Langkah Pencegahan Laser Tanpa Parut

4 min bacaan

Apakah masalah kulit yang mempengaruhi hampir 80 peratus penduduk dalam pelbagai bentuk dan boleh menyebabkan tekanan emosi yang besar? Sekiranya anda menjawab jerawat, anda akan berfikir tentang keadaan jerawat yang sukar di dalam minda anda.

Walaupun persoalan yang lebih sukar adalah bagaimana merawat jerawat? Pakar dermatologi berada di barisan hadapan menggunakan teknologi laser untuk menghentikan jerawat di dalam lapisan kulit dan mencegah bekas jerawat yang sering terjadi.

Keadaan Kulit

Jerawat adalah penyakit kulit yang berada di senarai teratas di dunia kerana ia paling kerap didiagnosis kerana pesakit meminta bantuan daripada pakar dermatologi. Walaupun

kajian menunjukkan bahawa jerawat bukan disebabkan oleh diet atau tekanan tetapi oleh faktor psikologi seperti hormon, minyak berlebihan dan bakteria,

pesakit sering kali menyalahkan diri sendiri.

“Pesakit berjerawat sering kali merasa kecewa dan memang begitu”, kata seorang pakar dermatologi. Mereka mendengar bermacam-macam jenis nasihat dan banyak maklumat tentang masalah jerawat. Kadang-kadang ia menghabiskan banyak masa dan wang untuk merawat penyakit ini dengan produk terbaru.

Semasa saya melihat mereka di pejabat saya, jerawat biasanya bertambah buruk sehingga menjejaskan keyakinan diri dan kehidupan sosial mereka. Tetapi, ia penting untuk diingat bahawa jerawat adalah penyakit yang dapat dirawat. ”

Luka jerawat sering terjadi pada bahagian badan di mana terdapat kepekatan liang yang tinggi yang mengandungi kelenjar sebum yang menghasilkan minyak seperti wajah, leher, dada, bahu, dan punggung. Apabila folikel ini menjadi tersumbat dan meradang, blackhead dan whitehead akan berkembang.

Sekiranya whitehead atau blackhead pecah, kandungannya yang dijangkiti bersentuhan dengan kulit dan jangkitan merebak. Ia akan menghasilkan zit. Dalam senario terburuk, zit menjadi terinfeksi teruk berubah menjadi kista yang terletak jauh di dalam kulit. Sekiranya tidak dirawat, luka yang menyakitkan ini boleh menyebabkan parut jerawat.

Baru-baru ini, kombinasi ubat topikal dan oral termasuk antibiotik telah digunakan secara eksklusif untuk memerangi jerawat dan ternyata ia berjaya. Kini, pakar dermatologi menggunakan teknologi laser non-ablatif untuk merawat jerawat aktif dan parut yang sering terjadi.

Salah satu faedah utama laser non-ablatif berbeza dengan ablatif yang lain iaitu ia dapat membersihkan jerawat tanpa menimbulkan kecederaan yang ketara pada lapisan luar kulit.

Terapi non-ablatif berfungsi untuk mensasarkan kelenjar sebum yang terlalu aktif dan menyebabkan jerawat.

Laser memancarkan gelombang cahaya panjang yang akan diserap oleh air di dalam kulit. Ini akan menghasilkan haba di dalam dan sekitar kelenjar sebum. Dengan membuat kecederaan termal yang ringan dan tepat di bawah permukaan kulit, laser yang tidak meresap akan mengubah struktur dan fungsi kelenjar sebum, yang menyebabkan penghasilan jerawat yang berpanjangan.

“Saya percaya bahawa rawatan non-ablatif ini suatu hari nanti akan menjadi pilihan rawatan utama bagi pesakit jerawat, yang mana kebanyakannya tidak berpuas hati dengan rawatan topikal yang sistematik dan berhati-hati dengan risiko dan kesan sampingannya,” jelas oleh ahli dermatologi.

“Saya menggunakan rawatan non-ablatif secara meluas dalam latihan saya dan saya menganggapnya sebagai rawatan yang selamat dan menjimatkan kos dengan secara dramatik ia mengubah kehidupan pesakit saya menjadi lebih baik.”

Rawatan non-ablatif biasanya memakan waktu antara 5 hingga 20 minit dan pada masa itu pesakit akan mengalami sedikit rasa menyengat yang boleh diatasi dengan aplikasi anestetik topikal pra-rawatan dan ais selepas rawatan.

Satu siri memerlukan tiga hingga lima rawatan dan ia akan diberikan pada selang sebulan untuk mencapai hasil yang diinginkan.

Penyembuhan luka jerawat yang ketara sering berlaku dalam beberapa sesi rawatan dan serangkaian rawatan akan mengakibatkan pembersihan jerawat selama lebih dari enam bulan. Kesan sampingan dari rawatan ini boleh menyebabkan kemerahan dan pembengkakan ringan yang tidak akan mengganggu aktiviti harian seseorang.

Peringatan untuk pesakit Jerawat

Terapi laser non-ablatif juga digunakan dan ia berjaya merawat parut yang telah lama setelah jerawat awal dibersihkan. Walaupun bekas jerawat jarang menimbulkan risiko kesihatan, ia sukar dirawat dan boleh merosakkan keyakinan diri seseorang. Secara tradisional, pakar dermatologi telah menggunakan dermabrasi, pembedahan, dan pengisi seperti kolagen untuk mengurangkan parut. Namun, hasilnya adalah terhad.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, teknologi laser telah menjadi semakin popular dalam rawatan parut jerawat. Pada mulanya, laser ablatif digunakan untuk mengukir permukaan kulit. Kini, teknik yang melibatkan laser non-ablatif telah digunakan dalam perubatan, berkat kemampuan mereka untuk meningkatkan pertumbuhan kolagen di bawah parut jerawat tanpa menimbulkan kecederaan luaran.

“Daripada pengalaman kami, pesakit yang dirawat dengan cara menghilangkan parut jerawat ini akan mengalami peningkatan yang ketara dalam menghilangkan parut jerawat mereka,” kata seorang ahli dermatologi. “Setelah tiga kali rawatan non-ablatif dijalankan secara berterusan dalam beberapa bulan, keadaan pesakit melebihi jangkaan kami dan sering melebihi hasil yang diperoleh oleh laser ablatif. ”

Dengan kemajuan teknologi perubatan yang semakin membangun, pesakit harus berunding dengan pakar dermatologi yang berpengalaman dalam rawatan laser untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Jangan takut untuk bertanya kepada doktor anda tentang pengalaman , kelayakan atau latihannya dengan prosedur tertentu. Oleh kerana apa-apa jenis prosedur laser akan memberi kesan sampingan, penting untuk percayakan rawatan anda ke tangan yang berkelayakan.