4 Cara Elak Mengandung Bodoh

5 min bacaan

Dalam era moden hari ini, terdapat bermacam-macam muslihat yang boleh dilakukan oleh wanita atau pasangan untuk mencegah kehamilan.

Walau bagaimanapun, pemahaman yang baik tentang bagaimana kitaran haid dan kehamilan berfungsi akan membantu seseorang itu memahami dan membezakan mitos dari cara elak mengandung yang berkesan.

Wanita telah berusaha untuk mencegah diri daripada mengandung selama berabad-abad, dengan kebanyakan masyarakat bertoleransi atau menerima amalan tersebut.

Faktanya adalah, perancang keluarga kuno telah digunakan bahkan pada zaman dahulu yang dikendalikan oleh konservatisme, ekstremisme agama, dan ketidaktahuan atau kejahilan mengenai prinsip saintifik pembiakan manusia.

Sebilangan cara elak mengandung ini sebenarnya berfungsi sementara yang lain tidak. Anehnya, pada zaman sekarang ini, banyak orang masih menganggap kaedah perancang keluarga tradisional ini berkesan.

Terdapat juga mereka yang lebih suka menganggap kaedah tradisional ini sebagai mitos sehingga sains menyokong tuntutan mengenai keberkesanan kaedah ini.

Skeptisisme semacam ini adalah perkara positif, kerana dasar perancang yang tidak berfungsi tidak akan berguna pada akhirnya.

Namun, ada kalanya keraguan yang sama seperti itu tidak berlaku pada mitos perancang keluarga yang lebih moden.

Walaupun sebilangan perancang mempunyai tahap data saintifik yang kukuh untuk menyokong dasar fungsinya, sebilangan legenda perancang itu hanya sekadar legenda sahaja.

Minuman Berkarbonat

Minuman-berkarbonat-cara-elak-mengandung

Salah satu kisah yang paling menonjol adalah minum minuman berkarbonat agar tidak hamil.

Biasanya, cerita menyenaraikan perkara seperti minum Coke elak hamil atau cegah kehamilan dengan Sprite, walaupun sebarang minuman soda berkarbonat pun boleh menjadi calon legenda ini.

Sebagai bukti palsu terhadap populariti cerita ini, ia memenangi IgNobel yang dianjurkan oleh majalah humor ilmiah Annals of Improbable Research (AIR).

Bertentangan dengan Noble Prize, ia adalah hadiah sindiran yang diberikan setiap tahun sejak tahun 1991 untuk meraikan 10 pencapaian luar biasa atau remeh dalam penyelidikan saintifik

Ia dinyatakan bertujuan untuk meraikan pencapaian pertama kali yang membuat orang ketawa, dan kemudian membuat mereka berfikir.

Yang Berkaitan:  Tempoh Hamil Selepas Berhenti Perancang Ikuti 4 Kaedah Paling Popular

Kisah-kisah umumnya mengatakan bahawa penggunaan minuman ini sebagai perancang keluarga melibatkan aksi menggoncang tin dan menyemburkannya ke rongga vagina mahupun minum terus, di mana kandungan berasid akan membunuh sel sperma secara teorinya.

Malangnya, ujian saintifik telah terbukti bahawa teori ini bukan sahaja salah malah kaedah ini juga tidak bermanfaat kepada wanita.

Mandi Selepas Berhubungan

Dalam teori yang serupa dengan yang disebutkan di atas, idea lain yang dimiliki orang selama bertahun-tahun adalah bahawa membilas sperma setelah berhubungan dapat mengelak kehamilan.

Ini adalah mitos yang cukup fleksibel, wujud dalam pelbagai bentuk di kawasan yang berbeza. Dalam beberapa kes itu, aksi membilas sperma ini boleh wujud dan caranya adalah terlalu banyak seperti bilangan orang yang menceritakan kisahnya.

Ini termasuk mandi segera setelah bersetubuhan. Teori ini adalah menggunakan cecair untuk membilas sperma dari faraj (beberapa variasi mitos ini melibatkan minum sprite agar tidak hamil), dan meminta wanita itu membuang air kecil.

Walaupun beberapa pakar mengatakan bahawa mandi selepas berhubungan seks boleh memberi kesan psikologi, namun cara elak mengandung ini hanya sekadar mitos.

Orgasme Wanita

Orang lain percaya bahawa mustahil bagi seseorang wanita itu untuk hamil sekiranya dia tidak mengalami orgasme. Sekiranya media dipercayai, itu bermakna kebanyakan wanita di dunia tidak boleh hamil.

Faktanya ialah, mengalami orgasme atau rangsangan seksual sama sekali adalah sangat mudah dan ia tidak diperlukan untuk mengandung.

Mitos ini sering dikaithubung dengan teori yang menyatakan bahawa kedudukan tertentu semasa seks boleh mencegah kehamilan.

Kedua-dua cara elak mengandung ini adalah tidak masuk akal langsung ketika memikirkannya, dengan cara yang terakhir itu mempunyai tuntutan yang berketerlaluan.

Yang Berkaitan:  Perancangan Keluarga: Asal-usul, Kepentingan dan Kaedah

Salah satu teori keterlaluan ini mendakwa bahawa melakukan persetubuhan berdiri di dalam almari semasa bulan purnama adalah cara elak mengandung yang terbaik.

Malangnya, menurut statistik, ada beberapa orang di luar sana yang masih mempercayai mitos ini.

Tarik Diri

Cara elak mengandung “tarik diri”, yang melibatkan lelaki itu “menarik diri” sebelum mencapai orgasme atau ejakulasi, juga dapat dikategorikan sebagai mitos.

Adalah dimaklumkan bahawa pembebasan sperma tidak selalu menyertai orgasme lelaki. Tidak diketahui wanita, lelaki boleh melepaskan air mani ke dalam faraj wanita berulang kali tanpa mencapai orgasme.

cecair-mengandungi-sperma

Walaupun orgasme lelaki disertai dengan pembebasan sperma, ada faktor lain yang menjadikan taktik ini sangat diragukan.

Kebanyakan lelaki melepaskan sejumlah kecil cecair sebelum orgasme yang mengandungi sedikit sperma.

Juga, walaupun cecair dilepaskan di luar badan, jika sperma berjaya masuk ke dalam vagina, maka masih ada kemungkinan kehamilan.

Pertimbangkan bahawa sel-sel ini sangat mikroskopik dan cecair mungkin sukar dibezakan dari rembesan faraj semasa hubungan seks.

Satu kesilapan mikroskopik ini adalah cukup untuk mendatangkan kehamilan yang tidak diingini.