Merawat Jerawat Dengan Pengambilan Vitamin A

2 min bacaan

Vitamin A mempunyai kandungan anti oksidan yang tinggi. Penggunaan Vitamin A dalam bentuk Beta-karoten membunuh radikal bebas dan menjadikan kita awet muda untuk jangka masa panjang. Bagaimana vitamin A digunakan untuk merawat Jerawat? Mari kita ketahui secara terperinci.

Kesan sampingan pengambilan Vitamin A

Doktor memberi amaran bahawa pengambilan Vitamin A:

Vitamin A dalam jumlah yang besar boleh membahayakan. Dalam jumlah dos yang kecil, ia dapat mengeringkan dan membuatkan kulit kita mengelupas. Click To Tweet

Kesan sampingan ini telah digunakan untuk menyediakan turunan Vitamin A yang disebut retinoid. Vitamin A juga dipanggil retinol. Derivatifnya dipanggil retinoid. Isotretinoin adalah derivatif yang paling terkenal. Yang lain adalah tretinoin, Adapalene, tazarotene.

Rawatan jerawat dengan menggunakan derivatif Vitamin A

Derivatif Vitamin A topikal akan mengeringkan dan berlaku pengelupasan pada lapisan permukaan kulit. Kualiti ini sangat berguna dalam merawat masalah jerawat. Sebum atau minyak yang menjadi faktor utama terjadinya jerawat. Apabila kelenjar sebum dijangkiti bakteria, maka ia akan membentuk jerawat.

Derivatif vitamin A mengeringkan sebum yang naik di permukaan kulit. Setelah lapisan atas mula mengelupas akibat tindak balas dengan vitamin A, ia akan menyembuhkan jerawat.

Kita harus berhati-hati dalam menggunakan derivatif Vitamin A. Banyak produk kosmetik di luar sana yang mengandungi Vitamin A seperti Retinol, tretinoin dan lain-lain. Penggunaan berlebihan akan menyebabkan kemerahan. Kehamilan adalah satu lagi masalah utama.

Mereka yang hamil atau merancang untuk hamil harus berjumpa dengan doktor mereka sebelum menggunakan derivatif Vitamin A atau Vitamin A itu sendiri. Click To Tweet

Derivatif vitamin A mendatangkan manfaat dalam rawatan jerawat.

Artikel ini hanya bertujuan untuk berkongsi maklumat dan bukan sebagai penasihat perubatan atau professional. Untuk maklumat lanjut, sila berjumpa dengan pakar perubatan dermatologi anda. Sila berunding dengan doktor anda sebelum mengikuti petua ini. Penulis tidak bertanggungjawab atas sebarang hasil yang baik atau buruk yang mungkin timbul dari maklumat yang diperolehi dari artikel ini.