Kenali Jerawat Vulgaris: Punca, Kesan dan Rawatan

3 min bacaan

Jerawat vulgaris biasanya disebut sebagai jerawat. Sejak awal usia remaja, hampir semua orang akan mengalami beberapa jenis jerawat. Jerawat jenis ini akan menyebabkan keradangan kulit yang teruk, terutamanya di bahagian muka. Ini boleh menyebabkan seseorang kehilangan harga diri, rasa malu untuk keluar rumah, hilang keyakinan diri. Ia akan memaksa pesakit untuk mencari rawatan yang memberi kesan paling cepat.

Punca Jerawat Vulgaris

Punca jerawat vulgaris boleh disebabkan oleh beberapa faktor yang berbeza. Antaranya ialah disebabkan oleh tekanan, hormon, kulit berminyak dan kulit mati yang menyekat liang pori. Ia adalah beberapa sebab yang paling kerap dialami oleh orang ramai. Ini juga merupakan penyakit keturunan yang boleh anda dapatkan dari ibu bapa anda.

Jerawat vulgaris disebabkan oleh tekanan, hormon, kulit berminyak dan kulit mati yang menyekat liang pori. Click To Tweet

Tekanan

Tekanan perasaan akan mengubah tahap hormon dan zat aktif neuro yang menyebabkan jerawat. Cara untuk mengatasi masalah ini adalah dengan meluangkan masa untuk berehat dan menghilangkan tekanan minda anda dengan bersenam atau menulis. Cari sesuatu yang anda gemari dan praktikkan ketika anda merasa sangat tertekan terhadap sesuatu perkara.

Perubahan hormon

Perubahan hormon yang berlaku pada zaman remaja boleh mencetuskan jerawat vulgaris. Pengeluaran hormon ini disebut sebagai Androgen. Hormon Androgen yang merangsang kelenjar sebum untuk menghasilkan lebih banyak minyak dan menyumbang untuk pembiakkan bakteria.

Bakteria

Tanggapan umum mengatakan bahawa semua jerawat adalah hasil daripada najis, ia adalah salah. Sekiranya ini benar, ramai orang tidak akan pernah menghadapi masalah jerawat. Apabila minyak kulit semula jadi digabungkan dengan bakteria kulit normal dan sel kulit mati, kulit mati akan dipaksa untuk naik ke permukaan.

Minyak berlebihan

Semakin besar jumlah minyak yang dihasilkan, semakin besar peluangnya untuk menyumbat liang pori anda. Pori-pori yang tersumbat adalah tempat pembiakan bakteria untuk menghasilkan keradangan yang akan mengakibatkan jerawat. Setakat mencuci muka sahaja, ia tidak dapat merawat keadaan yang timbul terutamanya di bawah kulit.

Kesan Jerawat Vulgaris

  • Parut ataupun kesan daripada jerawat ini akan mengambil masa yang lama untuk hilang jika tidak dirawat.
  • Sekira keadaannya teruk, ada kemungkinan akan meninggalkan parut yang kekal. Majoriti remaja menghadapi masalah untuk menangani perasaan mereka ketika putus cinta.
  • Pergaulan sosial dielakkan dengan segala cara untuk mengelakkan rasa malu kerana penampilan yang cacat. Sebilangan orang tidak hadir ke sekolah kerana munculnya jerawat vulgaris. Kemurungan yang teruk juga boleh berlaku disebabkan oleh rasa tidak selesa pada kulit mereka.
  • Harga diri dan keyakinan diri juga akan berkurang kecuali kulit mereka benar-benar pulih dengan sempurna. Namun, tidak ada penawar yang dijamin untuk masalah ini. Bagaimanapun, mendapatkan rawatan jerawat yang berkesan dapat menghilangkan perasaan tidak selesa ini.

Rawatan

Rawatan untuk jerawat vulgaris yang teruk biasanya akan dirawat oleh pakar dermatologi, mereka yang akan memberi ubat khusus untuk keperluan anda. Sekiranya jerawat kurang parah, anda boleh memilih jalan penyelesaian bebas boleh menjadi pilihan yang terbaik untuk anda.

Terdapat banyak jenis faktor yang menyumbang kepada perkembangan masalah ini, jadi ketika memilih ubat yang tepat, pertimbangkan dahulu mengikut kesesuaian kulit anda. Sekiranya anda melihat bahawa kulit anda sangat berminyak, pastikan anda menggunakan sesuatu yang akan mengurangkan minyak.

Blackheads dan whiteheads juga boleh dirawat. Untuk mendapatkan hasil terbaik, buat ujikaji dahulu dalam mencari rawatan yang terbaik untuk apa yang anda perlukan.