Soalan-soalan Lazim Mengenai Isu Jerawat

11 min bacaan

S: Saya telah mencuba berjuta-juta produk untuk merawat masalah kulit berjerawat dan ia berfungsi hanya sekejap sahaja, kemudian kembali kepada masalah asal. Saya telah mencuba menggunakan pembersih muka, gel, masker muka dan alat solek bebas minyak. Kesemua produk ini menyatakan ia akan membantu kulit yang mudah berjerawat. Tetapi kenyataan tidak mendatangkan hasil. Adakah saya yang salah menggunakannya?

J: Anda tidak melakukan apa-apa kesalahan kecuali membuang duit anda. Produk yang anda beli tidak berkesan. Walaupun dilabel sebagai produk bebas minyak, ia sebenarnya tidak bebas minyak. Semua produk kecuali produk yang berasaskan air (water based). Sama seperti makanan yang anda makan, terdapat minyak yang baik dan minyak yang buruk.

Produk yang anda gunakan penuh dengan minyak buruk dan menghasilkan jerawat baru, ini sama sekali tidak membantu. Pembayang mata dan lipstik di pasaran kelihatan baik-baik saja. Tetapi, ketika menggunakan alat solek dan pembersih muka, barang yang baru anda beli tidak membantu.

S: Bagaimana dengan semua sabun jerawat dan astringen yang saya gunakan? Saya kerap mencuci dan menggosok wajah saya, tetapi jerawat masih keluar. Kenapa?

J: Anda boleh menggosok sekuat mana yang anda mahukan tetapi ia tidak akan memberikan apa-apa kesan. Jerawat terbentuk di dalam folikel rambut yang berada di bawah permukaan kulit. Perkara yang sama berlaku jika mengeringkan kulit anda dengan menggunakan alkohol atau astringen.

Semua ini hanyalah membersihkan lapisan atas kulit sahaja. Tetapi ia tidak dapat dibersihkan sehingga masuk ke dalam folikel rambut yang tersumbat. Anda perlu tahu bahawa jerawat anda terbentuk di bawah lapisan permukaan kulit dan produk di pasaran tidak dapat membantu.

Klinik Rawatan Jerawat menawarkan ubat tropikal yang boleh masuk ke dalam folikel rambut yang tersumbat untuk dibersihkan dan mencegah jerawat baru terbentuk. Sama ada anda mengalami jerawat yang teruk atau tidak, produk kami berfungsi dengan cepat dan memberikan anda hasil yang positif.

S: Saya telah mencuba hampir kesemua perkara untuk masalah kulit saya. Apa perbezaan produk anda dengan yang lain?

J: Produk kami diformulasikan tanpa menambahkan apa-apa jenis minyak untuk menghasilkan keberkesanannya. Klinik Rawatan Jerawat mempunyai program penjagaan kulit yang selamat, berkesan, dan paling penting ia murah. Tidak ada kesan sampingan, tidak ada kepekaan sinaran cahaya matahari, tidak ada pil, dan tidak ada gimik.

S: Saya sangat ragu-ragu mengenai produk kosmetik, terutamanya produk yang baru dikeluarkan. Ini kerana semua produk yang saya pernah gunakan hingga kini tidak mendatangkan berhasil. Apakah kejayaan yang telah anda hasilkan? Sudah berapa lama anda berniaga dan yang paling penting, adakah anda tahu bagaimana perasaan saya !?

J: Saya tahu produk ini berkesan kerana saya telah menderita jerawat selama 25 tahun. Ini merosakkan keyakinan diri saya, membuat saya merasa tidak menarik dan telah merosakkan hidup saya! Setelah lulus dari University of California di Berkeley, saya melakukan penyelidikan, mengupah ahli kimia, dan membuka Klinik Rawatan Jerawat.

Kami telah berada di California Utara selama lebih dari sepuluh tahun dan berjaya merawat lebih daripada 5,000 lelaki dan wanita dari semua peringkat umur. Ketika ramai pelajar sekolah menengah yang lulus pergi ke kuliah, kami mula menghantar produk mereka kepada mereka melalui surat.

Berita tersebar di kampus-kampus di seluruh negeri dan negara. Tidak lama kemudian, kami membuka bahagian pesanan e-mel kami. Sekarang dengan jaringan internet, kami dapat menghantar produk kami ke seluruh dunia.

Saya mempunyai pekerjaan yang paling bermanfaat di dunia ini, kerana saya tahu bagaimana rasanya mempunyai masalah kulit berjerawat dan saya tahu betapa hebat nya hasil yang saya dapat setelah dapat menghilangkan masalah ini!

S: Adakah semua pelanggan anda menggunakan produk yang sama?

J: Tidak. Setiap orang mempunyai jenis kulit yang berbeza. Itulah sebabnya Klinik Rawatan Jerawat menawarkan pelbagai produk, semuanya dirumuskan khas untuk pelbagai jenis jerawat dan masalah kulit tertentu.

Banyak faktor dapat menentukan sama ada rawatan ini sesuai atau tidak untuk anda. Itulah sebabnya kami meminta anda mengisi borang soal selidik di halaman “Cara Memesan” agar kami dapat membantu anda secara peribadi.

S: Adakah makanan seperti coklat dan berminyak benar-benar tidak bagus untuk kulit saya?

J: Tidak! Bagaimana orang boleh hidup tanpa makanan seperti coklat atau kentang goreng?

Pemakanan:

S: Apakah hubungan diantara pemakanan dan jerawat saya?

J: Ya. Anda boleh makan makanan seimbang yang kaya dengan pelbagai jenis vitamin dan mineral dan jangan lupa untuk banyakkan minum air putih. Ini sangat penting untuk memiliki tubuh yang sihat dan kulit yang cantik. Makan makanan yang kurang berkhasiat sekali-sekala bukanlah perkara besar, selagi anda makan dengan baik sepanjang masa.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang memiliki jerawat di bahagian belakang badan. Anda akan memberi tekanan pada badan sekiranya anda tidak menjaga cara pemakanan dan gaya hidup dengan betul seperti merokok, minum alkohol atau kafein yang berlebihan sudah cukup untuk memburukkan lagi kes jerawat yang paling ringan.

Ubat Preskripsi

S: Mengapa antibiotik tidak berkesan terhadap jerawat?

J: Antibiotik berfungsi untuk menghilangkan jangkitan kuman seperti radang. Untuk merawat jerawat, semua ubat topikal dan oral yang digunakan adalah untuk membunuh bakteria buat sementara waktu sahaja.Pada akhirnya kulit akan menjadi kebal terhadap antibiotik. Amalan yang biasa dilakukan adalah dengan meletakkan salap topikal, Retin-A® bersama dengan antibiotik.

Malangnya, ramai orang yang mengalami kemerahan dan kerengsaan yang menyebabkan lebih banyak jerawat dan bintik hitam terbentuk. Kerana Retin-A® dan antibiotic yang menjadikan kulit anda sangat sensitif terhadap sinaran cahaya matahari. Ia tidak praktikal bagi penghidap masalah jerawat.

Ubat lain yang sering disarankan untuk jerawat adalah Accutane®. Ini hanyalah penyelesaian sementara untuk jerawat anda, tetapi bukan alternatif untuk jangka masa panjang dan selamat untuk mengawal jerawat daripada terus memburuk. Sesetengah ubat antibiotik juga mengurangkan keberkesanan kontraseptif oral. Rujuklah dengan doktor anda.

S: Berapa lamakah tempoh yang perlu saya tunggu selepas menggunakan produk anda?

J: Anda pasti akan kelihatan lebih baik. Jerawat anda akan mengecil, hilang lebih cepat, dan ia mungkin akan meninggalkan sedikit parut jerawat. Produk kami akan mencegah jerawat baru daripada terbentuk dan akan mengurangkan bengkak dan kerengsaan pada kulit anda.

Kami akan menggunakan produk terbaik kami, dan jika anda tidak berpuas hati dengan produk kami, wang anda akan dikembalikan. Di Klinik Rawatan Jerawat, produk kami dirumus khas untuk kulit yang bermasalah. Itu sahaja yang kami lakukan untuk merawat masalah kulit anda. Kami pakar dalam menyelesaikan masalah jerawat.

Sinaran Cahaya Matahari

S: Jika benar cahaya matahari boleh merosakkan kulit, jadi mengapa jerawat saya semakin pudar?

J: Sinaran cahaya matahari tidak membantu membersihkan jerawat anda sama sekali. Tampilan warna “tan” hanyalah pewarna sementara yang kelihatan menyembunyikan jerawat anda.

Tetapi apabila warna “tan” hilang, kesannya tetap ada. Lebih buruk lagi, sinaran matahari bukan sahaja menghilangkan parut anda, tetapi membuatkan kulit anda bertambah gelap serta mungkin anda akan mendapat jerawat yang baru!

Sinaran cahaya matahari merosakkan kulit anda dan hanya itu sahaja. Benar, anda mungkin kelihatan lebih baik dengan warna coklat, tetapi apa yang anda lakukan ialah membuat jerawat baru bertahan selama tiga atau empat bulan dipermukaan kulit. Itulah masa yang diperlukan untuk membentuk jerawat.

Kulit anda akan kelihatan lebih buruk pada bulan Oktober ketika musim panas anda sesuai dengan anda. Itulah sebabnya penting untuk memakai salah satu pelindungan cahaya matahari yang kami telah rumuskan khas untuk membantu mengelakkan masalah di masa hadapan.

S: Saya sudah cuba memakai pelindung cahaya matahari. Tetapi, setiap kali saya memakainya, kulit saya menjadi lebih teruk. Apa kisahnya?

J: Krim pelindungan cahaya matahari adalah yang terbaik. Tetapi pelindung matahari yang tidak sesuai akan menjadikannya lebih teruk, maka ia tidak boleh membantu anda.

Kebanyakkan krim perlindungan cahaya matahari yang terdapat dipasaran mungkin sarat dengan minyak yang menyebabkan folikel pada kulit anda tersumbat. ia akan menghasilkan lebih banyak jerawat.

Klinik Rawatan Jerawat mempunyai krim pelindungan matahari yang tidak akan menyebabkan jerawat menjadi bertambah teruk. Malah, bukan hanya melindungi kulit anda dari sinaran UV yang berbahaya, tetapi juga tidak akan menyebabkan pertumbuhan jerawat.

Anda perlu ingat bahawa krim perlindungan cahaya matahari hanyalah sebagai skrin pada permukaan kulit anda. Anda perlu menggunakan pelindung matahari sekurang-kurangnya setengah jam sebelum keluar rumah dan menggunakannya semula sekurang-kurangnya setiap dua jam untuk mendapatkan perlindungan maksimum.

Juga, tidak ada salahnya memakai topi berbulu lebar atau duduk di bawah pokok. Jerawat atau tidak, cahaya matahari boleh merosakkan kulit anda.

Khas untuk lelaki

S: Saya banyak melakukan aktiviti yang mengeluarkan banyak peluh. Saya selalu mempunyai jerawat di belakang badan saya, tetapi jarang di wajah saya. Bagaimana saya boleh menghindarinya?

J: Berpeluh akan memburukkan lagi keadaan jerawat, namun ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan jerawat anda. Pertama sekali, elakkan minum minuman isotonik semasa bersukan.

Kebanyakan minuman isotonik mengandungi sodium dalam jumlah yang tinggi telah terbukti dapat meningkatkan pertumbuhan jerawat ketika kulit dalam keadaan peluh.

Anda perlu meminum banyak air putih semasa bersenam supaya dapat membantu mengurangkan masalah ini. Anda juga perlu memakai pakaian yang bersih dan longgar semasa bersenam kerana percaya atau tidak, geseran boleh menjadikan jerawat anda menjadi lebih besar.

Akhir sekali, anda mesti cuba mandi sekurang-kurangnya 1/2 jam selepas bersenam menggunakan salah satu sabun pembersih kami untuk kawasan yang berjerawat.

S: Setelah bersenam dan mandi, rasanya sabun tidak menghilangkan minyak dan peluh pada kulit saya. Terutamanya di bahagian punggung saya. Ada apa-apa cadangan?

J: Pembersih jerawat di Klinik Rawatan Jerawat sangat sesuai untuk masalah ini. Mereka cukup pakar untuk merawat masalah kulit wajah dan badan serta membersihkan kulit anda dengan teliti tanpa meninggalkan sisa-sisa berlendir. Yang paling penting, ia tidak terlalu mahal, tahan lama, sangat bagus dan berkesan.

S: Kulit saya berjerawat di tempat saya mencukur.
Mengapa, dan apa yang perlu saya lakukan?

J: Sekiranya anda menggunakan pisau cukur bermata dua, maka HENTIKAN! Bilah bermata dua memotong rambut di bawah permukaan kulit dan menyebabkan pelanggaran berikutnya. Cuba gunakan pisau cukur bermata satu dan cukur ke arah pertumbuhan rambut anda.

Anda juga perlu berhenti menggunakan krim pencukur semasa anda mencukur kerana ia mungkin akan memburukkan keadaan kulit anda. Kami telah melihat hasil terbaik apabila lelaki beralih ke salah satu pembersih muka berbuih kami dan menggunakannya sebagai krim pencukur mereka.

Jangan sekali-kali meletakkan cologne atau aftershave di kawasan yang sering berjerawat kerana produk ini mengandungi minyak yang akan memburukkan lagi jerawat anda.

Juga disarankan untuk menggunakan ubat topikal setiap hari bagi mencegah jerawat di masa akan datang. Produk yang kami jual di Klinik Rawatan Jerawat boleh dipakai pada bila-bila masa.

S: Saya berumur 34 tahun, mempunyai 2 orang anak, sebuah rumah, dan 800 ekor anjing! Saya tidak sabar-sabar untuk berniaga. Tetapi,ada kedutan dan jerawat pada wajah, ia kelihatan seperti saya akan terjebak dengan kedua-duanya. Kenapa?

J: Jerawat adalah masalah genetik dan penuaan tidak akan mengeluarkan anda dari masalah ini. Walaupun benar bahawa semakin tua anda akan mendapat tanda-tanda penuaan, biasanya keadaan kulit akan menjadi lebih teruk, jerawat masih tumbuh dan ia memalukan.

Sebilangan besar penghidap jerawat sering mengalami jalan buntu dalam membersihkan kulit sepanjang hidup mereka. Nasib baik, Klinik Rawatan Jerawat mempunyai rawatan jangka panjang yang selamat untuk mengawal jerawat anda.

Maaf, kami tidak dapat berbuat apa-apa untuk mengawal risiko jerawat terhadap anak-anak anda!

Khas untuk wanita

S: Adakah orang lain akan tahu saya memakai produk anda?

J: Tidak. Semua produk kami kecuali topeng, tidak dapat dilihat pada kulit anda. Kami tidak akan membiarkan anda pulang dengan keadaan berjerawat yang teruk sehingga anda dapat merawat jerawat anda dengan sendiri.

S: Mengapa jerawat selalu keluar seminggu sebelum tempoh saya haid? Jerawat saya besar dan sakit. Ia terletak di bahagian mulut dan dagu saya. Kadang-kadang ia muncul di bahagian leher juga.

J: Hormon, hormon, hormon. Jerawat amat mudah keluar di bahagian bawah muka dan leher anda kerana hormon. Jika anda mengalami tempoh haid yang tidak teratur, ketidakseimbangan hormon dapat menjadikan kulit anda lebih teruk. Selain masalah jerawat, kebanyakan pil pencegah kehamilan kurang memburukkan lagi jerawat berbanding yang lain. Berita baiknya adalah bahawa anda dapat mengawal kebanyakan pelanggaran pramenstruasi dengan berkesan menggunakan produk Klinik Rawatan Jerawat. Penggunaan ubat-ubatan topikal yang tekun 30 hari setiap bulan, memastikan kulit anda tetap bersih setiap hari dalam sebulan, walaupun anda semasa haid.

Tekanan dan Emosi

S: Apabila saya tertekan, jerawat saya bertambah teruk. Apa kaitan masalah ini dengan yang lain?

J: Sama ada dari masalah hubungan, diet tidak seimbang, kurang tidur, pekerjaan, atau tekanan akan memburukkan lagi jerawat. Anda mungkin dapat mengawal beberapa tekanan, tetapi sayangnya tekanan adalah sebahagian daripada kehidupan. Itulah sebabnya penting untuk mengadakan program penjagaan kulit yang mudah digunakan dan membantu melawan jerawat akibat tekanan.

Produk daripada Klinik Rawatan Jerawat dirumus khas untuk mencegah jerawat. Oleh itu, sama ada anda tertekan atau pun tidak, anda dapat mengawal pembentukan jerawat dengan selamat menggunakan rancangan rawatan harian kami.

Untuk mengelakkan diri daripada tertekan, anda perlu tidur yang cukup iaitu selama 8 jam sehari, makan makanan seimbang, senaman yang teratur dan minum banyak air putih agar dapat membantu mengurangkan tahap tekanan anda dengan cepat.

Malu untuk bergaul rapat dengan orang lain kerana tidak selesa dengan keadaan kulit yang teruk.

Kita semua merasai perkara yang sama iaitu rasa malu dengan keadaan kulit kita sehingga enggan untuk keluar rumah, lebih-lebih lagi kalau ada yang menyentuhnya. Sekarang ada cara untuk mengawal kerosakan pada kulit anda supaya ia tidak mengawal anda. Klinik Rawatan Jerawat ditubuhkan untuk membantu anda mendapatkan keyakinan dan kehidupan anda kembali.

Tidak ada yang suka dengan kulit mereka dan kami sedia membantu anda tanpa mengira usia, jantina, atau asal usul negara. Kami menawarkan penyelesaian jangka masa panjang yang selamat dengan harga yang berpatutan untuk anda.

Dan kerana kami tahu liku-liku kehidupan yang anda jalani selama bertahun-tahun anda berusaha untuk mencari penyelesaian, produk kami dijamin sepenuhnya. Selama lebih dari 15 tahun kami berjaya merawat beribu-ribu penghidap jerawat seperti anda.