Kenali Laser Jerawat: Kelayakan Dan Risiko

3 min bacaan

Pengelupasan Menggunakan Rawatan Laser Jerawat

Laser resurfacing atau “pengelupasan laser” umumnya digunakan untuk meminimumkan garis-garis halus yang kelihatan, terutama di sekitar mulut dan mata.

Ia juga merupakan penyelesaian yang berkesan untuk merawat parut pada bahagian wajah atau kawasan pigmentasi yang tidak rata.

Pemulihan permukaan laser dilakukan di seluruh wajah dan juga di kawasan tertentu.

Prosedur ini selalunya dilakukan bersamaan dengan operasi kosmetik lain seperti pembedahan facelift atau kelopak mata.

Manfaat rawatan laser jerawat pada permukaan kulit lebih awal daripada yang ditawarkan oleh pilihan peremajaan kulit yang lain. Ini adalah rawatan terbaik untuk memastikan peningkatan keseluruhan kulit yang rosak secara kronik.

Kerosakan kulit yang disebabkan oleh penuaan yang ditunjukkan dalam pelbagai bentuk seperti kedutan dan keratoses aktinik, parut dari jerawat yang teruk, pembedahan, atau trauma. Ini semua adalah kecacatan kosmetik yang menimbulkan masalah psikologi kepada pesakit. Kebanyakan masalah ini dapat disembuhkan dengan berkesan dalam pembentukan semula parut laser.

Prosedur pelapisan semula laser menggunakan pancaran cahaya dari laser CO2. Ini adalah untuk menguapkan lapisan atas kulit yang rosak pada tahap penembusan yang spesifik dan terkawal.

Sisi positif yang terdapat pada rawatan laser muncul semula adalah bahawa ia menghasilkan kurang pendarahan, lebam dan ketidakselesaan pasca operasi daripada yang biasa dilihat dengan kaedah pengelupasan yang lain.

Kelayakan untuk rawatan permukaan semula laser jerawat

Sebelum anda meneruskan rawatan laser jerawat dengan permukaan semula, anda perlu berjumpa doktor untuk memeriksa sama ada anda layak atau tidak.

Rundingan tersebut akan termasuk penilaian yang teliti terhadap kawasan yang bermasalah.

Keadaan kulit anda juga akan memainkan peranan penting dalam hal ini. Sebagai contoh, jenis kulit gelap lebih cenderung kepada komplikasi dari pigmentasi kulit selepas rawatan laser.

Keadaan kulit untuk permukaan semula laser jerawat

Rawatan permukaan semula laser wajah penuh mungkin menghasilkan hasil yang dramatik terutamanya pada kulit yang sudah tua dan rosak akibat sinaran cahaya matahari di mana keratosis aktinik, seborrheic, lentigines, dan telangiectasia adalah perkara biasa. Selain itu, pembedahan laser CO2 nampaknya memberikan hasil yang baik untuk semua jenis parut.

Walau bagaimanapun, peletakan semula parut laser adalah pilihan yang lebih baik untuk kawasan yang berbentuk seperti piring dan bukan hanya bekas luka di mana dermabrasi adalah pilihan yang lebih baik.

Rawatan ini juga merupakan pilihan yang sesuai untuk masalah seperti parut wajah atropik, parut hipertrofik dan parut traumatik, yang juga dapat dikeringkan dengan peningkatan penampilan mereka.

Rawatan ini sangat membantu dalam menggabungkan parut dengan tekstur dan warna kulit pesakit.

Keadaan kulit tidak sesuai untuk rawatan permukaan semula laser jerawat

Walau bagaimanapun, rawatan ini juga mempunyai had tertentu. Sebagai contoh, prosedur ini tidak begitu berkesan dalam merawat lipatan nasolabial.

Risiko dan ketidakpastian dalam rawatan laser jerawat

Pengendalian rawatan permukaan laser oleh pakar bedah yang berkelayakan dan berpengalaman mengurangkan kemungkinan dan tahap komplikasi. Walau bagaimanapun, hasil pembedahan tidak dapat diramalkan sepenuhnya.

Risiko yang harus anda hadapi dalam pembedahan ini termasuk:

• luka terbakar atau kecederaan lain yang disebabkan oleh panas tenaga laser.

• parut

• Jelas mencerahkan atau menggelapkan kawasan kulit yang telah dirawat.

Kadang kala penyembuhan akan kelihatan seperti tidak normal atau tertangguh. Selain itu, kadang-kadang terdapat bukti pigmentasi atau parut yang tidak normal. Dalam kes sedemikian, tindakan dan rawatan paksaan tambahan mungkin diperlukan.

Risiko dapat dikurangkan dengan memilih pakar bedah plastik yang dilatih khusus dalam pembedahan laser.