Usia kandungan bermaksud bilangan minggu kehamilan berlangsung atau usia kehamilan. Dengan kata lain, ia adalah jumlah minggu bayi berada di dalam rahim. Ia juga boleh disebut sebagai AOG dan dihitung melalui tempoh haid terakhir dan panjang kitaran wanita. Untuk mengetahui usia kehamilan anda, gunakanlah kalkulator usia kandungan.

Kalkulator usia kandungan ini merupakan kalkulator kehamilan sederhana yang dapat membantu dalam menentukan anggaran tarikh bersalin (Expected Due Date; EDD). Namun begitu, untuk mendapat kiraan yang tepat, ia harus dikira oleh doktor. Pada perenggan di bawah ini, anda akan mendapat maklumat asas mengenai cara untuk mengira usia kehamilan dari tarikh anggaran, cara untuk mengira, dan kepentingan mengetahui usia janin.

Tempoh haid terakhir
Panjang Kitaran
Sila masukkan semua nilai dengan betul.
Anggaran Tarikh Bersalin
Usia Kandungan
minggu
hari

Apa itu usia kandungan?

Usia kandungan (GA) adalah istilah umum yang digunakan untuk menggambarkan usia kehamilan. Dengan kata lain, ia adalah jumlah tempoh masa bayi berada di dalam perut ibu. Usia bayi diukur dalam beberapa minggu dan kebiasaannya, ia dibuat melalui pengiraan terhadap perbezaan waktu antara hari pertama kitaran haid terakhir wanita dan tarikh semasa. Menurut kaedah ini, bayi yang baru dilahirkan (kira-kira dua minggu selepas haid terakhir) sudah berusia dua minggu dalam usia kehamilan.

Tarikh kehamilan yang sesuai juga dapat dikira melalui kaedah lain. Kalkulator khusus ini akan menunjukkan kepada anda cara mengira usia kehamilan dari tarikh anggaran. Adakah anda tidak pasti sama ada anda mengetahui anggaran tarikh akhir? Jika ya, gunakanlah kalkulator tarikh akhir kehamilan.

Bilakah jangkaan tarikh bersalin?

Bilakah jangkaan tarikh bersalin kalkulator usia kandungan

Istilah ini menentukan anggaran tarikh kelahiran bayi bagi wanita hamil. Untuk mengira tarikh akhir dengan tarikh kehamilan, ia boleh dilakukan melalui dua langkah:

  1. Tentukan titik masa yang digunakan sebagai asas untuk mengira usia kehamilan. Kebiasaannya, ia merupakan salah satu perkara berikut:
  • Haid terakhir (LMP).
  • Masa yang sepadan ditentukan oleh ultrasonografi obstetrik.
  • Tambahan 14 hari untuk tarikh persenyawaan.

2. Tambahkan anggaran usia kehamilan semasa melahirkan hingga tarikh ini yang rata-ratanya sama dengan 280 hari (40 minggu).

Setelah anda dapat menentukan masa kelahiran bayi, anda boleh mengira usia kehamilan daripada anggaran tarikh akhir!

Atau dengan cara yang paling mudah iaitu masukkan maklumat tempoh haid terakhir dan panjang kitaran haid anda ke dalam kalkulator usia kandungan dibawa khas untuk anda oleh Sajakongsi.com. 

Bagaimanakah cara untuk mengira usia kandungan?

cara untuk mengira usia kehamilan kalkulator usia kandungan

Kalkulator usia kandungan yang berbeza menggunakan maklumat yang berbeza untuk menganggarkan tempoh kehamilan. Kaedah yang paling popular termasuklah:

  • Mengira hari permulaan tempoh haid terakhir.
  • Menilai usia kehamilan dengan ultrasonografi obstetrik.
  • Apabila tarikh persenyawaan yang tepat diketahui (jika berlaku in-vitro), hitungan jumlah bermula pada hari itu juga dan ditambah lagi dengan 14 hari.
  • Menilai usia kehamilan mengikut tarikh akhir. Ia adalah kaedah yang digunakan dalam kalkulator ini dan dijalankan berdasarkan pengiraan berikut:

EDD – 280 hari = Tarikh LMP
Tarikh semasa – tarikh LMP = GA

di mana,
EDD (Expected Due Date) adalah anggaran tarikh bersalin.
LMP (Last Menstrual Period) adalah tempoh haid terakhir.
GA (Gestational Age) adalah usia kandungan.

Setelah anggaran tarikh bersalin dikira dengan menggunakan salah satu kaedah tersebut, usia kehamilan melalui tarikh akhir dapat dikira. Pertama, dengan mengurangkan 280 hari (tempoh purata kehamilan) daripada jangkaan tarikh akhir, kita dapat menentukan tarikh haid terakhir. Seterusnya, untuk menentukan usia kehamilan, hitung perbezaan antara tarikh semasa dan tarikh haid terakhir.

Harap maklum bahawa tarikh akhir (tarikh hari ini) juga termasuk dalam pengiraan. Anda juga boleh melakukan pengiraan sebaliknya jika anda mengetahui usia janin (terima kasih kepada doktor), iaitu anda boleh mengira tarikh akhir dengan menggunakan usia kehamilan.

Mengapa saya mesti menggunakan kalkulator usia kandungan?

Mengapa saya mesti menggunakan kalkulator usia kandungan

Kalkulator usia kandungan akan membolehkan anda mendapatkan maklumat penting yang diperlukan untuk memantau perkembangan bayi. Setelah GA diketahui, ia dapat digunakan untuk:

o Mengawal perkembangan prenatal.
o Menjadualkan penjagaan pranatal dengan betul.
o Menghitung keputusan ujian prenatal.
o Mengelaskan kelahiran anak (preterm, term, postterm).
o Memantau kenaikan berat badan kehamilan.
o Mengenal pasti bayi yang berisiko untuk mengalami kesihatan yang buruk.

Kalkulator kehamilan yang lain

Kalkulator usia kandungan ini bukanlah satu-satunya alat yang mungkin berguna untuk memantau perjalanan kehamilan anda. Kalkulator pembuahan turut membantu dalam menganggarkan tarikh konsepsi anak anda. Jika anda menghadapi masalah untuk menghitung hari atau tidak pasti sama ada semuanya ditambah dengan betul, jangan teragak-agak untuk menggunakan kalkulator kalendar!