Kenali Jerawat Nodul

3 min bacaan

Jerawat nodul adalah penyakit keradangan kronik pada kulit yang disebabkan oleh faktor yang meliputi pengeluaran sebum dan keratin yang berlebihan, penumpukan bakteria di kulit dan lain-lain. Ini adalah keadaan kulit yang kebanyakan orang alaminya dalam hidup mereka.

Namun, tidak semua orang menghadapi jerawat yang serupa. Sesetengah orang menderita dari bentuk jerawat ringan, seperti blackhead, whiteheads dan banyak lagi. Tetapi ada yang menderita keadaan kulit yang lagi parah dari jerawat seperti jerawat nodular atau dikenali sebagai jerawat nodulocystic. Jerawat nodular adalah jerawat paling teruk dari jerawat vulgaris dan perlu dirawat dengan rawatan segera.

Apa itu Jerawat Nodular?

Bintik-bintik jerawat ini terbentuk di bawah permukaan kulit dan mempunyai lebam keras yang besar. Mereka lebih besar daripada luka pada kulit dan menyakitkan juga. Jika jerawat ini tidak dirawat, ia dapat meninggalkan impak yang akan besar dan bakal berulang.

Anda tidak boleh memicit jerawat kerana itu boleh menyebabkan kesan parah pada kulit dan jerawat mungkin bertahan lebih lama daripada biasanya. Jenis jerawat ini boleh terjadi di kawasan lain selain wajah. Kawasan-kawasan lain yang terdedah terhadap jerawat ini adalah payudara dan dada.

Punca Jerawat Nodular

Kita semua tahu bahawa jerawat disebabkan oleh penyumbatan pori-pori kulit. Ketika minyak yang berlebihan dihasilkan oleh kelenjar sebum yang terdapat di bawah permukaan kulit, sebum tidak dapat melalui saluran folikel rambut dan sampai ke permukaan kulit.

Minyak berlebihan ini terperangkap di dalam liang kulit yang menyebabkan jerawat. Ketika penyumbatan pori-pori kulit berada di lapisan yang lebih dalam, jerawat nodular terbentuk pada permukaan kulit.

Faktor-faktor lain yang juga dapat menyebabkan pertumbuhan jerawat ini adalah penumpukan bakteria dan menumpahkan sel-sel kulit mati yang merengsakan folikel rambut di kulit. Folikel rambut tersumbat dengan kulit mati dan bakteria yang menyebabkan jerawat nodular.

Cara Merawat Jerawat Nodul

Merawat jerawat pada peringkat awal adalah kaedah terbaik untuk memulihkannya. Krim topikal berjaya dalam merawat bentuk jerawat yang ringan hingga sederhana, tetapi jerawat nodular perlu dirawat dengan terapi yang lebih agresif.

Ahli dermatologi mungkin akan memberikan antibiotik oral untuk menangkis bakteria dan mengurangkan keradangan. Sesetengah orang mungkin memerlukan lebih banyak antibiotik. Rawatan jerawat laser juga boleh digunakan dalam kes jerawat nodular yang teruk.

Rawatan di rumah

Anda harus berdisiplin untuk mengikuti rawatan jerawat semula jadi ini sekiranya anda ingin bebas dari jerawat seawal mungkin. Petua penting untuk setiap rawatan yang dilakukan di rumah adalah membersihkan wajah anda dengan air suam sebelum menggunakan apa-apa kaedah rawatan.

Daun Pudina: Sapukan jus pudina segar di seluruh wajah setiap malam selepas membersihkan wajah anda. Biasanya hanya dengan sekali sapuan sahaja sudah cukup, tetapi jika tidak efektif. Anda juga dapat menyapukannya lagi pada pagi hari. Pudina adalah anti-radang dan membantu mengurangkan pembengkakan yang berkaitan dengan jerawat yang teruk.

Cuka Sari Epal: Cairkan cuka sari epal dalam satu bahagian dan 3 bahagian air. Gunakan kapas bersih dan sapukan pada bahagian yang terkena jerawat pada malam hari dan bilas pada keesokan harinya pada pagi hari.

Minyak Pokok Teh: Sapukan minyak pohon teh dengan kain kapas di bahagian yang terkena jerawat sebelum tidur dan bilas pada pagi hari dengan air suam.

Campuran Madu dan Kayu Manis: Campurkan 3 sudu besar madu dengan 1 sudu teh serbuk kayu manis. Sapukan ramuan di bahagian yang terkena jerawat sebelum tidur dan basuh dengan air suam pada pagi hari.

Akhir Kata

Semasa anda mengalami jerawat nodular, ini penting untuk anda memahami bahawa ia berbeza dari jerawat dan luka biasa. Anda tidak boleh menyentuh, memicit atau menghilangkannya, kerana ini dapat menyebabkan jerawat mengambil masa lebih lama untuk sembuh dan juga meninggalkan bekas luka di bawahnya. Pada masa yang sama, rawatan kulit yang tepat juga penting untuk menyingkirkan masalah ini selamanya.