Petua cara cepat hamil memaksimumkan peluang mengandung secara saintifik

20 min bacaan

Ingin hamil hanyalah langkah pertama di jalan panjang yang terletak di hadapan anda. Bagi sesetengah orang, kehamilan berlaku dengan mudah. Tetapi, terdapat juga mereka yang susah untuk hamil. Ramai juga dalam kalangan mereka mengetahui bahawa untuk cepat hamil, ia bukanlah semudah yang dibayangkan.

Sebenarnya, ia bergantung kepada beberapa faktor. Mungkin, anda berasa sangat sukar bahkan hampir mustahil untuk mengandung. Namun begitu, walaupun masalah yang anda hadapi sangat serius, ia mungkin dapat ditangani dengan cukup mudah.

Jadi, anda hanya perlu mendekatinya dengan cara yang betul sehinggalah peluang untuk hamil benar-benar dimaksimumkan. Ini bermakna, anda perlu meningkatkan kefahaman mengenai kehamilan itu sendiri dan menangani faktor-faktor penghalang kehamilan.

Panduan ini akan mengemukakan kepada anda penemuan komprehensif mengenai pelbagai perkara yang boleh dilakukan untuk memaksimumkan peluang kehamilan. Dengan kefahaman ini, anda dapat berbuat sesuatu untuk hamil dengan segera.

Sebelum kita mulakan, adalah lebih baik untuk membaca semua apa yang berlaku untuk proses kehamilan. Mungkin, anda sudah mempelajari perkara ini dalam kelas Pendidikan seks ataupun biologi, tetapi anggaplah bahawa perkara yang akan diberitahu ini sebagai kursus penyegaran untuk belajar bagaimana untuk hamil.

Adakah anda bersedia untuk memulakannya?

Pengenalan Ringkas Kehamilan

Secara semula jadi, anda tahu sekarang bahawa kehamilan adalah proses di mana wanita mengandungkan anak dan melahirkannya ke dunia. Walau bagaimanapun, panduan ini adalah bagi mengajar anda cara cepat hamil dan apa yang boleh menyebabkan kehamilan, iaitu proses persenyawaaan.

Pada dasarnya, persenyawaan adalah penyatuan telur dan sperma. Seperti yang anda tahu, wanita menyediakan telur dan lelaki menyediakan sperma. Manakala, penyatuan berlaku di dalam rahim wanita. Dan ya, seks adalah proses tepat di mana sperma dimasukkan ke dalam tubuh wanita sebelum perjalanannya ke rahim dan menyebabkan pembuahan.

Walaupun semua ini adalah perkara yang cukup asas, kehamilan bukan sekadar itu sahaja. Lagipun, jika ia hanya perkara berkaitan hubungan seks, maka ia tidak akan menjadi masalah sama sekali. Sebenarnya, terdapat beberapa masalah lagi yang terlibat dengan proses ini.

Pertama, mana-mana sperma ketika ejakulasi perlu benar-benar sampai ke rahim. Namun, masalahnya adalah tidak semuanya akan sampai ke rahim. Jika sperma tersebut sampai ke sana sekalipun, perlu ada telur di dalam rahim wanita agar persenyawaan berlaku.

Itulah salah satu prasyarat utama untuk kehamilan berlaku iaitu seseorang wanita perlu benar-benar berada di tahap kitaran haidnya di mana telur telah dilepaskan dan bersedia untuk disenyawakan. Jika tidak, kehamilan tidak boleh berlaku.

Di samping itu, terdapat juga titik-titik tertentu yang memungkinkan pembuahan berlaku. Ini bermakna, peluang untuk hamil adalah yang terbaik pada waktu-waktu tertentu.

Selain itu, terdapat faktor lain yang menyebabkan proses kehamilan gagal walaupun seorang wanita mengalami ovulasi dan sperma sampai ke rahim.

Antara sebabnya adalah mungkin sperma tidak dapat masuk ke dalam telur untuk membentuk ‘kesatuan’ yang diperlukannya. Sekarang, anda telah mempunyai idea yang kasar mengenai kehamilan.

Pada tahap ini, anda mungkin telah mengetahui sekurang-kurangnya salah satu topik besar dalam panduan ini iaitu mengetahui masa terbaik untuk persenyawaan berlaku.

Namun, ada beberapa lagi titik permulaan yang dapat membantu meningkatkan peluang anda untuk hamil. Ia adalah faktor pertama yang harus anda pertimbangkan. Oleh itu, anda harus mengetahuinya terlebih dahulu.

Persiapan Untuk Meningkatkan Peluang Kehamilan

Lelaki dan wanita perlu memainkan peranan tersendiri bagi berjaya memperoleh kehamilan. Oleh itu, terdapat perkara yang harus dilakukan oleh diri masing-masing. Perkara ini perlu dilakukan secepat mungkin.

Oleh itu, sebaik sahaja anda selesai dengan bahagian ini, anda perlu bersedia untuk memulakannya dan berusaha untuk menyelesaikannya. Sudah pasti, anda boleh menunggu sehingga anda selesai membaca panduan ini, tetapi jangan lupa!

Sebilangan perkara yang akan kita bincangkan dalam panduan ini adalah berdasarkan faktor-faktor yang berperanan dalam kehamilan. Diakui, kami tidak membincangkannya secara mendalam, tetapi perkara ini boleh diikuti oleh anda.

Ini kerana, untuk membincangkannya secara terperinci, ia adalah sangat teknikal. Jika anda mahukan kursus biologi, juga adalah lebih baik pada lain kali. Apapun, mari kita lihat persiapan yang harus dilakukan oleh wanita untuk meningkatkan peluang untuk hamil.

Persediaan untuk Wanita

Sebagai seorang wanita, peranan yang dimainkan dalam kehamilan adalah sangat penting kerana tugas utama wanita adalah membekalkan telur untuk persenyawaan. Semasa kita meneroka langkah-langkah yang harus diambil oleh seseorang wanita untuk memaksimumkan peluang mereka untuk hamil, anda dapat melihat bahawa banyak hal berkaitan berkaitan kesuburan akan dikatakan.

Jangan risau jika pemahaman anda mengenai kesuburan belum sepenuhnya jelas kerana kami akan membahasnya dengan lebih mendalam nanti.

Buat masa ini, berikut adalah beberapa langkah yang harus anda mulakan:

Hentikan segala bentuk perancang keluarga

Hentikan segala bentuk perancang keluarga

Perkara pertama adalah menghentikan segala jenis Langkah-langkah perancangan keluarga yang anda ambil. Tetapi, bergantung kepada jenis perancang keluarga yang diambil, anda mungkin mendapati ada beberapa perkara lain yang perlu dipertimbangkan.

Sebagai contoh, sementara alat intra-rahim (IUD) atau ‘pil’ umumnya tidak mengambil masa yang terlalu lama, kaedah kontraseptif lain seperti Depo-Provera atau lebih dikenali sebagai suntikan depo, boleh mengambil masa 9 bulan hingga setahun sebelum ia berhenti berkesan.

Oleh itu, rancanglah dengan sewajarnya kerana jika anda menggunakan beberapa bentuk kawalan kelahiran yang memerlukan anda berhenti menggunakannya lebih awal, anda harus menghentikannya lebih cepat daripada biasa.

Berundinglah dengan doktor atau ahli farmasi jika anda memerlukan nasihat lebih lanjut mengenai jenis alat kawalan kelahiran tertentu yang anda gunakan.

Jangan risau jika anda hanya memakan pil seperti kebanyakan orang kerana ia tidak akan mempengaruhi peluang anda untuk hamil sebaik sahaja anda berhenti memakannya.

Setelah anda menangani perancangan keluarga, ia bermaksud anda telah mengambil langkah pertama untuk hamil.

Cuba Kurangkan Tekanan

Cuba Kurangkan Tekanan

Walaupun belum terdapat bukti yang jelas mengenai kesan tekanan terhadap kesuburan, terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bahawa ia mempengaruhi peluang kehamilan. Walau bagaimanapun, pada umumnya bebas tekanan merupakan perkara yang baik.

Yang Berkaitan:  Kenapa Persediaan Sebelum Mengandung Penting?

Jika boleh, cuba elakkan diri daripada situasi tertekan sebaik mungkin dan pelajari juga cara menenangkan diri dalam situasi tekanan yang tidak dapat dielakkan.

Beberapa teknik seperti meditasi, urut, dan sejenisnya merupakan cara yang baik untuk mencari ketenangan. Sudah tentu, hanya menarik nafas panjang dan berusaha menenangkan diri, ia dapat membantu anda bertenang.

Jika anda selalu berada dalam situasi tertekan, anda mungkin boleh mencari tempat yang lebih stabil untuk meredakan tekanan.
Ini kerana, bebas daripada tekanan dapat membantu anda untuk lebih cepat hamil. Jadi, berusahalah bersungguh-sungguh!

Berhenti Merokok

Berhenti Merokok

Walaupun ia lebih senang dikatakan daripada dilakukan, berhenti merokok adalah perkara terbaik yang boleh anda lakukan. Bagi wanita, risiko yang disebabkan oleh aktiviti merokok dari segi kehamilan adalah banyak dan menakutkan.

Pertama, ia bukan sahaja mempengaruhi kesuburan umum wanita tetapi juga terbukti dapat meningkatkan risiko keguguran secara dramatik. Risikonya tidak hanya terhenti di situ bahkan lebih teruk.

Bayi perokok akan mengalami kecenderungan untuk mempunyai kurang berat badan ketika lahir. Juga, terdapat risiko besar kelahiran pramatang dan juga risiko lain yang seakan dengannya.

Kajian juga menunjukkan bahawa anak ini sering akan mengalami kesan buruk hasil daripada asap rokok seperti asma, bronkitis, dan bahkan dalam beberapa kes buruk, barah.

Semua risiko ini memberikan gambaran yang cukup suram bagi perokok. Walaupun ia hanyalah ‘risiko’ dan mungkin tidak berlaku, persoalan yang harus ditanyakan kepada diri sendiri adalah; mengapa mengambil risiko?

Jadi, jika anda mampu, mulailah berhenti merokok sekarang.

Hari ini juga, terdapat banyak alat bantu cegah rokok yang dapat anda gunakan seperti tambalan nikotin, penyedut, dan alat bantu lain. Sebilangan besar doktor dapat membantu anda dengan memberikan nasihat lebih lanjut.

Pastikan Berat yang Sihat

Pastikan Berat yang Sihat

Ada yang menganggap bahawa berat badan ‘sihat’ bermaksud mereka perlu menurunkan berat badan. Ini tidak benar sama sekali. Sebenarnya, berat badan berlebihan sama sahaja buruknya dengan kekurangan berat badan. Jadi, jangan menjalani diet tanpa awasan!

Data menunjukkan bahawa wanita yang mempunyai berat badan ideal lebih mudah hamil berbanding dengan mereka yang mempunyai berat badan berlebihan atau berkurangan.

Sekiranya anda perlu menurunkan berat badan, maka anda perlu melakukannya melalui senaman yang digabungkan dengan diet, dan bukan hanya dengan diet sahaja. Ini kerana, bersenam sangat bagus untuk kesihatan keseluruhan badan. Jadi, anda harus memanfaatkannya sepenuhnya!

Sebaliknya, jika anda perlu menambahkan sedikit berat badan, baiklah, nikmati sedikit makanan!

Semua 4 langkah yang telah kita bincangkan di atas juga harus diambil kira dan dilaksanakan secepat mungkin. Seterusnya, jika anda lelaki, maka panduan di bawah adalah untuk anda.

Persediaan untuk Lelaki

Dari apa yang sudah anda ketahui mengenai persenyawaan, peranan lelaki adalah menyediakan sperma yang cukup kuat untuk mencapai serta menyuburkan telur wanita.

Jadi, anda harus menyedari bahawa perkara utamanya adalah memastikan sperma anda mempunyai kekuatan yang cukup untuk melakukannya.

Tetapi, ia tidak semudah itu. Ini kerana, peluang kejayaan untuk satu sperma hanyalah sedikit. Itulah sebabnya dalam satu ejakulasi, sperma yang tak terhitung jumlahnya dilepaskan sekali gus. Namun begitu, jumlah sperma adalah berbeza pada setiap lelaki.

Jadi, selain hanya menguatkan sperma, meningkatkan jumlah yang dilepaskan juga sangat penting untuk peluang anda mempersenyawakan telur pasangan.

Mari lihat apa yang harus anda lakukan:

Berhenti Merokok

Berhenti Merokok sebagai langkah persediaan lelaki

Anda tahu bagaimana rokok mempengaruhi wanita. Namun, anda juga perlu tahu bahawa rokok turut memberikan kesan kepada lelaki dan ia seharusnya menjadi perkara yang dibimbangkan sekiranya anda berhasrat mahu memiliki anak.

Fakta menunjukkan bahawa merokok terbukti menyebabkan pengurangan pada jumlah sperma. Asap rokok daripada lelaki boleh menyebabkan wanita menghadapi semua kesan merokok itu sendiri seterusnya memburukkan keadaan. Tetapi, perlu diingatkan bahawa asap rokok wanita juga boleh menyebabkan lelaki mempunyai jumlah sperma yang lebih rendah.

Jika anda berjaya berhenti merokok, anda boleh menjangkakan jumlah sperma anda akan meningkat secara mendadak. Dalam beberapa kes, kenaikan jumlah sperma mencatatkan sehingga 80%.

Jadi, berhenti merokok, cepat!

Dapatkan Vitamin dan Mineral yang mencukupi

Dapatkan Vitamin dan Mineral yang mencukupi

Bergantung kepada berapa seimbangnya diet anda, anda mungkin atau tidak mungkin menghadapi masalah dalam hal ini. Jadi, anda harus memerhatikan pengambilan Vitamin E dan C, serta mendapat zink yang mencukupi atau tidak.

Semua nutrien ini terbukti dapat membantu meningkatkan kesejahteraan dan mobiliti sperma, menguatkannya, dan juga meningkatkan peluang untuk berjaya menyuburkan telur.

Jika anda tidak dapat mengubah diet anda untuk mendapatkan vitamin dan mineral yang mencukupi, anda perlu mengambil makanan tambahan yang boleh membantu mencukupkan nutrien tersebut.

Selagi anda mendapat nutrient yang, anda pasti baik-baik saja.

Buang Toksin dan Hentikan Penggunaan Dadah Rekreasi

Buang Toksin dan Hentikan Penggunaan Dadah Rekreasi

Racun dan ubat-ubatan rekreasi mempunyai kesan buruk terhadap sperma pada lelaki baik dari segi jumlah dan kekuatannya. Oleh itu, anda harus mengelakkan diri daripada terdedah kepada racun sebaik mungkin dan juga berhenti mengambil ubat rekreasi yang kadangkala digunakan.

Ini kerana, beberapa ubat rekreasi akan mengurangkan dorongan seks lelaki. Ini merupakan perkara yang buruk jika anda menghadapi masalah kehamilan.

Untuk racun pula, jauhi logam berat, racun perosak, dan bahan kimia lain. Pendedahan berterusan terhadap perkara-perkara ini akan turut menyebabkan masalah lain.

Jadi, usahalah sebaik mungkin untuk mengelakkan diri daripada dua perkara ini.

Cuba Elakkan Suhu Tinggi

Cuba Elakkan Suhu Tinggi

Menurut kajian, pengeluaran sperma akan terjejas apabila badan terdedah kepada suhu tinggi. Jadi, anda perlu memakai seluar dalam yang longgar dan tidak memerangkap haba panas serta berusaha untuk tidak mandi air panas, sauna dan lain-lain yang berkaitan.

Apa sahaja yang boleh mendedahkan anda kepada suhu tinggi, harus dielakkan.

Bersederhana dalam Senaman

Bersederhana dalam Senaman

Anda perlu menetapkan sasaran senaman ‘cukup, tetapi tidak terlalu banyak’. Ini bermakna, jangan keterlaluan dalam bersenam.

Walaupun melakukan senaman dapat membantu kesihatan pembiakan anda, namun melampau dalam bersenam dapat mengurangkan jumlah sperma. Fakta menunjukkan bahawa senaman berlebihan dapat mengurangkan jumlah testosteron di dalam badan lalu mengakibatkan pengeluaran jumlah sperma lebih rendah.

Jadi, bersederhanalah agar anda dapat menikmati faedah bersenam tanpa mengalami kesan buruk. Mulalah berusaha untuk melakukan perkara ini secepat mungkin kerana hasilnya akan setimpal dengan usaha yang anda lakukan.

Konklusinya, lelaki dan wanita yang bersama-sama berusaha dalam memainkan peranan untuk mendapatkan zuriat lebih mendapat peluang kehamilan yang lebih tinggi.

Setelah persiapan awal selesai dilakukan, mari kita beralih kepada cara untuk hamil serta lanjutan daripada konsep persenyawaan yang telah dibincangkan sebelum ini.

Mengukur dan Merancang Kesuburan

Anda sudah mengetahui asas-asas kesuburan dan bagaimana ia berfungsi. Ini adalah konsepnya: Setiap bulan, telur wanita akan dilepaskan dan ia dikenali sebagai ovulasi. Semasa telur menyusuri tiub fallopio, ia adalah masa yang tepat untuk pembuahan berlaku. Namun, ia bukanlah proses yang mudah seperti yang difikirkan.

Walaupun secara amnya wanita mempunyai kitaran 28 hari, ia berbeza dari bulan ke bulan bagi setiap wanita. Seterusnya, walaupun biasanya mereka mempunyai kitaran 28 hari, waktu yang tepat ketika telur berada di kedudukan yang ideal untuk persenyawaan juga boleh berbeza-beza.

Yang Berkaitan:  5 Cara Meningkatkan Kesuburan Bersama Buat Pasangan

Jadi, ini menjadikannya sukar untuk anda mengukur dan merancang momen ‘paling subur’. Oleh itu, anda perlu bergantung kepada beberapa kaedah lain selain daripada hanya menghitung hari.

Pertama, anda harus mengetahui secara kasar bagaimana kitaran anda berfungsi.

Membuat Carta dan Mencatat Kitaran Ovulasi

Membuat Carta dan Mencatat Kitaran Ovulasi

Walaupun ia bukan kaedah yang paling tepat untuk menentukan bilakah anda paling subur, ia masih merupakan titik permulaan yang baik.

Secara amnya, jika anda mempunyai kitaran 28 hari biasa, ovulasi anda kemungkinan besar akan bermula pada 14 hari selepas hari tempoh terakhir haid anda bermula. Hal ini boleh berubah kepada beberapa hari, dan pastinya ia akan lebih berbeza pada wanita yang biasanya tidak mempunyai kitaran 28 hari.

Dalam kes sedemikian, cara terbaik adalah dengan mengetahui berapa lama kitaran anda pada kebiasaannya. Kemudian, pilih yang terpendek dan tolak 18 hari daripada jumlah hari ia berlangsung. Apabila tempoh seterusnya anda bermula, tambahkan jumlah hari ini dan jejak masa itu.

Setelah seminggu mengikuti titik yang dijejaki, itulah tahap paling subur anda.

Walaupun ia hanyalah penghampiran, tetapi ia adalah titik permulaan yang baik kerana dapat membantu anda untuk mendapatkan maklumat awal mengenai tempoh untuk anda perlu mula berusaha mengukurnya dan beberapa faktor lain yang kita bicarakan sekarang.

Mengukur Suhu Badan Basal

Mengukur Suhu Badan Basal

Suhu badan basal adalah suhu yang diambil semasa badan dalam keadaan rehat. Ini bermaksud, dalam kes ini, ia harus diambil sebaik sahaja anda bangun atau sebelum anda melakukan apa-apa aktiviti fizikal.

Untuk melakukannya, anda memerlukan lebih daripada sekadar termometer biasa. Termometer basal khas biasanya dijual dan hasilnya jauh lebih tepat daripada termometer biasa. Inilah yang anda perlukan kerana perbezaan suhu yang anda jejak adalah kurang daripada satu darjah.

Pada dasarnya, suhu badan basal wanita meningkat dari 0.3 hingga 0.8 darjah Fahrenheit semasa ovulasi. Oleh itu, dengan mengawasi suhu badan basal, anda dapat menentukan titik tepat bilakah ovulasi berlaku.

Supaya ia menjadi lebih berkesan, awasilah suhu badan basal anda dalam jangka masa dua tempoh atau lebih. Sebaik sahaja anda mendapat tempoh, mulailah catat suhu badan basal anda dan kemudian terus lakukannya sepanjang masa. Mempunyai kalendar atau carta untuk mengesan suhu setiap hari mungkin akan sangat membantu.

Setelah anda melihat kenaikannya dan serta mencatatnya dalam jangka masa beberapa tempoh, anda seharusnya dapat meramalkan bilakah ovulasi anda akan berlaku. Selepas itu, perhatikan dua atau tiga hari sebelum kenaikan suhu itu dan tandakannya sebagai hari paling subur anda!

Ringkas, bukan?

Perlu diingatkan bahawa jika anda ingin mengukur suhu badan basal anda secara berkala pada waktu yang sama setiap hari, anda memerlukan sekurang-kurangnya 3 jam tidur yang mencukupi sebelum anda membuat pengukuran.

Secara keseluruhannya, kaedah pengukuran ini jauh lebih berkesan daripada sekadar ‘meneka’, tetapi ada juga tanda-tanda lain yang dapat membantu.

Mengawasi Lendir Serviks

Mengawasi Lendir Serviks

Kemungkinannya, anda sudah melihat lendir serviks walaupun anda tidak mengetahuinya. Ada masanya, anda menyedari bahawa seluar dalam anda lembap.

Hakikatnya, kelembapan ini disebabkan oleh lendir serviks yang akan berubah dan dirembeskan untuk membantu sperma bergerak ke arah telur ketika anda paling subur. Apabila anda menyedarinya, ingatlah bahawa itulah titik paling subur anda.

Lendir serviks sangat menyerupai putih telur mentah. Pada mulanya, ia mungkin kelihatan lebih tebal dan berwarna lebih berkrim. Tetapi akhirnya, ia akan berubah menjadi jernih. Jadi, anda perlu melihat perubahan ini.

Dengan memeriksa cecair serviks anda secara berkala sama ada setiap hari atau lebih baik lagi setiap kali anda mengunjungi bilik mandi, anda dapat mencatat apa yang anda perhatikan ke dalam carta. Cara ini sama dengan cara yang anda gunakan untuk merakam suhu basal.

Dengan itu, anda dapat menentukan titik paling subur anda secara berkala dan menggunakan maklumat ini untuk kebaikan anda.

Ingat, beberapa produk kebersihan feminin seperti douches boleh mengubah cecair serviks anda lalu akan menjadikannya lebih sukar atau bahkan mustahil untuk anda memerhatikan sebarang perubahan yang berlaku kepadanya.

Perkara mengenai cecair serviks cukup subjektif. Jadi, anda mungkin memerlukan sedikit masa sebelum benar-benar dapat memastikan bahawa anda menyedari perkara yang betul.

Ditambah dengan perubahan yang anda perhatikan pada suhu basal anda, anda seharusnya dapat menentukan dengan tepat masa paling subur anda.

Setelah mengikuti tips yang kami berikan tetapi anda masih mempunyai masalah untuk meramalkan dengan tepat waktu paling subur anda, jangan putus asa. Terdapat pelbagai alternatif lain yang boleh juga anda gunakan tetapi ia tidak popular seperti kit peramal ovulasi.

Secara teori, kit ini berfungsi pada logik sederhana iaitu sebelum ovulasi berlaku, pengeluaran hormon tertentu meningkat di dalam badan wanita. Dengan menguji kehadiran hormon ini, ia boleh mengenal pasti masa ovulasi bahkan tempoh menjelangnya ovulasi.

Hampir semua kit ramalan di kaunter farmasi berfungsi dengan cara yang hampir sama dan ia melibatkan pengujian sampel air kencing untuk menunjukkan peningkatan pengeluaran hormon.

Walau bagaimanapun, anda disarankan supaya melihat arahan yang diberikan oleh kit ramalan tersebut mengikut jenis yang anda gunakan untuk memperoleh hasil yang tepat. Sebilangan kit ini juga mahal. Jadi, jika anda kekurangan wang, adalah lebih baik untuk menggunakan kaedah yang lebih konvensional.

Walaupun hasil daripada kit ini agak tepat, terdapat juga risiko yang membuatkan seseorang kehilangan peluang. Contohnya, melakukan seks pada waktu yang sangat tepat (seperti yang ditunjukkan) sehingga mereka akhirnya kehilangan titik yang paling subur.

Jangan membuat kesilapan ini kerana anda harus mengetahui bahawa kit ramalan adalah aset sebenar yang ada di pihak anda.

Sekarang, anda sudah mengetahui bagaimanakah cara untuk meramalkan titik paling subur. Di sini, anda hampir mengetahui cara terbaik untuk meningkatkan peluang kehamilan. Tetapi, anda juga harus tahu bagaimana untuk memanfaatkan titik paling subur.

Mengambil Kelebihan Kesuburan Penuh

Mampu mengukur, meramalkan, dan merancang dengan tepat titik masa paling subur adalah hebat, tetapi dapat memanfaatkan pengetahuan itu sangat diperlukan jika anda ingin hamil.

Walaupun anda mungkin berasa bahawa bahagian ini hanyalah mudah, jangan tertipu!

Adalah benar bahawa seks merupakan kaedah untuk anda memanfaatkan kesuburan, namun kadang-kadang ia tidak mencukupi. Sebenarnya, perlu ada langkah-langkah lain yang harus diikuti untuk meningkatkan peluang kehamilan.

Sekarang, kami akan menunjukkan kepada anda langkah-langkah yang perlu diambil.

Anggaplah langkah-langkah ini sebagai perkara yang dapat membuatkan peluang kehamilan berpihak kepada anda. Dengan andaian bahawa anda telah mencubanya sebelum ini tetapi tetap gagal, maka beberapa langkah ini akan memberikan perbezaan dalam usaha anda.

Petua Berkaitan Seksual untuk Meningkatkan peluang kehamilan

Seks adalah perkara utama untuk mencapai kehamilan. Namun, ada perkara mengenai seks yang anda perlu ketahui bagi memastikan anda mendapatkan hasil yang terbaik. Tiada satu pun daripada petua ini benar-benar berkesan, namun ia boleh meningkatkan peluang untuk hamil.

Yang Berkaitan:  Tips mengandung anak lelaki dan perempuan popular

Lihat perkara berikut:

Cuba Seks Secara Berkala

Cuba Seks Secara Berkala

Dalam tempoh subur, anda harus melakukan hubungan seks sekerap mungkin. Sebenarnya, tidak ada salahnya melakukan hubungan seks secara berkala sepanjang tahun kerana ia bermanfaat dalam usaha anda untuk hamil.

Anda juga disarankan untuk mentargetkan masa paling subur dalam kitaran anda. Ini kerana, jika sedikit terlambat atau terawal, usaha anda tetap tidak sia-sia.

Melakukan hubungan seks secara berkala dalam tempoh tersebut meningkatkan peluang untuk mencapai sasaran. Anda harus melakukannya berkali-kali bagi meningkatkan peluang kehamilan.

Ringkasnya: Tidak ada seks yang terlalu banyak.

Salah satu sebab kenapa pasangan yang cuba hamil melakukan sedikit hubungan seks adalah kerana cerita yang mengatakan bahawa melakukan banyak persetubuhan dapat menurunkan jumlah sperma lelaki.

Realitinya, melakukan seks secara berkala tidak akan mempengaruhi jumlah sperma lelaki kecuali jika lelaki tersebut mempunyai masalah kekurangan sperma. Jika itu berlaku, anda perlu berjumpa doktor.

Biasanya, pengurangan jumlah sperma kerana seks adalah masalah kecil tetapi ia tetap tidak dapat diabaikan. Pada dasarnya, melakukan hubungan seks secara berkala merupakan jalan yang sesuai.

Jauhkan Pelincir Buatan

Jauhkan Pelincir Buatan

Ramai orang tidak mengetahui bahawa pelincir buatan adalah beracun untuk sperma dan pastinya menutup peluang anda untuk hamil.

Biasanya, rembesan berasid yang ada di dalam vagina membunuh sperma secara semula jadi. Namun, dalam tempoh subur, lendir serviks yang dikeluarkan dapat membantu untuk melindungi sperma.

Dengan menggunakan pelincir buatan, anda akan ‘menyekat’ sperma daripada diselamatkan oleh lendir serviks. Maka, sperma akan mati dalam rembesan berasid.

Intinya: Seboleh-bolehnya, jauhkan pelincir buatan.

Sekiranya anda benar-benar memerlukan pelincir, cubalah menggunakan air suam di mana ia tidak akan mengganggu kemampuan sperma untuk mencapai lendir serviks. Sebagai jalan terakhir, anda boleh menggunakan jeli KY dengan kuantiti yang sangat kecil yang campurkan dengan air supaya ia tidak memberikan kesan buruk yang terlalu besar.

Namun, cara terbaik adalah dengan melakukan semuanya secara semula jadi!

Memilih Kedudukan yang Betul

Memilih Kedudukan yang Betul

Jangan keliru – anda tetap boleh hamil jika melakukan hubungan seks walau dalam kedudukan apa pun yang anda sukai, tetapi terdapat beberapa kedudukan yang terbukti dapat meningkatkan peluang anda untuk hamil.

Ringkasnya, kedudukan yang memerlukan sperma menentang graviti dan berenang ke hulu seperti duduk, berdiri, atau dengan wanita di atas merupakan kedudukan yang harus dihindari.

Sebaliknya, kedudukan missionary pasti sesuatu yang membantu.

Secara amnya, jika anda menghadapi masalah untuk hamil tetapi sering menggunakan beberapa kedudukan ‘graviti menentang’ seperti yang disebutkan di atas, anda boleh mencuba kembali kedudukan biasa untuk sementara waktu.

Jangan Gunakan Douche Selepas Seks

Douche (meruang) selepas melakukan hubungan seks akan memberi kesan negatif kepada peluang anda untuk hamil.

Ini kerana, sentuhan akan mengubah tahap pH (keasidan dan kealkalian) faraj dan boleh membunuh sperma. Dengan melakukan douche, lendir serviks mungkin dibuang sedangkan itulah yang membantu sperma untuk bergerak ke rahim.

Akhir kata: Jangan douche!

Pastikan Keseronokan Seks

Pastikan Keseronokan Seks

Salah satu perkara penting yang sering dilupakan oleh ramai pasangan dalam usaha untuk hamil adalah berseronok. Seks sepatutnya menyeronokkan, dan anda harus berusaha mengekalkannya.

Sekiranya anda terlalu serius, tertekan, atau tegang untuk hamil, anda akan mendapati bahawa seks kurang menyenangkan dan ia lebih kepada tugas.

Akibatnya, anda juga mungkin akan mengalami seks yang lebih sedikit seks daripada seks yang anda lakukan di mana ia akan menurunkan peluang untuk hamil. Seperti yang anda ketahui, tekanan juga dapat menurunkan peluang untuk hamil.

Cubalah membuat perkara baru dengan mengambil kira keperluan pasangan anda sehingga anda berdua dapat berseronok ketika melakukannya.

Sekiranya anda dapat menjaga keseronokan seks dan melakukannya sekerap mungkin, anda akan mendapati bahawa anda mungkin hanya mempunyai sedikit masalah untuk hamil ataupun tidak ada masalah untuk hamil!

Semua petua berkaitan seksual ini menjadi teras usaha anda untuk hamil. Dan, seperti yang dijanjikan, tidak ada yang sukar dilaksanakan, bukan?

Sudah tentu, selain daripada petua yang berkaitan dengan seksual, ada beberapa perkara lain yang dapat membantu meningkatkan peluang kehamilan.

Petua dan Nasihat Lain untuk Membantu Mengandung

Kami sudah telah merangkumkan banyak kaedah yang dapat membantu untuk memaksimumkan peluang kehamilan. Sekarang, kita berada di bahagian terakhir.

Ingatlah bahawa usaha ini juga tidak kurang pentingnya daripada perkara lain seperti yang telah kita bincangkan sebelum ini. Beberapa petua ini telah pun dibahaskan, tetapi anda perlu tetap melakukannya demi mencapai peluang kehamilan.

Tetap Sihat

Secara keseluruhan, menjaga kesihatan baik melalui senaman dan diet yang seimbang pasti dapat membantu usaha anda untuk hamil. Selain itu, gaya hidup sihat juga dapat membantu anda dan bayi semasa kehamilan itu sendiri. Jika boleh, elakkan kafein daripada diet anda seboleh mungkin.

Elakkan Merokok, Ubatan Rekreasi, dan Alkohol

Kami sudah membahaskan kenapa rokok dan ubat-ubatan rekreasi adalah buruk untuk kehamilan, tetapi jangan terkejut jika alkohol juga mempunyai kesan yang sama buruk dengannya. Perkara ini boleh mempengaruhi peluang untuk hamil serta turut mempengaruhi kesihatan dan kesejahteraan bayi jika anda hamil.

Anda perlu berusaha untuk menjauhkan diri daripada semua bahan ini!

Ambil Asid Folik

Asid folik atau lebih tepatnya Vitamin B9 adalah vitamin yang dapat membantu ketika kehamilan dan berperanan dalam perkembangan bayi. Walaupun ia tidak berkaitan langsung dengan peluang kehamilan, ini adalah sesuatu yang sekurang-kurangnya anda harus fikirkan.

Dengan petua terakhir ini, anda sudah bersedia untuk hamil. Bahkan buat mereka yang berumur 40-an.

Kata Akhir: “Jika Semuanya Gagal…”

Panduan ini telah merangkumkan hampir kesemua perkara yang harus diketahui oleh anda mengenai kehamilan. Dengan pengetahuan yang anda miliki sekarang, ia sepatutnya dapat meningkatkan peluang anda untuk hamil secara dramatik.

Namun, kadangkala ia tidak mencukupi. Terdapat juga masalah genetik, umur dan perubatan di tempat kerja yang membuatkan anda tidak mampu mengandung walaupun anda mempunyai pengetahuan mengenainya.

Dalam kes ini, anda tidak mempunyai pilihan lain selain daripada berjumpa doktor atau pakar kesuburan untuk mendapatkan nasihat perubatan dan ubat-ubatan serta rawatan kemandulan buat lelaki dan wanita yang dapat membantu usaha anda. Jangan putus asa dan tentu saja, jangan gunakannya sehingga anda mencuba apa yang telah kami ajarkan kepada anda.

Walaupun dalam beberapa kes, langkah-langkah ini mungkin tidak berkesan, namun terdapat juga kes di mana mereka yang mengalami masalah kehamilan tidak mengikuti langkah-langkah ini dengan baik.

Walaupun langkah-langkah ini mungkin tidak berkesan dalam beberapa kes, namun dalam kebanyakan kes, ia tidak berkesan kerana ramai orang yang mempunyai masalah untuk hamil tidak mengikuti dengan baik cara yang diajar.

Jadi, selagi mana ada terdapat langkah untuk hamil, cubalah!

Semoga berjaya dengan kehamilan anda!