Kalkulator hari tidak subur atau cara kira waktu subur untuk elak hamil dapat membantu dalam mengira tempoh selamat serta tempoh subur antara kitaran haid terakhir anda atau pasangan anda. Perkara ini dapat mengelakkan kehamilan yang tidak dirancang dan anda juga dapat mengetahui waktu yang sesuai untuk hamil.

Kaedah kalendar dapat membantu untuk meramalkan hari subur dengan mengesan tempoh kitaran haid selama beberapa bulan.

Hari pertama haid terakhir anda
Panjang Kitaran
Tempoh haid
Sila masukkan semua nilai dengan betul.
01 - Hari datang haid
02 - Hari selamat secara konvensional
03 - Ovulasi
04 - Hari yang sesuai untuk mendapat anak perempuan
05 - Hari yang sesuai untuk mendapat anak lelaki
06 - Hari persenyawaan

Bagaimanakah saya dapat menggunakan kaedah kalendar?

Sebelum anda dapat menggunakan kaedah kalendar sebagai cara untuk mengira waktu subur bagi mengelakkan kehamilan, anda perlu mengawasi jangka masa kitaran haid sekurang-kurangnya dalam tempoh 6 bulan. Anda boleh melakukannya dengan mencatatkannya di dalam kalendar biasa atau aplikasi penjejakan tempoh haid.

Cara: Tandakan hari pertama haid anda (bulan pertama). Kemudian tandakan hari pertama haid pada bulan seterusnya. Hitung jumlah hari antara setiap kitaran (bilangan hari antara hari pertama setiap kali kedatangan haid). Anda mesti mencatat dalam tempoh sekurang-kurangnya 6 kitaran, tetapi mencatat dalam beberapa bulan lagi adalah lebih baik. Sebagai contoh:

Haid hari pertamaBilangan hari dalam kitaran
20 Januari29
18 Februari29
18 Mac29
16 April29
12 Mei26
9 Jun28
9 Julai30
5 Ogos27
Contoh kaedah kalendar sebagai cara untuk mengira waktu subur bagi mengelakkan kehamilan

Sekiranya semua kitaran anda adalah lebih pendek daripada 27 hari, maka kaedah kalendar tidak tepat untuk anda.

Apakah hari selamat untuk melakukan hubungan seks semasa menggunakan kaedah kalendar?

Untuk meramalkan hari subur pertama (ketika anda boleh hamil) dalam kitaran semasa anda:

  1. Cari kitaran terpendek dalam catatan haid lalu anda.
  2. Kurangkan 18 hari daripada jumlah hari dalam kitaran tersebut.
  3. Hitung nombor itu dari hari pertama kitaran semasa anda dan tandakan hari itu dengan X (sertakan hari pertama semasa anda mengira).
  4. Hari bertanda X adalah hari subur pertama anda.

Contoh: Katakan bahawa kitaran terpendek anda adalah 26 hari. Maka, tolak 18 daripada 26 hari, anda akan mendapat 8 hari. Kemudian, hitung 8 hari bermula dari hari 1 (hari pertama dalam tempoh anda). Sekiranya hari pertama dalam tempoh 4 bulan tersebut bertanda X pada 11 haribulan, maka hari ke-11 tersebut adalah hari subur pertama anda dalam kitaran ini. Jadi, anda perlu berhenti melakukan hubungan seks pada hari itu atau mula menggunakan kaedah kawalan kelahiran yang lain.

kaedah kawalan kelahiran yang lain cara kira waktu subur untuk elak hamil

Cara untuk meramalkan hari subur terakhir dalam kitaran semasa anda:

  1. Cari kitaran terpanjang di dalam rekod anda.
  2. Kurangkan 11 hari daripada jumlah hari dalam kitaran tersebut.
  3. Hitung nombor itu dari hari 1 (hari pertama tempoh) kitaran semasa anda dan tandakan hari itu dengan tanda X (sertakan hari 1 ketika anda mengira.)
  4. Hari bertanda X adalah hari subur terakhir anda.

Contohnya, kitaran terpanjang anda adalah 30 hari. Maka, tolak 11 daripada 30 hari, maka anda akan mendapat 19 hari. Kemudian, hitung 19 hari bermula dari hari pertama kedatangan haid. Jika hari terakhir haid dalam tempoh 4 bulan tersebut bertanda X pada 22 hari bulan, maka hari ke-22 adalah hari subur terakhir anda dalam kitaran ini. Anda boleh mula melakukan hubungan seks tanpa perlindungan pada keesokan harinya.

Kaedah kalendar hanya dapat meramalkan hari-hari yang paling mungkin selamat dan tidak selamat tetapi tidak dapat memberitahu anda dengan tepat bilakah waktu subur. Oleh itu, adalah sukar untuk menggunakan kaedah ini sekiranya kitaran anda tidak sama panjang. Anda juga sama sekali tidak boleh menggunakannya jika semua kitaran anda lebih pendek daripada 27 hari.

Namun begitu, kaedah ini paling berkesan untuk digunakan jika anda menggabungkannya dengan kaedah kesedaran kesuburan lain seperti kaedah suhu dan lendir serviks.