Adakah Tidur Lewat Punca Jerawat?

2 min bacaan

Adakah tidur lewat punca jerawat? Ada mesyuarat penting di pejabat pada keesokan paginya dan bahan untuk pembentangan anda belum siap. Pilihan apa yang anda ada?

Anda bersengkang mata sehingga larut malam dan menyiapkan bahan untuk dibentang pada hari esok sehingga anda betul-betul bersedia untuk memberikan gambar terbaik anda. Anda membuat kerja tersebut sehingga siap dan hanya tidur selama 2 jam sebelum pergi menghadiri mesyuarat.

Sebelum itu, anda berdiri di hadapan cermin, apa yang anda lihat? Oh Tuhan! Ada jerawat di wajah anda! Anda tertanya-tanya mengapa anda mendapat jerawat pada hari yang sama semasa mesyuarat dan merasa kesal. Selepas perjumpaan ini, anda duduk diam dan bertanya-tanya – Adakah tidur lewat punca jerawat? Jawapannya mungkin ya.

Tidak ada bukti kukuh yang menunjukkan bahawa tidur lewat punca jerawat berkaitan secara langsung. Namun demikian, kajian menunjukkan bahawa tidur lewat punca jerawat bukan sahaja berhubungkait secara tidak langsung, malah ianya akan memburukkan keadaan jerawat yang sudah sedia ada.

Kesan daripada Tidur Lewat

Jika anda sering tidur lewat, anda berisiko mendapat pelbagai penyakit. Contohnya:

  • Tekanan
  • Peningkatan daya tahan insulin
  • Keradangan meningkat
  • Kemurungan

Hubungan Antara Tidur Lewat Punca Jerawat

Tidur lambat sehingga larut malam akan memberikan tidur yang tidak mencukupi, kesannya ada disebutkan di atas. Jadi, bagaimana kesan-kesan ini yang bertanggungjawab terhadap pembentukan jerawat? Kesepakatan dengan setiap kesan satu demi satu. Kesan pertama akibat daripada kurangnya tidur adalah:

Tekanan

Tekanan yang merupakan penyebab jerawat yang sangat terkenal. Peningkatan tekanan pada seseorang mengakibatkan rangsangan kelenjar adrenal yang bertindak sebagai penghasilkan androgen.

Rembesan hormon ini di dalam badan akan mencetuskan pembentukan jerawat. Tekanan juga mempengaruhi sistem imun badan kerana ia memerlukan lebih banyak masa untuk menyembuhkan jerawat yang sudah ada.

Keradangan meningkat

Kekurangan tidur akan menyebabkan keradangan sistemik. Jurnal Endokrinologi Klinikal dan Metabolisme melaporkan bahawa tidur yang tidak mencukupi akan menyebabkan peningkatan sitokin keradangan. Meningkatkan zat-zat dalam tubuh ini meningkat kecenderungannya untuk menghasilkan keradangan.

Seperti yang kita ketahui, bahawa jerawat adalah akibat keradangan pada pori-pori yang tersumbat di kulit, jelas bahawa keradangan ini dipicu oleh peningkatan jumlah sitokin di dalam tubuh.

Daya tahan insulin

Daya tahan insulin adalah keadaan ketika tubuh harus menghasilkan lebih banyak insulin untuk mengekalkan kadar glukosa dalam darah. Kekurangan tidur menjejaskan peningkatan daya tahan insulin sehingga memaksa badan untuk menghasilkan lebih banyak insulin.

Ini juga menyebabkan peningkatan penghasilan sebum dan berlakunya keradangan yang menyebabkan pembentukan jerawat.

Kemurungan

Kurang tidur menyebabkan tekanan mental dan emosi berubah yang boleh menyebabkan kemurungan pada sesetengah individu. Depresi menimbulkan sikap negatif dalam pemikiran seseorang individu yang akan mengganggu semua kesejahteraan hidup mereka.

Kesihatan yang buruk secara keseluruhan akan menurunkan kemampuan penyembuhan tubuh sehingga mempengaruhi jerawat dengan cara yang negatif.

Akhir Kata

Di atas menunjukkan bahawa tidur lewat punca jerawat adalah fakta dalam hidup. Ia pasti mempengaruhi faktor-faktor yang penting untuk menyumbang terhadap pembentukan jerawat.

Jerawat adalah masalah yang sangat biasa terjadi pada kalangan remaja yang dapat dikendalikan dengan rehat secukupnya. Ini tidak akan hanya memberi mereka kulit yang cantik tetapi akan membantu mereka menghadapi dunia dengan penuh keyakinan.