5 Rawatan Jerawat Secara Tradisional Terbaik Untuk Warga Tua

2 min bacaan

Sekiranya jerawat memberi kesan buruk kepada anda, berhentilah membelanjakan wang untuk krim dan gel yang mahal. Sebagai gantinya, cubalah rawatan jerawat secara tradisional ini.

Yang pasti adalah noda yang paling dahsyat di wajah, bukan? Kita semua mahukan kulit tanpa cela dan jerawat, kaca mata dan anomali jahat yang lain.

Tahukah anda bahawa rawatan jerawat secara tradisional terbaik untuk jerawat wajah tersembunyi di rumah anda? Lihat 5 rawatan jerawat secara tradisional ini untuk warga tua yang pasti tidak akan mengecewakan anda:

1. Lidah buaya dengan jus lemon

Apabila anda berada di depan cermin, jerawat selalu menarik perhatian mata anda dan ia amat menjengkelkan. Sifat antibakteria lidah buaya dapat membantu mengurangkan bakteria. Aloe vera boleh menenangkan dan menyegarkan apabila disapu pada kulit dan oleh itu menenangkan penyebab kemerahan dan keradangan jerawat.

Inilah cara penggunaannya: Campurkan satu sudu besar gel lidah buaya yang baru dituai dengan satu sudu teh jus lemon. Sapukan campuran di wajah dan bilas selepas 15 minit.

2. Ragi dan yogurt

5 Rawatan Jerawat Secara Tradisional Terbaik Untuk Warga Tua

Sekiranya anda mempunyai kulit berminyak dan berjerawat, pupur muka ragi dengan yogurt dapat memberikan hasil yang baik. Ia adalah ubat yang sempurna untuk kulit tanpa jerawat dan bersinar.

Inilah cara menggunakannya: Campurkan setengah sudu yogurt dengan setengah sudu yis segera. Sapukan pada wajah dan leher dan biarkan selama 20 minit. Basuh wajah anda dengan air suam dan lembapkan juga.

3. Cuka sari epal dan baking soda

5 Rawatan Jerawat Secara Tradisional Terbaik Untuk Warga Tua

Cuka sari epal berfungsi secara eksklusif untuk membunuh biji-bijian. Asid asetik, asid laktik, asid sitrik dan asid succinic membunuh p.acnes, bakteria penyebab jerawat.

Inilah cara menggunakannya: Campurkan 1 sudu teh cuka sari epal organik dan 2 sudu teh air dan 3 sudu teh baking soda. Sapukan campuran tersebut pada zit anda. Biarkan selama 20 minit dan basuh.

4. Kunyit dan madu

5 Rawatan Jerawat Secara Tradisional Terbaik Untuk Warga Tua

Kita semua tahu bahawa kunyit dapat memberi kita kulit yang bersinar. Tetapi, tahukah anda bahawa kunyit juga merupakan rawatan jerawat secara tradisional yang baik?

Inilah cara menggunakannya: Campurkan setengah sudu teh kunyit dengan 2 sudu teh tepung gram dan 2 sudu besar yogurt. Buat pes dan sapukan pada wajah, biarkan selama 10-12 minit, kemudian basuh.

5. Putih telur

5 Rawatan Jerawat Secara Tradisional Terbaik Untuk Warga Tua

Terdapat banyak faedah menggunakan pupur muka putih telur. Ianya sarat dengan vitamin dan protein. Ianya juga dapat mengawal pengeluaran sebum lalu menjadikan kulit kurang berminyak. Kurang berminyak itu bermaksud jerawat yang kurang.

Inilah caranya: Pukul putih telur dengan setengah sudu teh pes bawang putih. Sapukan campuran di wajah dan basuh selepas 15 minit.