Perkaitan Antara Jerawat Dan Makanan

1 min bacaan

Dalam usaha kita untuk mencegah dan mempercepatkan proses penyembuhan jerawat, ahli sains dan perubatan sedang mengkaji kebarangkalian penyebab pembentukan jerawat ada kaitan rapat dengan pengambilan makanan harian kita. Mari kita kupas lebih lanjut mengenai topik ini.

Jerawat, Coklat Dan Minyak

Ramai orang percaya bahawa coklat menjadikan jerawat lebih teruk. Selain daripada itu, ramai juga yang percaya bahawa makanan berminyak akan menyebabkan kulit berminyak dan menjadikannya lebih mudah terkena jerawat. Pembentukan jerawat juga bergantung pada emosi.

Genetik mungkin mempunyai punca yang pasti dalam pembentukan jerawat. Mengapa seorang remaja mempunyai wajah yang penuh bintik-bintik, sementara yang lain pula mendapat kulit yang normal? Ini adalah misteri tubuh manusia. Kedua-duanya menghasilkan hormon dan kedua-duanya juga pada ketika ini adalah seorang remaja yang semestinya dijangkiti jerawat.

Tetapi sebilangan dari mereka tidak mendapat apa-apa masalah jerawat. Sebilangan daripada mereka pula tidak hanya mendapat masalah jerawat pada usia remaja tetapi terus mendapatnya ketika mereka meningkat dewasa.

Jerawat Dan Pemakanan

Mungkin ada kaitannya antara makanan-makanan tertentu dengan pertumbuhan jerawat. Tetapi sains belum dapat membuat kesimpulan mengenainya. Itu tidak bermaksud bahawa jerawat anda mungkin tidak disebabkan oleh makanan tertentu.

Sains tidak menyelesaikan semua misteri dan banyak resipi nenek moyang kita yang berfungsi tanpa bukti saintifik. Ini adalah pilihan anda sendiri untuk membuat carta makanan untuk mengatasi masalah jerawat.

Setiap kali anda mendapat jerawat, cuba cari tahu apakah anda pernah makan makanan tertentu yang menjadi pemangkin pertumbuhan jerawat tersebut. Sekiranya masalah jerawat ini berterusan, elakkan dari memakan makanan itu.