Garis Panduan: 5 Tindakan Buat Cara Nak Tukar Pil Perancang

3 min bacaan

Pil perancang adalah salah satu kaedah kontrasepsi yang paling biasa selain daripada kondom.

Namun, ia adalah amat susah bagi golongan wanita sekiranya tidak tahu cara nak tukar pil perancang lama mereka.

Tidak seperti lelaki yang hanya perlu mencari ukuran kondom yang tepat dan sesuai, wanita tidak boleh nak bertukar-alih dari pek A ke pek B mengikut suka hati sebelum haid seterusnya.

Sama seperti berpacaran, kebanyakan wanita harus mencuba pil yang berbeza dan menanggung kesan sampingannya sebelum mendapat pil yang bersesuaian.

Bagi wanita yang berfikir untuk menukar pil perancang, berikut adalah garis panduan untuk memastikan proses penukaran pil perancang dapat dijalani sehalus mungkin.

Bincangkan Pelan Tukaran Pil dengan Pakar Sakit Puan

Seperti yang kita sedia maklum, pakar wanita dan sakit puan merupakan rakan sekutu utama kita dalam usaha mendapatkan kesihatan seksual yang lebih baik.

Bincangkan kesan pil semasa dengan pakar sakit puan dan bagaimana ia mempengaruhi aktiviti harian kita.

Pakar sakit puan dapat membantu kita menentukan sama ada sesesuatu kesan sampingan yang dialami biasa atau tidak. Sekiranya jenama pil tertentu ingin dicuba, bawa berbincang kepada pakar sakit puan dulu.

Secara umumnya, terdapat dua jenis pil perancang iaitu pil kombinasi dan pil progesteron/POP. Bergantung pada jenisnya, kebanyakan pil mempunyai formulasi yang serupa.

Pil pilihan baru mungkin mempunyai formulasi yang sama dengan pil semasa anda yang akan menjadikan penukaran tidak bergejala.

Yang Berkaitan:  1 Kesan Makan Pil Perancang Terlalu Lama Cukup Dahsyat: Pertaruh Tak?

Teruskan pil semasa anda sementara isyarat menukar ditunggu.

Namun, apabila amaran diberi untuk berhenti dan beralih ke pil jenama lain pada pertengahan kitaran haid, perhatikan nasihat ini dan cuba dapatkan nasihat kedua dari pakar sakit puan lain.

Ini adalah berhenti dan beralih ke pil lain semasa pertengahan kitaran boleh menyebabkan pendarahan yang serius dan gejala lain seperti rasa loya dan sakit kepala.

Peralihan pil pada masa yang salah boleh meningkatkan kebarangkalian kehamilan yang tidak diingini dan mengurangkan keberkesanan pil baru.

Ambil pil bebas hormon semasa menunggu

Pil perancang biasanya terdiri daripada pek 21 hari pil berhormon dan dos tambahan 7 hari pil bebas hormon sebelum pek baru dimulakan.

Sekiranya pakar sakit puan dan anda bersetuju untuk menukar pil pada kitaran haid seterusnya, ambil pil tidak berhormon itu selama 7 hari sebelum kitaran haid datang.

Ini akan menyebabkan haid datang dan menyediakan badan kita untuk kitaran haid seterusnya dan pengambilan pil baru.

Gunakan kaedah perancang keluarga tambahan

cara nak tukar pil perancang

Pil memerlukan sekurang-kurangnya 7 hari untuk berfungsi sepenuhnya dalam tubuh badan kita demi pencegahan kehamilan yang berkesan.

Oleh itu, pertimbangkan dan gunakan kaedah perancang kehamilan yang lain sebagai langkah tambahan semasa hubungan seksual dijalani selepas pek pil baru mula diambil guna.

Contohnya, kaedah perancangan lain yang boleh disertakan adalah pengunaan kondom atau spermisida.

Beri masa kepada badan anda untuk menyesuaikan diri

Berikan masa selama beberapa kitaran haid kepada badan kita sebelum memutuskan sama ada pil baru yang diambil adalah sesuai.

Adalah biasa bahawa kesan sampingan yang tidak teratur akan dialami selepas kitaran pertama pil baru diambil.

Ini adalah kerana tubuh badan manusia memerlukan masa yang cukup untuk menyesuaikan diri dengan ubat baru.

Yang Berkaitan:  3 Kombinasi Pil Perancang Untuk Jerawat Hormonal Anda Mesti Tahu

Sudah tentu ianya belum biasa dengan pertukaran pil baru dan perubahan hormon.

Namun, beberapa kesan sampingan seperti sakit kepala, peningkatan berat badan, atau pendarahan perlu dihadapi dalam tempoh penyesuaian ini.

Sekiranya simptomnya benar-benar membimbangkan, jumpa pakar wanita dan sakit puan dengan segera.