15 Tips Elak Jerawat Ramai Terlepas Pandang?

5 min bacaan

Jerawat adalah penyakit kulit yang biasa dan boleh mengakibatkan beberapa jenis cela. Beberapa jenis cela tersebut termasuk jerawat, whiteheads dan komedo. Terdapat banyak tips elak jerawat pada hari ini.

Ahli dermatologi telah mengenalpasti empat (4) faktor utama yang menyumbang kepada perkembangan jerawat, iaitu:

1. Folikel yang menghasilkan minyak berlebihan akan mengakibatkan penyumbatan pada liang pori.
2. Sel-sel kulit mati terbentuk yang juga mengakibatkan kesan yang sama, iaitu membuatkan liang pori tersumbat.
3. Kehadiran bakteria yang dikenali sebagai Propionibacterium acnes (P. acnes) pada liang roma.
4. Keradangan pada kulit yang boleh menyebabkan kemerah-merahan.

Seorang doktor atau pakar dermatologi dapat membantu mengenalpasti faktor utama atau gabungan faktor yang menjadi penyebab jerawat. Walau bagaimanapun, banyak kaedah rawatan dan pencegahan yang serupa, tanpa mengira puncanya.

Tips elak jerawat berikut dapat membantu melindungi kulit daripada jerawat dan mengurangkan bilangan jerawat. Antara tips elak jerawat yang boleh dilakukan oleh seseorang untuk mencegah jerawat, termasuk:

1. Mencuci muka dua kali sehari

Jerawat jarang berlaku akibat penjagaan wajah yang tidak bersih, ia bertentangan dengan kepercayaan popular yang mengatakan punca jerawat adalah disebabkan oleh wajah yang kotor. Walau bagaimanapun, penting untuk membuang kotoran dan minyak yang berlebihan dari kulit dengan mencuci kulit secara berkala.

Ramai orang lebih suka menggunakan pembersih wajah yang ringan dan air suam. Menggunakan pelembap bebas minyak selepas mencuci kulit wajah dapat mengelakkan kulit menjadi terlalu kering.

Mencuci wajah secara berlebihan boleh menyebabkan kulit menjadi kering serta boleh memburukkan lagi keadaan jerawat.

2. Elakkan daripada menggosok permukaan kulit dengan kasar

Sebilangan orang menggosok kulit dengan kasar atau dengan kain lap yang kasar. Ini boleh merengsakan kulit dan menyebabkan keradangan, kemudian menjadikan jerawat lebih teruk.

Menggunakan pembersih wajah yang lembut dengan tangan yang bersih atau span lembut untuk digunakan saat mencuci wajah juga dapat membantu mencegah jerawat.

3. Jaga kebersihan rambut

Sekiranya minyak berlebihan pada rambut terkena pada kulit, ia boleh memburukkan lagi jerawat. Mencuci rambut secara berkala boleh menghentikan jerawat daripada tumbuh, terutama pada bahagian yang berdekatan dengan garis rambut.

Juga, jangan menggunakan produk seperti gel rambut atau semburan pada wajah. Ini juga boleh menyumbatkan lubang pada liang-liang pori.

4. Elakkan dari memicit jerawat

Mungkin anda terasa geram untuk memicit jerawat, tetapi ini biasanya akan mengakibatkan keradangan dan parut.

Untuk mengurangkan cela, anda boleh menggunakan rawatan topikal sebagai gantinya. Ia mungkin akan mengambil sedikit masa untuk menampakkan hasilnya, tetapi ia juga dapat mencegah jerawat baru daripada terbentuk.

5. Gunakan rawatan topikal

Rawatan over-the-counter seperti krim atau serum, dapat mengurangkan jerawat, terutamanya apabila ia cenderung terjadi pada kawasan tertentu.

Masalah jerawat selalunya terjadi pada bahagian berikut:

Dagu
Hidung
Dahi

Rawatan yang tersedia atas talian selalunya mengandungi asid salisilik atau benzoil peroksida. Produk ini tidak sekuat rawatan ubat preskripsi, tetapi dapat membantu mencegah jerawat ringan dan mengurangkan jerawat.

6. Retinoid topikal

Retinoid topikal adalah produk yang mengandungi ubat-ubatan yang berasal dari vitamin A. Ahli dermatologi mengatakan bahawa ia untuk mencegah jerawat. Rawatan ini juga dapat menghilangkan sel kulit mati yang berlebihan dan mengurangkan keradangan.

Sebilangan besar retinoid topikal memerlukan preskripsi daripada doktor, termasuk tretinoin (Retin-A, Renova) dan tazarotene (Tazorac).

Walau bagaimanapun, ubat retinoid dan adapalene (Differin) boleh dibeli secara dalam talian atau di kaunter.

7. Antibiotik

Antibiotik topikal dapat melawan pertumbuhan bakteria jerawat (P. acne) yang berlebihan di kulit. Contoh antibiotik yang merawat radang jerawat ini termasuk eritromisin dan klindamisin yang boleh didapati dengan preskripsi daripada doktor.

Seseorang dapat mengenal pasti jerawat yang meradang dengan bentuk dan warna yang sangat merah dan jengkel. Ia juga boleh menyakitkan.

8. Pil hormon

Pil perancang dapat membantu mencegah jerawat, dengan membantu mengatur hormon supaya jerawat tidak menjadi lebih teruk.
Walau bagaimanapun, pil ini ada risikonya yang tersendiri. Jadi, penting untuk mengkaji semula kebaikan dan kesan sampingan sebelum membuat keputusan untuk menggunakannya.

Spironolactone, ubat yang selalu digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi dan juga dapat membantu dalam kes jerawat yang teruk. Walau bagaimanapun, spironolactone juga mungkin mempunyai banyak kesan sampingan, jadi lebih baik anda berjumpa doktor.

Spironolactone, ubat yang sering digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi, juga dapat membantu dalam kes jerawat yang teruk. Walau bagaimanapun, spironolactone mempunyai banyak kemungkinan kesan sampingan, jadi lebih baik anda berjumpa dengan doktor.

Menurut American Academy of Dermatology, makanan dengan indeks glisemik tinggi dapat meningkatkan risiko terkena jerawat atau membuat keadaan jerawat bertambah buruk.

Makanan yang berpotensi menyumbang kepada masalah ini ialah makanan atau minuman yang tinggi gula dan karbohidrat. Beberapa contoh merangkumi:

• Biskut
• Kek
• Pai

Produk tenusu, terutamanya susu skim. Ia juga boleh meningkatkan risiko seseorang terkena jerawat. Seseorang mungkin ingin mengurangkan kumpulan makanan tertentu untuk melihat sama ada kulit mereka bertambah baik ataupun tidak.

10. Pakai pelindung matahari ketika keluar rumah

Terlalu banyak terkena sinaran cahaya matahari juga mempunyai banyak kesan yang akan merosakkan kulit. Sinaran cahaya matahari juga boleh menyebabkan pengeluaran minyak yang berlebihan dan menjadikan keadaan jerawat lebih teruk.

Menggunakan pelindung matahari bebas minyak dengan SPF15 dapat membantu mencegah kulit daripada terbakar akibat terkena sinaran cahaya matahari dan memburukkan lagi keadaan jerawat.

11. Rawatan laser

Pakar dermatologi atau pakar estetik yang boleh memberikan terapi ini. Rawatan ini bertujuan untuk mengurangkan kehadiran bakteria P jerawat (P.acne) pada kulit.

12. Elakkan produk penjagaan kulit yang mengandungi minyak

Terdapat produk penjagaan kulit yang mengandungi minyak yang dapat menyumbat liang-liang pori. Produk ini selalu digunakan pada kulit kering atau matang yang mungkin tidak mempunyai banyak minyak semula jadi.

Produk yang tidak mengandungi minyak biasanya dilabel “non-komedogenik.”

Adalah idea yang baik, jika anda terfikir untuk mengelakkan diri dari menyentuh minyak di rumah atau minyak masak yang juga dapat menyumbatkan liang pori.

13. Elakkan skrub wajah secara berlebihan

Pengelupasan adalah salah satu proses untuk membuang sel mati dari kulit.

Walaupun pengelupasan dapat membantu memperbaiki jerawat, jika melakukan skrub terlalu banyak boleh memburukkan lagi jerawat. Ini berlaku apabila kelenjar sebum mengeluarkan minyak semulajadi terlalu banyak dari kulit. Kulit dapat mengimbangi dengan menghasilkan lebih banyak minyak, menyumbatkan lagi liang pori dan membawa kepada lebih banyak masalah jerawat.

Sekiranya seseorang melakukan skrub terlalu banyak, kulit boleh menjadi jengkel atau merasa sangat kesat selepas mencuci.

14. Mengurangkan tekanan

Tekanan emosi boleh menyebabkan keradangan pada kulit serta boleh memjadikan keadaan jerawat semakin teruk.

Berikut adalah beberapa cara untuk mengurangkan tekanan sebagai tips elak jerawat:

  1. Bertafakur.
  2. Bersenam.
  3. Melakukan yoga.
  4. Merehatkan badan sebelum tidur dengan membaca atau mandi.
  5. Menghabiskan masa dengan menikmati keindahan alam semula jadi.
  6. Melibatkan diri dalam melakukan hobi anda.

15. Jaga kebersihan produk penjagaan wajah

Alat solek, span muka dan berus harus dibersihkan secara berkala dengan sabun dan air untuk mengelakkan pengumpulan bakteria yang boleh menyebabkan jerawat.

Pastikan berus solekan kering sepenuhnya sebelum digunakan.