Pembentukan Jerawat Boleh Diberhentikan?

1 min bacaan

Jerawat Menyusahkan Kita?

Masalah jerawat ini memang membebankan kita. Tidak kira sama ada di usia remaja atau pun dewasa. Mereka yang berjerawat di muka malu bertemu rakan dan mereka yang berjerawat di bahagian belakang pula malu untuk menanggalkan bajunya di khalayak ramai.

Ramai juga yang bertanya adakah masalah jerawat ini akan merosakkan hubungan mereka? Jerawat telah dianggap sebagai sebahagian daripada kehidupan kita. Kita telah menganggap bahawa ia tidak dapat dicegah, ia hanya boleh dirawat apabila seseorang itu telah mengalaminya sendiri.

Bolehkah pembentukan jerawat diberhentikan?

Bagaimana jerawat terbentuk?

Jerawat berkait rapat dengan kelenjar sebum dengan folikel rambut. Apabila kelenjar menghasilkan sebum yang berlebihan, ia akan menyebabkan sel-sel kulit mati terkumpul dan akan menyekat liang kelenjar.

Ini akan meningkatkan tekanan pada bahagian kelenjar dan berlakulah pembentukan jerawat. Jika kita mahu menghentikan pembentukan ini, kita haruslah mengatasi masalah utamanya terlebih dahulu iaitu dengan menyingkirkan P.acnes dan bakteria yang menyebabkan keradangan.

Cara Menghentikan Pembentukan Jerawat

Katakan saya mengalami masalah jerawat, saya pasti dapat mencuba semua kaedah untuk mengawal minyak.

  1. Saya juga akan berjumpa doktor dan bertanyakan tentang ubat-ubatan yang akan membuatkan hormon saya kembali normal serta menyahaktif pengeluaran sebum.
  2. Saya akan bertanya kepada doktor tentang bagaimana cara membuang sel-sel kulit mati secara berkala agar tidak menyumbat liang-liang pori.
  3. Selain itu, saya akan mencuba kaedah seperti rawatan mikrodermabrasi dan AHA untuk menghilangkan lapisan kulit mati. Saya akan mengetahui antibakteria mana yang akan merawat P.acnes dan tidak membiarkannya tumbuh.

Masalahnya ialah kebanyakan kita tidak pernah meminta doktor untuk menerangkannya secara terperinci bagaimana cara pencegahannya tetapi dengan senang hati membersihkan jerawat yang kita dapat. Betul bukan?

Sila rujuk dan berbincanglah dengan doktor anda, bagaimana cara mengatasi tiga masalah ini untuk mencegah jerawat supaya ia tidak terbentuk. Tolong bantu sains, kita harus sedaya upaya untuk menghentikannya.