Salahkah Jika Anda Mencuci Muka Sehingga Bersih?

2 min bacaan

Sekiranya anda ingin mendiagnosis sama ada anda telah membersihkan kulit anda secara berlebihan, pakar dermatologi mengesyorkan bahawa anda memerhatikan tanda-tanda berikut: Sekiranya kulit anda kering dan sensitif, terdedah kepada ruam, kemerahan dan sesak, atau jika jerawat muncul secara acak dan berulang tanpa sebab, itu adalah tanda bahawa anda telah membersihkan wajah anda secara berlebihan.

Mitos mengenai pembersihan wajah yang tidak boleh anda harapkan

Dalam soal penjagaan kulit, sukar untuk memisahkan fakta dari fiksyen. Dan sayangnya, pelbagai mitos pembersih telah disampaikan kepada kebenaran Injil mengenai kulit yang bersih dan sihat. Ini adalah perkara yang dipercayai oleh pakar dermatologi:

Cuci muka terlalu kerap

Walaupun anda perlu rajin melakukan rutin pembersihan, mencuci muka yang berlebihan akan menghilangkan minyak semula jadi dari lalu menyebabkan kekeringan. Bagi mereka yang mempunyai kulit berminyak, mencuci muka terlalu kerap juga boleh menjadi kontraproduktif, kerana kulit akan menghasilkan lebih banyak minyak untuk mengimbangi kulit kering selepas mencuci.

Basuh muka anda dengan air suam

Konsep menggunakan air panas untuk membuka liang dan air sejuk untuk menutupnya adalah mitos, kerana liang tidak mempunyai pintu. Suhu tinggi boleh merengsakan kulit, sementara air yang sangat sejuk mungkin tidak berkesan dalam membersihkan kulit dari kotoran harian. Sebagai peraturan, sangat sesuai untuk menggunakan air suam untuk mencuci muka.

Menggosok wajah dengan kuat untuk membersihkan kulit

Tidak perlu gris siku di sini. Walaupun kelihatan baik menggosok kulit wajah untuk menghilangkan kekotoran, ini boleh berlawanan dengan intuisi, kerana menggosok dengan keras akan menyebabkan kerengsaan.

Cara yang betul untuk membersihkan wajah anda

Sekarang anda tahu apa yang tidak boleh dilakukan semasa mencuci muka, apakah cara yang betul untuk membersihkannya Penyelesaiannya bermula dan berakhir dengan menggunakan formula yang tepat untuk jenis kulit anda, menurut pakar dermatologi.

Bagi kulit berminyak, kombinasi dan rawan jerawat, dicadangkan bahawa anda menggunakan pembersih berbuih dua kali sehari kerana ia akan membantu menghilangkan kotoran dan minyak yang menumpuk liang.

Asid salisilat, benzoil peroksida dan mandelik berfungsi sebagai bahan utama untuk mengimbangkan jenis kulit ini. Bagi mereka yang mempunyai kulit kering, mencuci bibir berkrim yang diperkaya dengan lipid akan membantu.

Semasa membeli, disarankan untuk mencari bahan seperti ceramides, gliserin, aloe dan soya. Sekiranya kulit anda sensitif, carian anda untuk pembersih yang betul harus dipandu oleh produk tanpa alkohol atau wangian.

Anda boleh menggunakan minyak pembersih atau minyak ringan, lembut dan tidak berbuih untuk mencuci muka dua kali sehari.