7 Jenis Rawatan Topikal Untuk Jerawat

2 min bacaan

Sebelum kita membincangkan tentang rawatan topikal untuk jerawat, kita mesti perhatikan kesan yang kita mahukan daripada rawatan tersebut. Hasil yang diinginkan dalam rawatan jerawat adalah untuk

  • mengurangkan keradangan,
  • membuka liang-liang pori yang tertutup,
  • membunuh bakteria dan;
  • mengurangkan minyak.

Untuk mendapatkan hasil ini, rawatan topikal yang biasa digunakan adalah:

Benzoil Peroksida

Rawatan topikal yang paling biasa digunakan sejak sekian lamanya untuk merawat masalah jerawat adalah dengan menggunakan benzoil peroksida. Benzoil peroksida bertindak sebagai tiga (3) fungsi utama iaitu ia menghilangkan lebihan minyak, membuka liang-liang pori yang tertutup dan membunuh bakteria.

Benzoil Peroksida tersedia dalam bentuk krim atau gel dan boleh menyebabkan kekeringan berlebihan kerana menghilangkan banyak minyak. Kadang-kadang boleh menyebabkan kemerahan dan bengkak. Jika bermungkinan berlaku kesan sampingan ini, jangan gunakan lebih banyak daripada dos benzoil peroksida yang disyorkan.

Asid Salisilik

Kebiasaannya digunakan untuk merawat jerawat yang tiada keradangan. Asid salisilik membetulkan penumpahan sel kulit yang tidak normal yang menyekat bukaan pori.

Asid salisilik tidak membunuh bakteria atau mengurangkan pengeluaran sebum. Ia hanya membantu membuka liang pori yang tertutup. Ia dapat digunakan dengan berkesan untuk merawat whiteheads dan blackhead.

Sulfur dan Resorcinol

Ini biasanya digunakan dalam kombinasi dan membantu mengeluarkan masalah liang yang tersumbat dan mengurangkan minyak berlebihan. Gabungan ini dapat merawat kepala putih dan bintik hitam. Ia juga boleh menyebabkan pengelupasan kulit dan kemerahan pada kulit.

Alkohol dan Aseton

Alkohol adalah ejen antimikroba ringan dan aseton adalah pelarut yang membersihkan kotoran dan minyak. Gabungan ini boleh digunakan untuk merawat bentuk jerawat yang ringan.

Asid Azelaic

Rawatan topikal ini dapat mengurangkan pembiakan bakteria P.acnes dan membantu mengurangkan penumpahan sel kulit mati yang tidak normal. Ia mengurangkan keradangan dengan dua tindakan ini. Asid Azelaic digunakan untuk merawat jerawat ringan dan sederhana.

Asid Azelaic juga dapat mengakibatkan sedikit kekeringan dan mencerahkan kulit di mana ia digunakan. Jika tidak, ia boleh diterima dengan baik oleh kebanyakan orang.

Antibiotik topikal

Antibiotik seperti Clindamycin, Erythromycin dan Sodium sulfacetamide digunakan untuk mengurangkan pembiakan bakteria penyebab P.acnes. Penggunaan Antibiotik yang berpanjangan dapat menghasilkan daya tahan dalam badan.

Penting untuk menggunakan antibiotik seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Kebanyakan antibiotik topikal tidak mempunyai kesan sampingan kecuali kekeringan atau kerengsaan. Anda harus berunding dengan doktor anda.

Retinoid topikal

Retinoid adalah turunan Vitamin A dan sangat berkesan dalam rawatan masalah jerawat ringan hingga sederhana. Formulasi retinoid topikal mungkin mengandungi bahan aktif seperti Adapalene, Tazarotene dan Tretinoin.

Retinoid topikal membersihkan liang-liang pori yang tersumbat dan mempunyai sifat anti-radang. Kelebihan lain menggunakan retinoid topikal ialah ia dapat membantu memudarkan garis-garis halus dan kedutan. Retinoid topikal boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit.

Rawatan topikal ini harus digunakan dengan kerap di bawah pengawasan perubatan kerana beberapa di antaranya seperti Tazarotene telah menunjukkan kecacatan kelahiran dalam percubaan haiwan.