Senarai Makanan Yang Menyebabkan Jerawat

2 min bacaan

Walaupun tiada kaitan langsung antara diet dan jerawat, diet yang sihat memainkan peranan penting dalam kehidupan kita dan penampilan seseorang.

Ketika tubuh mendapatkan semua nutrien penting, itu juga dapat dilihat pada tahap kesihatan seseorang. Tetapi ada beberapa makanan yang menyebabkan jerawat. Walau bagaimanapun, setiap orang mempunyai penyebab yang berbeza. Ia bergantung pada bagaimana tubuh anda bertindak balas terhadap makanan tertentu.

Mungkin sesetengah individu mempunyai tindak balas negatif terhadap sesuatu makanan dan ia mengakibatkan pertumbuhan jerawat. Manakala sesetengah individu yang lain tiada sebarang tindak balas negatif yang berlaku apabila mereka mengambil makanan yang sama.

Punca Makanan Yang Menyebabkan Jerawat

Punca yang biasa terjadinya jerawat adalah disebabkan oleh sesetengah individu itu mengalami alahan terhadap makanan tertentu, reaksi toksik berterusan berlaku di dalam tubuh yang mengeluarkan banyak toksin. Ini menyebabkan radang pada kulit yang mengakibatkan liang-liang pori tersumbat, menyebabkan jerawat.

Makanan tertentu menyebabkan jerawat sista yang sangat sukar untuk dirawat. Sukar untuk mengenalpasti sesuatu makanan yang menyebabkan jerawat, kerana faktor penyebabnya mungkin berbeza dari orang ke orang.

Makanan yang boleh Menyebabkan Jerawat

Daging merah

Daging merah sudah lama terkenal sebagai makanan yang boleh mencetuskan jerawat dalam banyak kes. Protein haiwan sukar dicerna jika dibandingkan dengan sayur-sayuran baru.

Produk buangan yang tersisa di tubuh mungkin dilepaskan ke seluruh kulit yang mengakibatkan jerawat. Lebih-lebih lagi ada hormon yang terdapat dalam makanan, dengan memakannya menyebabkan peningkatan kadar hormon yang dapat mengakibatkan jerawat.

Produk tenusu

Para penyelidik mendakwa bahawa produk tenusu mungkin mempunyai kesan negatif pada kulit. Susu menjadi salah satu penyumbang terpenting bagi jerawat. Ini mungkin kerana kandungan lemak dan juga hormon yang terkandung dalam susu. Walau bagaimanapun, tidak semua yang minum susu akan mengalami masalah jerawat. Pengambilan produk tenusu yang berlebihan juga boleh memburukkan keadaan.

Telur

Telur adalah salah satu punca alahan makanan yang paling biasa, yang boleh mencetuskan jerawat. Umumnya, itu adalah kuning telur yang dianggap paling bermasalah sehingga para pecinta telur masih dapat menikmati keputihan dari putih telur.

Makanan yang diawet

Makanan yang diproses atau diawet mengandungi banyak bahan pengawet dan bahan tambahan yang mungkin tidak baik untuk kulit anda. Mereka mengandungi racun yang boleh mencetuskan jerawat. Gula halus atau pemanis tiruan juga boleh berbahaya bagi kulit yang berjerawat.

Bijirin/Gandum

Gandum dan biji-bijian lainnya juga tidak baik untuk kulit yang berjerawat kerana ia diubah menjadi gula dengan cepat ketika dimakan. Banyak bakteria dan parasit yang menyebabkan jerawat dan ruam kulit memakannya. Oleh itu, cubalah mengelakkan produk yang diperbuat daripada biji-bijian seperti biskut, roti, pasta, dan lain-lain.

Kafein

Makanan yang mengandungi kafein yang tinggi seperti coklat, kopi, teh dan lain-lain minuman cola telah dikenalpasti sebagai makanan yang menyebabkan jerawat. Kafein meningkatkan pengeluaran hormon dan dapat menyebabkan jerawat besar.

Akhir Kata

Senarai makanan ini akan membantu anda dalam mengenalpasti makanan yang menyebabkan jerawat. Mengelakkan makanan ini dapat membantu mendapatkan kulit yang bersih, sihat dan berseri.

Banyakkan memakan buah-buahan segar dan minum air secukupnya untuk membantu membuang toksin dari dalam badan anda. Senaman yang teratur dan diet yang seimbang adalah kunci untuk kulit yang bersih dan sempurna.