Punca Jerawat Di Kulit Kepala

3 min bacaan

Jerawat pada kulit kepala adalah salah satu dari jenis jerawat dan ini adalah keadaan yang menyusahkan. Punca jerawat di kulit kepala adalah penyumbatan pori-pori kulit dan keradangan kelenjar sebum pada folikel rambut kulit kepala.

Ahli dermatologi ada mengatakan bentuk jerawat pada kulit kepala dengan menggunakan istilah, folikulitis kulit kepala. Dari sudut istilah, jerawat necrotica miliaris digunakan untuk merujuk pada bentuk jerawat yang lebih parah pada kulit kepala.

Jerawat varioliformis atau jerawat frontalis adalah istilah alternatif bahawa pakar dermatologi juga ada menjelaskan tentang jerawat necrotica miliaris.

Punca Jerawat Di Kulit Kepala

Dalam bentuk fizikal, jerawat di kulit kepala mirip dengan jenis jerawat yang lain dan biasanya muncul sebagai bintik-bintik kecil di sekitar kulit kepala. Ini adalah yang paling menonjol di depan garis rambut dan mudah dilihat oleh orang lain.

Seorang individu mengalami masalah ini mula bimbang kerana kulit yang tidak sihat ini menyebabkan dia merasa rendah diri. Kulit kepala gatal dan kesakitan pada kulit dan ada beberapa lagi tanda keadaan ini.

Menggaru kulit sehingga memburukkan lagi masalah dan membuatkan jerawat kelihatan kasar serta kelihatan sangat tidak sihat dan menjadi sangat menyakitkan.

Jerawat necrotica miliaris mempunyai ciri-ciri seperti papula folikel yang besar. Apabila menggaru, mungkin akan meninggalkan bekas luka seperti cacar. Jerawat necrotica juga dapat menyerang kawasan lain seperti wajah atau leher. Punca jerawat di kulit kepala adalah seperti berikut:

 1. Jerawat jenis ini disebut sebagai folliculitis jerawat proprionibacterium. Dipercayai radang itu disebabkan oleh jangkitan bakteria yang dikenali sebagi jerawat proprionibacterium.
 2. Bentuk jerawat yang teruk ini juga berlaku sebagai tanda tindak balas terhadap jangkitan oleh mikro-organisma staphylococcus aureus.
 3. Selain itu, ini boleh disebabkan oleh jangkitan ragi. Jika ini disebabkan oleh mikro-organisma yang dikelompokkan di bawah spesies Malassezia, mungkin ini juga menjadi punca jerawat di kulit kepala.
 4. Demodex folliculorum adalah salah satu bentuk tungau ini juga didapati menyumbang kepada masalah ini.
 5. Salah satu punca jerawat di kulit kepala adalah keadaan kebersihan yang buruk kerana rambut yang tidak dicuci.
 6. Diet yang tidak berkhasiat.
 7. Tekanan yang dialami oleh seseorang individu juga boleh menjadi punca jerawat di kulit kepala.
 8. Keturunan memainkan peranan penting dalam keadaan ini. Jika ibu bapa anda memiliki sejarah jerawat, maka anda mungkin akan melalui perkara yang sama.
 9. Golongan remaja paling mudah terkena jerawat dan tidak kira pada bahagian mana sekali pun kerana ia disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon semasa akil baligh.
 10. Tidak mudah bagi kita untuk menyesuaikan diri dengan perubahan musim dan ia memicu kepada pencetus utama masalah ini.
 11. Kadar toksin dalam ubat-ubatan seperti steroid dapat mengakibatkan seseorang menderita masalah jerawat di kulit kepala.
 12. Sensitiviti atau alahan pada makanan seperti minuman berlemak dan kafein.
 13. Bahan kimia yang ada dalam rempah-rempah tertentu juga dapat mengakibatkan jerawat.

Walaupun ini bukanlah perkara yang boleh mengancam nyawa, namun, ia berpotensi membuatkan anda berada dalam keadaan yang memalukan sekiranya anda tidak dapat menahan keinginan untuk menggaru ketika menghadiri apa-apa majlis keramaian.

Anda akan tergaru-garu pada bahagian badan atau kepala yang terasa gatal akibat daripada masalah jerawat. Orang-orang yang menyaksikannya, mungkin tidak akan berjabat tangan dengan anda.

Sebaiknya, anda mengambil langkah pencegahan yang tepat untuk meneutralkannya kembali dan secepat mungkin mengambil langkah-langkah untuk membasmi sepenuhnya.

Anda juga boleh berjumpa dengan ahli dermatologi dan untuk menangani masalah ini secara profesional. Doktor akan memberikan antibiotik untuk rawatan jerawat dan ini agar dapat membantu anda untuk menyingkirkan masalah ini.

Mencegah adalah lebih baik daripada merawat. Sekiranya menunggu jerawat mempengaruhi anda, jauh lebih baik jika anda segera mengambil langkah-langkah untuk mencegahnya. Perubahan dalam diet, menggunakan kaedah kebersihan yang lebih baik untuk penjagaan rambut dan dengan menggunakan syampu (anti kulat) adalah sangat membantu.