Kulit Muka Kering dan Berjerawat

3 min bacaan

Walaupun kebanyakan orang yang mempunyai kulit berminyak lebih terdedah kepada masalah jerawat, memiliki kulit muka kering dan berjerawat adalah kejadian biasa.

Ini membawa maksud bahawa individu dengan kulit wajah yang kering, kadang kala akan menghadapi kes-kes yang teruk akibat serangan jerawat yang serupa dengan orang-orang yang menderita kulit berminyak dan normal.

Masalah Mangsa Kulit Muka Kering dan Berjerawat

Adakah masalah jerawat tidak berkaitan dengan kulit berminyak dan liang pori yang tersumbat? Ya, kulit berminyak dan pori-pori yang tersumbat menyumbang kepada masalah jerawat, tetapi penyebab utama masalah ini adalah pertumbuhan bakteria, penggunaan produk kosmetik yang tidak sesuai, tekanan dan diet yang tidak sihat.

Individu yang mempunyai kulit kering sering mengalami jerawat ketika kulitnya mulai mengelupas dan akhirnya menyumbat liang-liang. Click To Tweet

Sebilangan besar rawatan pengawalan jerawat cenderung mengeringkan kulit, sehingga memburukkan keadaan kulit dan semakin sukar bagi individu yang mempunyai kulit muka kering dan berjerawat untuk menjalani proses penyembuhan.

Berikut adalah beberapa penawar jerawat untuk kulit muka kering dan berjerawat yang berkesan.

Rawatan Kulit Muka Kering dan Berjerawat

Pembersih dan Pengelupasan Wajah

Untuk merawat masalah jerawat bagi mereka yang mempunyai kulit yang kering, jangan gunakan sabun pembersih wajah dan pelembap bebas minyak untuk membersihkan wajah anda pada setiap pagi.

Sabun mengandungi bahan kimia keras yang boleh mengeringkan dan merosakkan kulit wajah, apatah lagi memburukkan lagi jerawat. Untuk menyingkirkan kulit kering yang di wajah, gunakanlah pembersih wajah yang sesuai dua kali sehari.

Cubalah untuk mengelakkan tahap asid salisilik yang tinggi dan dapat mengeringkan kulit dengan teruk. Ini akan membolehkan anda menyingkirkan liang yang tersumbat. Ahli dermatologi juga mengesyorkan penggunaan pengelupasan ringan untuk menghilangkan kulit mati.

Pelembap

Masa untuk menghilangkan mitos jerawat. Jerawat semakin teruk kerana pelembap. Sesetengah ubat jerawat mengandungi bahan-bahan seperti Benzoil Peroksida dan Retin A yang mengeringkan kulit.

Untuk mengekalkan kelembapan kulit wajah, anda perlu menggunakan pelembap yang yang sesuai setelah mencuci atau wajah kering setelah bercukur.

Pastikan bahawa anda menggunakan pelembap jerawat untuk kulit muka yang kering berasaskan gel yang menghidratkan selain yang mengandungi minyak yang dapat memburukkan jerawat.

Pastikan pelembap tidak bersifat komedogenik kerana mereka tidak menyumbat liang pori.

Gunakan botol pam untuk menyapu pelembap di wajah, jika anda mencelupkan jari anda ke dalam balang krim, ia akan memindahkan bakteria di mana sahaja. Click To Tweet

Pelindung Matahari

Jika anda berada di bawah sinaran matahari pada siang hari, maka anda mungkin ingin menggunakan pelindung matahari. Ini tidak hanya membantu menghidrat dan melembapkan kulit tetapi juga melindungi dari sinar UV yang keras dari sinar matahari. Pastikan anda memilih pelindung matahari yang tidak mengandungi minyak.

Produk Kosmetik

Bagi orang-orang yang memiliki kulit yang kering di wajah, bahan asas bebas minyak ringan akan memberikan warna kulit yang sekata. Produk kosmetik bebas minyak lain seperti bayang-bayang mata dan kelopak mata.

Sebilangan produk solek cenderung meresap ke dalam kulit dan menjadikannya kering dan mengelupas. Dalam kes ini, terdapat beberapa gel yang mengandungi bahan-bahan seperti gliserin untuk menghidrat bahagian kulit.

Minum Banyak Air

Minum banyak air putih menjadikan badan anda sentiasa terhidrasi dan mencegah toksin daripada menyumbat liang. Sebenarnya minum sebanyak 8 hingga 10 gelas air sehari mungkin menyebabkan tubuh anda dapat menyingkirkan toksin dalam badan serta mengakibatkan kulit bersinar dan tubuh yang sihat.

Perubahan Gaya Hidup

Diet yang sihat seperti pengambilan biji-bijian dan produk organik bersama dengan senaman ringan yang teratur dapat membantu meningkatkan peredaran darah dan kandungan oksigen dari kulit, yang dapat mencegah kekeringan wajah. Anda perlu membersihkan peluh setelah anda melakukan rutin untuk mengelakkan liang pori tersumbat akibat peluh yang berlebihan.

Akhir Kata

Selain ini, rawatan herba untuk kulit muka kering dan berjerawat seperti lidah buaya atau pupur muka tanah liat dapat membersihkan dengan mendalam yang juga merupakan rawatan alternatif yang hebat untuk jerawat muka kering. Namun, jika masalah jerawat kulit kering anda tidak dapat diselesaikan dengan penyembuhan kulit muka kering dan berjerawat sederhana ini, maka yang terbaik adalah berkonsultasi dengan pakar dermatologi.