yang turut menjadi faktor utama punca belum hamil.

Yang Berkaitan:  Nak Tahu Adakah Saya Hamil Atau Tidak?

Elakkan produk soya buat sementara

Elakkan Produk Soya

Kiraan jumlah sperma yang lebih rendah boleh berlaku apabila makanan soya diambil secara berlebihan. Oleh itu, elakkan produk soya buat sementara untuk memastikan bahawa kesuburan lelaki tidak terjejas. Beritahu suami supaya dia juga dapat menjaga pemakanannya, ketika dia sedang bekerja.

Jauhkan suami anda dari telefon bimbitnya

Pelepasan telefon bimbit didapati mempengaruhi kualiti sperma, dan juga jumlah sperma. Dengan itu, pastikan telefon bimbitnya tidak berhampiran dengan skrotumnya sepanjang masa supaya sperma tidak terjejas. Selain telefon bimbit, komputer riba juga boleh memberi kesan yang sama pada sperma.

Tambah ilmu pengetahuan kehamilan

Tiada salah sekiranya kita cuba menambah ilmu pengetahuan mengenai kehamilan. Ia bukan satu topik yang boleh dikompromi. Bukan sahaja kita dapat mempelajari teknik dan cara untuk hamil, tetapi juga ia dapat membantu kita menjalani kehamilan yang sihat. Ilmu pengetahuan ini juga boleh memberi manfaat kepada orang yang bakal mengandung nanti di sekeliling kita.

Pastikan suami mengambil makanan tambahan yang sarat dengan zink

Dalam memastikan jumlah bilangan sperma yang baik atau tahap testosteron tinggi dicapai, pihak lelaki harus bersiap sedia dengan mengambil makanan tambahan yang sarat dengan zink. Ini kerana kekurangan zink akan menurunkan jumlah bilangan sperma. Pastikan untuk memilih makanan tambahan yang dibuat oleh syarikat ternama, supaya kualitinya terjamin.

Makan buah sitrus

Buah sitrus, serta sayur-sayuran berdaun hijau biasanya sarat dengan vitamin C. Adalah idea yang baik jika ia dimakan banyak, kerana ia dapat membantu mengurangkan tekanan pada sel telur. Selain itu, vitamin C juga diketahui dapat meningkatkan mobiliti sperma.

Buat perubahan gaya hidup sihat

Banyak pasangan hari ini tidak dapat mengandung kerana amalan kehidupan yang kurang sihat. Sebilangan orang sentiasa kekurangan tidur kerana keluar hampir sepanjang malam. Tambahan pula, banyak juga yang sudah biasa mengambil makanan diproses, yang sudah terbukti tidak sihat langsung. Perhatikan bahawa jika tabiat buruk ini dikurangkan, tubuh badan kita akan kembali sihat dan berkemampuan untuk hamil.

Makan lebih banyak sayur-sayuran

Sayur-sayuran harus menjadi salah satu kumpulan makanan utama yang menjadi tumpuan ketika cuba hamil. Ini kerana, kebanyakannya dipenuhi dengan banyak nutrien yang diperlukan oleh badan untuk memperbaiki keadaannya. Dengan keadaan badan yang lebih baik, kesuburan juga turut meningkat.

Bersenam dengan cukup

Tidak cukup sekadar memakan dengan sihat sebaliknya ia menuntut tubuh badan yang cukup kuat supaya berkemampuan untuk mengangkat berat seorang bayi. Justeru, salah satu cara untuk hamil yang perlu diambil adalah melakukan senaman yang mencukupi. Namun, ia tidak bermakna bahawa rutin senaman yang intensif harus diamalkan. Senaman itu biar ringan, selagi dapat mengawal tahap lemak dalam badan. Disarankan supaya jumlah lemak badan adalah terkawal, kerana lemak berlebihan boleh mengganggu sistem pembiakan seseorang wanita.

Beli buku mengenai kehamilan

Membeli buku mengenai kehamilan adalah salah satu perkara yang harus dilakukan ketika cuba hamil. Buku ini bukan hanya akan mendidik anda tentang perkara-perkara yang boleh dilakukan untuk mengandung, tetapi juga kita akan belajar lebih banyak mengenai perkara-perkara yang akan dialami ketika hamil.

Termotivasi dalam membuat perubahan yang sihat

Tidak cukup jika hanya berkomitmen untuk membuat perubahan yang sihat dalam hidup untuk hamil, motivasi untuk mencapainya harus dipunyai. Pasangan harus menyertai dalam memastikan perubahan ini berjalan lancar supaya ia menjadi mudah untuk dicapai di samping mengeratkan hubungan melalui matlamat bersama.

Ciuman dan solek

Walaupun ia bukan satu idea yang harus digalakkan, akan tetapi perlakuan hubungan seks selepas pertengkaran meningkatkan peluang kehamilan kerana aksi terbabit menjadi hangat dan bakal menyejukkan hati rasa marah. Namun, ia mungkin sukar bagi sesetengah wanita untuk meminta maaf ketika itu akibat kemarahan tengah menguasai. Apatah lagi nak cium dan solek setelah bertengkar. Percaya atau tidak, sudah pastinya ia membantu memperbaiki hubungan pasangan.

Bercakap dengan pasangan anda nak hamil

Faktor ketidaktahuan tidak sepatutnya menjadi penghalang untuk hamil. Ini kerana kehamilan itu tanggungjawab kedua-dua pihak. Suami juga memikul tanggungjawab dan peranan sama seperti wanita dalam mengelola sebuah keluarga. Luahkan perasaan dan pemikiran ingin nak hamil kepada pasangan. Biar komunikasi itu menjadi satu titik permulaan bagi rancangan untuk mengandung menjadi kenyataan.

Berhenti merokok

Tindakan yang mengabai kesihatan seperti merokok harus diberhentikan dengan segera terutama bagi golongan wanita yang mahu menjadi ibu. Ini kerana bahan dalam rokok dapat menurunkan tahap kesuburan. Sehubungan itu, ia memudaratkan kesihatan bayi semasa berkembang di rahim tanpa dikesani. Oleh itu, ketegasan pasangan diperlukan untuk menjamin isteri mudah mengandung dan pada masa yang sama tidak menimbulkan masalah kesihatan kepada ibu dan mahupun anak dalam kandungan.

Jangan lupa mengambil asid folik

Ketidaksuburan pada pasangan bukan isu baharu. Ia satu gejala berleluasa berikutan pelbagai faktor terutamanya pemakanan. Jadi, ambilkan suplemen pranatal yang sarat dengan asid folik. Sudah terbuktinya kesihatan bukan sahaja akan meningkat, tetapi juga kesuburan boleh diterap melalui pengambilan asid folik dalam jangka masa panjang.

Jejaki fasa haid

Walaupun sesi persetubuhan sudah dilaksanakan sekerap mungkin, tetapi rezeki masih lagi tidak kelihatan. Kenapa begitu? Tidak salah untuk bersetubuh sebanyak mungkin dalam mempercepatkan kehamilan, namun kita harus sedar tarikh ovulasi itu yang menjadi kekunci dan penentu. Bakal ibu baru jangan mengejar terlalu berlebih-lebihan, ia boleh mendatangkan lebih mudarat iaitu keletihan. Eloklah jika kita bersederhana sahaja dalam perjalanan ini dengan menjejaki fasa haid and meramalkan tarikh ovulasi.

Mencari pengamal kesihatan

Demi memastikan kehamilan yang lancar, bakal ibu baru perlu memainkan peranan proaktif dalam mencari pengamal kesihatan seperti pakar obstetrik, pakar sakit puan dan pediatrik dalam masa terdekat. Ini kerana mereka bukan sahaja dapat memberi nasihat ketika cuba hamil malah keselesaan dan kepercayaan yang diberi dapat menjamin kehamilan selamat tanpa risau.

Bercakap dengan rakan mengenai kehamilan

Berbicara dengan rakan mengenai kehamilan, kelahiran dan keibubapaan membolehkan anda mempelajari banyak fakta mengenainya. Dengan mengetahui lebih lanjut perkara tersebut, anda akan dapat menentukan sama ada ingin hamil dalam masa terdekat ataupun tidak.

Mengetahui bahan kimia berbahaya

mengetahui bahan kimia merbahaya

Terdapat beberapa jenis bahan kimia di rumah atau di tempat kerja yang boleh membahayakan diri dan bayi anda. Sebaiknya, ketahui jenis bahan kimia yang terdapat di sekeliling anda dan perhatikan sama ada ia membahayakan diri atau bayi anda. Sekiranya ia berbahaya, maka elakkan daripada menggunakannya dan juga jauhilah ia daripada berada di persekitaran agar anda dan bayi selamat.

Gosok gigi dengan lebih kerap

Apabila anda hamil, mungkin gigi anda menjadi lemah terutamanya jika badan anda tidak mendapat kalsium yang mencukupi. Oleh itu, anda perlu menjaga kesihatan gigi dengan baik sejak sebelum hamil lagi. Jika anda dan pasangan berhasrat untuk menimang bayi, maka anda perlulah mengamalkan kebersihan mulut yang baik dan berjumpa dengan doktor gigi.

Berhenti meminum alkohol

Menurut kajian terbaru, minuman beralkohol dapat menurunkan tahap kesuburan sebanyak 50 peratus. Oleh itu, anda perlu berhenti meminum minuman beralkohol secepat mungkin. Perkara ini juga sepatutnya disedari oleh pasangan anda.

Beritahu profesional perubatan mengenai matlamat anda

Adalah lebih baik untuk memberitahu hasrat anda untuk cuba hamil kepada profesional perubatan. Dengan memberitahu mereka, ia dapat memastikan kandungan anda selamat. Ini kerana, jika seseorang tidak sedar dan dia menjalani ujian serta terdapat bahan kimia berbahaya di sekelilingnya, maka ia boleh membahayakan bayi di dalam kandungan.

Dapatkan kalsium yang mencukupi

Apabila anda hamil, mungkin gigi anda menjadi lemah terutamanya jika badan anda tidak mendapat kalsium yang mencukupi. Oleh itu, anda perlu menjaga kesihatan gigi dengan baik sejak sebelum hamil lagi. Jika anda dan pasangan berhasrat untuk menimang bayi, maka anda perlulah mengamalkan kebersihan mulut yang baik dan berjumpa dengan doktor gigi.

Fikirkan bahawa anda hamil

Jika anda ingin hamil, bertindaklah seperti anda sedang hamil. Ini kerana, terdapat kemungkinan bahawa anda sudah membawa anak di dalam rahim tetapi anda tidak menyedarinya. Jika anda berfikiran sedemikian, anda dapat mengelakkan diri daripada membuat perkara yang boleh membahayakan kandungan seperti meminum alkohol dan merokok.

Pastikan suplemen vitamin anda mengandungi fosforus dan vitamin D

Kalsium sebenarnya adalah salah satu nutrien yang diperlukan oleh badan anda ketika hamil. Walau bagaimanapun, badan anda juga memerlukan jumlah fosforus dan vitamin cahaya matahari yang mencukupi untuk menyerap kalsium dengan baik. Oleh itu, anda mesti memastikan bahawa suplemen anda mengandungi nutrien ini supaya badan anda dapat menggunakan kalsium.

Buat kalendar aktiviti

Anda dan pasangan anda harus membuat kalendar aktiviti agar anda dapat hamil. Ini akan membolehkan anda merancang dengan betul setiap langkah yang ingin dilakukan untuk menjadi wanita mengandung. Selain itu, dengan membuat kalendar untuk perkara-perkara yang ingin anda lakukan, ia akan menjadi panduan kepada anda untuk mencapai apa yang dimahukan.

Membuat blog anda sendiri mengenai kehamilan

Sekiranya anda ingin menjadi lebih bermotivasi untuk hamil, anda boleh membuat blog percuma mengenai kehamilan. Apabila anda membuat blog, individu yang berfikiran sama dengan anda berkemungkinan akan memberikan komen mereka di mana secara tidak langsung, ia dapat membantu anda untuk mencapai matlamat. Selain itu, anda juga boleh mengajukan beberapa soalan berkaitan kehamilan kepada mereka untuk turut mendapatkan panduan.

Elakkan memakan makanan yang diproses

Makanan yang diproses biasanya sarat dengan racun dan juga kalori kosong di mana ia boleh menjadikan berat badan anda naik dan seterusnya membahayakan kesihatan. Oleh itu, anda perlu memeriksa peti sejuk anda dan pastikan tidak ada makanan yang diproses. Fokuslah kepada memakan makanan semula jadi supaya tubuh anda menjadi lebih sihat seterusnya dapat membantu untuk hamil dengan cepat.

Yang Berkaitan:  4 Persediaan Mengandung Kali Pertama Wajib Diamalkan

Minum 8 gelas air setiap hari

Minum air yang mencukupi setiap hari dapat memastikan badan anda terhidrat dengan baik. Selain itu, ia juga membantu dalam menyingkirkan radikal bebas dari badan. Dengan kata lain, minum 8 gelas sehari akan meningkatkan kesihatan kerana dengan keadaan badan yang baik, anda berpeluang untuk hamil dalam tempoh terdekat.

Melakukan hubungan seks setiap hari

Sebilangan orang berpendapat bahawa melakukan hubungan seks setiap hari dapat mengurangkan kemungkinan untuk hamil. Namun, hakikatnya tidak benar kerana lelaki dapat mengisi keseluruhan bekalan sperma mereka dalam jangka masa 24 jam melainkan jika dia mandul. Dengan kata lain, jika anda melakukan seks dengan pasangan pada setiap hari, maka pasangan yang dilengkapi dengan jumlah sperma yang baik dapat menjadikan peluang anda untuk hamil lebih cerah.

Jangan menjalani diet yang ketat

Terdapat program diet tertentu yang boleh membuatkan anda mengambil jumlah kalori yang lebih sedikit daripada yang anda perlukan. Namun, diet ini tidak baik untuk diikuti ketika anda cuba hamil. Ini kerana, memakan kalori dalam jumlah yang sedikit dapat menurunkan metabolisme badan. Apabila itu berlaku, anda mungkin tidak mempunyai tenaga yang cukup untuk melakukan hubungan seks dengan pasangan sekerap mungkin.

Ikhtiar semula jadi

Setiap kali anda berasa pedih ulu hati, sembelit,atau loya, adalah lebih baik untuk menggunakan ubat semula jadi untuk merawatnya. Ini kerana, kaedah semula jadi untuk menyelesaikan masalah ini tidak akan menurunkan tahap kesuburan anda. Selain itu, anda juga tidak digalakkan untuk mengambil ubat sembarangan semasa ingin hamil kerana anda berkemungkinan sudah hamil tanpa sedar.

Bangun awal pagi

Bangun awal setiap pagi dapat meningkatkan peluang untuk hamil. Ini kerana, anda mempunyai lebih banyak masa untuk menyegarkan diri dengan cara berjalan atau berjoging di taman sebelum masuk kerja. Selain itu, jika anda berkemahuan, anda juga boleh meyakinkan pasangan untuk berhubungan sekejap sebelum turun bersarapan.

Lelaki harus ejakulasi secara berkala

Sekiranya anda dan pasangan anda tidak dapat bersetubuh sekurang-kurangnya sekali dalam setiap 48 jam, maka suami anda harus memastikan bahawa dia mengalami ejakulasi setiap 2 hingga 3 hari. Ia merupakan amalan yang baik kerana dapat membantu mengekalkan bekalan sperma yang optimum. Selain itu, ia juga akan meningkatkan sistem ketahanannya.

Hilangkan tekanan

Tekanan adalah salah satu faktor terbesar yang boleh mempengaruhi peluang untuk hamil. Oleh itu, anda perlu mengelakkan tekanan. Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan tekanan seperti mengunjungi spa untuk berurut, menonton filem, atau mendengar muzik yang bagus. Lakukan aktiviti ini bersama pasangan anda supaya ia menjadi lebih bermakna.

Pastikan buah zakar suami anda sejuk

Pakar mengatakan bahawa buah zakar lelaki terletak di luar badan kerana ia dapat menjadikan suhunya berada pada tahap yang diingini setiap masa. Dengan kata lain, ia bukanlah idea yang baik untuk mendedahkan buah zakar kepada panas kerana ia boleh mengakibatkan sperma mati seterusnya mempengaruhi jumlah sperma secara keseluruhan. Oleh itu, biarkan pasangan anda memakai seluar pendek boxer sehingga buah zakarnya sejuk.

Angkat pinggul anda setelah bersetubuh

Apabila anda berbaring di tempat tidur untuk berehat setelah melakukan persetubuhan dengan pasangan, adalah lebih baik untuk anda mengangkat pinggul. Anda boleh melakukan ini dengan cara meletakkan bantal di bawah pinggul untuk menjadikan kedudukannya lebih tinggi. Cara ini akan dapat mencegah kebocoran sperma seterusnya meningkatkan peluang sperma untuk menyuburkan telur.

Jaga bayi rakan anda

Menjaga bayi dapat menaikkan rasa untuk memiliki bayi sendiri. Selain itu, ia juga dapat membantu anda untuk mempelajari lebih lanjut mengenai penjagaan bayi baru lahir. Ia juga dapat memberikan anda peluang untuk berbual dengan rakan anda mengenai bagaimana mereka dapat hamil dan mungkin juga akan mendapat banyak petua daripadanya.

Makan lebih banyak ikan

Meletakkan banyak ikan dalam diet makanan harian dapat membantu untuk hamil. Ini kerana, ikan sarat dengan protein yang tidak berkaitan dengan lemak. Selain itu, ia juga mengandungi asid lemak Omega 3 yang dapat membantu dalam meningkatkan tahap imuniti dan juga kesuburan anda.

Biarkan suami anda makan lebih banyak telur

Makan sekurang-kurangnya sebiji telur sehari dapat membantu suami meningkatkan tahap energinya ketika bersetubuh dengan anda kerana telur mengandungi nutrient yang diperlukan. Selain itu, ia juga mengandungi protein langka yang disebut albumin. Seterusnya, kuning telur juga mengandungi asid lemak penting yang dapat meningkatkan kadar testosteronnya.

Kurangkan pengambilan kafein

Kurangkan pengambilan Kafein

Minum kopi semasa hamil bukanlah idea yang baik. Ini kerana, ia dapat mengurangkan kemampuan tubuh anda untuk menyerap zat besi dengan betul. Selain itu, jika anda mempunyai kebiasaan untuk minum kopi walaupun pada waktu malam, ia juga dapat mengelakkan anda daripada mendapat rehat yang mencukupi. Oleh itu, sudah tiba masanya untuk anda mengelak daripada meminum kopi serta minuman lain yang mengandungi kafein di dalamnya.

Beli sesuatu yang menjadikan seks lebih menikmati

Membeli sesuatu yang akan meningkatkan keinginan anda dan pasangan anda untuk melakukan hubungan seks bukanlah idea yang buruk. Perkara yang harus anda lakukan hanyalah membeli sesuatu yang seksi, seperti baju tidur yang nipis. Dengan melakukan itu, anda berdua akan menikmati hubungan seks tanpa memikirkan untuk hamil.

Baca kisah orang yang berjaya hamil

Membaca kisah orang yang berjaya hamil adalah salah satu perkara yang boleh anda lakukan untuk mencapai impian anda. Ini kerana, cerita seperti itu mungkin memberikan petua berharga yang boleh anda ikuti. Selain itu, ia juga akan memberi inspirasi seterusnya membantu anda melakukan perkara yang diperlukan untuk hamil.

Beritahu rakan anda bahawa anda cuba hamil

Apabila anda ingin hamil, merahsiakannya tidak akan membantu anda mencapainya. Oleh itu, lebih baik jika anda memberitahu beberapa orang rakan terdekat bahawa anda cuba untuk hamil. Dengan melakukan itu, mereka akan dapat memberikan sokongan dan dorongan. Selain itu, mereka juga dapat memberikan anda petunjuk untuk mencapai tujuan tersebut

Makan yogurt

Makan yogurt dapat meningkatkan tahap imuniti badan kerana ia dapat meningkatkan tahap bakteria baik tubuh anda. Ini bermakna, bakteria jahat tidak dapat mengganggu sistem badan anda. Selain itu, ia juga dapat meningkatkan kesuburan wanita. Disebabkan itu, memakan lebih banyak yogurt adalah baik ketika anda berusaha untuk hamil.

Ekstrak biji anggur

Vitamin C harus diambil agar badan anda menjadi lebih subur. Untuk memastikan bahawa vitamin C menjadi lebih berkesan, lebih baik juga jika anda menggunakan ekstrak biji anggur kerana selain daripada dapat meningkatkan keberkesanan vitamin tersebut, ia juga dapat memberi sokongan dan perlindungan kepada sperma.

Menggunakan minyak primrose petang

Mempunyai lendir serviks adalah salah satu perkara yang perlu anda capai untuk meningkatkan peluang untuk hamil. Salah satu perkara yang boleh anda lakukan agar perkara itu berlaku ialah menggunakan minyak primrose malam. Selain menjadikan badan anda lebih mampu menghasilkan lendir serviks, ia juga memastikan bahawa lendir akan bertambah baik dari segi kualitinya.

Suhu basal badan

Anda dapat mengetahui bahawa anda mengalami ovulasi jika suhu basal badan anda meningkat. Oleh itu, ia adalah petanda yang baik untuk menentukan tempoh ovulasi. Salah satu kaedah terbaik untuk menentukan tempoh ovulasi sangat mudah dilakukan iaitu anda hanya perlu mempunyai termometer untuk menyukat suhu basal.

Kesakitan payudara

Ada kalanya, anda mungkin menyedari bahawa payudara anda terasa lembut. Ini merupakan petanda hormon anda berfungsi dengan baik dan peluang untuk hamil adalah tinggi. Dengan kata lain, ia adalah tanda ovulasi. Oleh itu, apabila anda merasakan kesakitan payudara, inilah masanya untuk memberitahu pasangan anda supaya lebih kerap melakukan persetubuhan.

Baca majalah matang dengan pasangan anda

Terdapat pelbagai majalah matang yang dipenuhi dengan kisah seksi tersedia di pasaran hari ini yang boleh anda dan pasangan menikmatinya. Anda harus membeli sebilangan besar majalah ini dan membacanya bersama pasangan anda. Dengan melakukan itu, ia dapat meningkatkan keinginan anda untuk melakukan hubungan seks seterusnya akan berupaya meningkatkan peluang untuk hamil.

Kerap ketawa dengan pasangan anda

Ketawa dengan pasangan anda secara lebih kerap dapat memperbaiki hubungan. Selain itu, jika anda berkongsi jenaka terutamanya berkaitan dengan seks, maka anda akan lebih menyedarinya. Semakin dekat anda dengan pasangan dan semakin anda menikmati lelucon seksi, maka anda akan berasa semakin ingin melakukan seks.

Biarkan pasangan anda tahu apa yang anda mahukan

Salah satu masalah wanita ketika melakukan hubungan seks adalah mencapai orgasme. Mencapai orgasme sebenarnya dapat meningkatkan peluang kehamilan. Oleh itu, sudah tiba masanya anda memberitahu pasangan apa yang anda mahu dia lakukan semasa bersetubuh supaya dia dapat memastikan bahawa anda dapat mencapainya.

Jangan teragak-agak untuk mendapatkan pertolongan

Sekiranya anda dan pasangan anda telah mencuba sebentar, tetapi masih tidak berjaya untuk hamil, anda tidak perlu ragu untuk mendapatkan pertolongan terutamanya jika tanda-tanda ketidaksuburan dikesan. Jangan berfikir bahawa anda tidak ada harapan, kerana banyak ramai pasangan dapat memperoleh kejayaan di dalamnya walaupun setelah setahun atau lebih mencuba. Mintalah pertolongan saudara dan rakan anda. Selain itu, anda juga harus perlu mendekati profesional perubatan untuk mendapatkan pertolongan dan khidmat nasihat perubatannya.