Kehamilan merupakan suatu tempoh di mana seorang atau lebih bayi membesar di dalam rahim seseorang wanita. Anak kecil anda membesar daripada ukuran kepala pinus sehinggalah sekitar 7/8 lb atau 400g dalam masa kira-kira 40 minggu. Jadi, gunakan kalkulator kehamilan untuk mengetahui tarikh konsepsi, pertumbuhan bayi pada trimester pertama, kedua dan ketiga sehingga bayi dilahirkan.

Anda boleh bersedia untuk menyambut kedatangan bayi dengan menggunakan kalkulator tarikh bersalin. Pelajari cara untuk mengira tarikh akhir kehamilan dengan tangan atau masukkan sahaja beberapa maklumat yang diperlukan ke dalam kalkulator kehamilan.

Hari pertama haid terakhir anda
Sila masukkan semua nilai dengan betul.
Tarikh Anggaran Waktu Subur Anda
Tarikh Anggaran Waktu Subur Anda
Anggaran Tarikh Konsepsi
Anggaran Tarikh Konsepsi
Trimester Pertama Berakhir (12 Minggu)
Trimester Pertama Berakhir (12 Minggu)
Trimester Kedua Berakhir (27 Minggu)
Trimester Kedua Berakhir (27 Minggu)
Taksiran Tarikh Bersalin (40 Minggu)
Taksiran Tarikh Bersalin (40 Minggu)

Apabila seseorang wanita tahu bahawa dirinya hamil, perkara seterusnya di fikiran mereka adalah “bilakah tarikh bersalin saya?” Untuk mengira tarikh kehamilan dengan tepat, ia tidak semudah merancang ramalan sembilan bulan (sebenarnya, kehamilan biasanya 40 minggu iaitu lebih daripada sembilan bulan!).

Doktor akan memberikan tarikh bersalin rasmi selepas lawatan pertama anda sebelum kelahiran. Tetapi, jika anda baru sahaja mengetahui hari lahir bayi, hitunglah hari tersebut dengan kalkulator tarikh lahir ini.

Cara Mengira Tarikh Lahir Berdasarkan Tempoh haid Terakhir (Formula Kalkulator Kehamilan)

Kaedah paling biasa yang digunakan untuk menentukan bila bayi akan dilahirkan adalah dengan mengira tarikh bersalin berdasarkan tempoh haid terakhir (LMP). Sekiranya anda mempunyai kitaran panjang (dalam 28 hari), maka tempoh anda adalah kira-kira dua minggu sebelum anda ovulasi dan hamil.

Untuk sampai ke tarikh bayi anda dilahirkan, anda perlu menunggu selama 40 minggu (38 minggu tempoh kehamilan dan ditambah dua minggu) dari hari pertama tempoh terakhir anda. Tandakan X pada kalendar anda sebagai Hari Bayi!

Cara Mengira Tarikh Lahir Berdasarkan Tempoh haid Terakhir kalkulator kehamilan

Atau, jika anda tidak mahu bergantung kepada matematik anda sekarang (perjuangan minda untuk mengira tempoh kehamilan adalah nyata), anda boleh memasukkan tarikh kitaran haid terakhir ke dalam kalkulator kehamilan untuk mendapatkan hasil yang pantas.

Penggunaan kalkulator kehamilan adalah diperlukan kerana tidak setiap wanita mempunyai kitaran 28 hari atau ovulasi tepat pada pertengahan kitaran dan tidak semua orang ingat dengan tepat hari pertama dalam tempoh terakhir haid mereka.

Mengetahui tarikh lahir bayi dapat membantu dalam memantau pertumbuhan bayi anda dengan lebih tepat. Ini kerana, terdapat beberapa perkara tertentu mungkin berubah sepanjang kehamilan. Oleh itu, dengan mengetahui tarikh bersalin yang tepat, ia membolehkan doktor anda mengesan sesuatu yang abnormal dan jika ia berlaku, mereka boleh bersedia untuk menguruskan kes bersalin pramatang.