Kenali Jerawat Rosacea

2 min bacaan

Apa itu Jerawat Rosacea?

Semua orang tahu apa itu jerawat. Tetapi bagaimana dengan jerawat Rosacea? Ini adalah keadaan yang dialami oleh ramai orang di seluruh dunia, termasuk pemimpin dunia seperti mantan presiden Bill Clinton dan perdana menteri Rusia Boris Yeltsin. Jerawat Rosacea adalah keradangan kronik yang berada dalam saluran darah di bawah kulit dan terutamanya di kawasan muka.

Ini menyebabkan wajah anda mempunyai kulit yang agak kasar dengan banyak bintik-bintik jerawat kecil di dahi, hidung, dan pipi. Ia lebih kerap dijumpai pada lelaki di mana ia menyebabkan kulit hidung membengkak dan menebal. Jika tidak dirawat, pembengkakan di hidung ini akhirnya boleh menyebabkan keadaan yang disebut Rhinophyma.

Punca

Terdapat banyak faktor yang berkaitan dengan masalah jerawat Rosacea.

Dua (2) sebab yang paling biasa adalah kerana pengambilan minuman beralkohol dan memakan makanan pedas.

Sekiranya seseorang mungkin menderita jerawat Rosacea, mereka harus berjumpa doktor kerana gejalanya serupa dengan keadaan yang lebih serius yang dikenali sebagai Lupus.

Jerawat Rosacea akan menjadikan kulit lebih sensitif daripada kulit yang tidak sihat. Ia akan menyerang kulit melalui stratum corneum iaitu lapisan kulit terluar. Ia terdiri dari sel-sel kulit mati yang ditahan oleh keratin iaitu protein yang terdapat di dalam badan.

Stratum corneum menghalang molekul masuk dan keluar daripada lapisan paling luar dan melindungi lapisan bawah kulit serta menjadikannya kurang terdedah terhadap kepekaan kulit. Kulit yang sihat mempunyai peluang yang rendah terhadap gangguan daripada produk penjagaan kulit.

Dengan jerawat Rosacea, tisu kulit akan menjadi lebih terdedah terhadap penderitaan akibat hujung saraf yang rosak atau lebihan neurotransmitter.

Apabila keadaan bertambah buruk, kulit tidak lagi dapat melindungi hujung saraf.

Rawatan

Walaupun sistem kekebalan tubuh yang sihat dan pelembap yang diambil berulang akan membantu mengurangkan kesan ini, namun beberapa langkah tambahan masih perlu diambil.

Orang yang menderita jerawat Rosacea harus mengelakkan penggunaan produk yang akan mengeringkan kulit, seperti alkohol. Sebaliknya mereka harus mencuba penyelesaian lain seperti Proactive atau pembersih bebas alkohol yang serupa.

Produk lain seperti Clearasil atau Oxy-5 mengandungi bahan-bahan benzoil peroksida dan asid salisilik yang terkenal sebagai agen pencegah jerawat. Sekiranya digabungkan dengan produk lain seperti retinoid, pengguna harus menghentikan penggunaan produk topikal kerana boleh mengeringkan dan merengsakan kulit.

Penting juga untuk diingat supaya melakukan urutan lembut ketika mencuci muka. Walaupun ia agak sukar, namun keadaan kulit akan menjadi lebih baik. Anda tidak perlu mencuci dan membersihkan wajah secara berlebihan. Anda boleh menggunakan produk pengelupasan yang lembut seperti Proactive atau Neutrogena.

Penghidap masalah jerawat Rosacea harus menggunakan produk yang melindungi kulit sensitif mereka dengan pelembap bebas pewarna yang mengandungi petrolatum seperti petroleum jelly, gliserin, atau lidah buaya.

Semua bahan ini mempunyai sifat anti-radang yang akan membantu menjaga kelembapan kulit dan bertindak sebagai pelindung kulit.

Memakai krim pelindungan cahaya matahari (sun block) ini ke kawasan yang terjejas sebelum pergi ke luar, terutama di bawah sinaran cahaya matahari, akan membantu mengurangkan masalah jerawat.

Jerawat Rosacea dapat bertahan lama di dalam kulit seseorang terutamanya lelaki. Tetapi, tidak mustahil untuk menghilangkannya. Ia boleh hilang secara semula jadi dalam banyak kes. Jadi, untuk sementara waktu, jaga lah kulit anda untuk memastikan hasil yang minimum.