6 Mitos Jerawat – Betul atau Mitos Semata?

1 min bacaan

Kami hanya boleh mengatakan bahawa terdapat banyak maklumat yang salah di luar sana mengenai jerawat. Syukurlah, para penyelidik telah tampil untuk membuktikan banyak ‘mitos tentang jerawat’ ini. Mari kita lihat enam mitos jerawat terbesar ini.

Betul atau salah? Ketahui kebenaran mengenai jerawat dan mitosnya.

Mitos Jerawat # 1: Jerawat disebabkan oleh makanan tertentu

Para penyelidik sudah lama tidak bersetuju dengan kenyataan ini. Walaupun individu tertentu mungkin mengalami masalah jerawat ketika makan makanan tertentu, ia sama sekali tidak ada kaitan dengan masalah jerawat. Makan pizza, coklat, kacang, dan makanan berminyak tidak akan meningkatkan jerawat anda.

Mitos Jerawat # 2: Jerawat berkaitan dengan tahap kebersihan seseorang

Walaupun mempunyai kulit yang bersih, kotoran luar bukanlah penyebab jerawat. Jerawat terbentuk di bawah permukaan kulit dan disebabkan oleh penambahan sebum dan sel kulit mati. Bukan kotoran luar yang menyumbat folikel pada kulit anda.

Mitos Jerawat # 3: Kerap mencuci muka dapat membersihkan jerawat

Mempunyai kulit yang bersih bukanlah jawapan untuk mencegah jerawat. Terlalu kerap mencuci muka sebenarnya boleh memburukkan lagi keadaan. Ini boleh menyebabkan kulit anda mengelupas dan berminyak pada masa akan datang.

Mitos Jerawat # 4: Masalah jerawat hanya berlaku pada usia remaja

Memang benar bahawa 9 dari 10 remaja mengalami masalah jerawat, tetapi kira-kira 1 dari 4 orang dewasa juga menghadapi masalah yang sama. Jerawat berkaitan dengan hormon remaja yang berubah-ubah yang menyebabkan masalah jerawat yang tinggi, tetapi orang dewasa juga mengalami perubahan hormon dalam pelbagai masa dalam hidup mereka.

Mitos Jerawat # 5: Tekanan perasaan menyebabkan jerawat

Bukti saintifik menunjukkan bahawa tekanan perasaan tidak memberi impak yang begitu besar sehingga menyebabkan masalah jerawat. Selama bertahun-tahun kita percaya bahawa tekanan perasaan menyebabkan jerawat, tetapi itu tidak benar

Mitos Jerawat # 6: Jerawat dapat disembuhkan

Ramai orang memandang jerawat sebagai penyakit yang dapat disembuhkan secara kekal. Malangnya, ini tidak berlaku. Jerawat dapat dikawal dan dicegah melalui rawatan kulit yang betul, tetapi tidak dapat disembuhkan.